2023. január 27., 20:07

A Csemadok-munka és a magyarságtudat meghatározó pontjai lettek Galcsík Károly életének

Több mint négy évtizeden keresztül állt a nógrádi közösségek szolgálatában. Számos rendezvény, fesztivál, író-olvasó találkozó, gyerektábor szervezése fűződik a nevéhez. Galcsík Károly, Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára volt sok évig, több településen neki köszönhetően alakult meg a Csemadok-alapszervezet. A magyar kultúra napján a Csemadok országos elnöksége Gyurcsó István díjjal ismerte el a munkáját.

Galcsík Károly
Balról Teleki Béla, Galcsík Károly és Fekete Gábor
Fotó: Csemadok Nógrádi Területi Választmánya

Galcsík Károly, mint az 1970-es években oly sokan, 15 évesen lett a Csemadok tagja, így már kisgyermekként kapcsolatba került a közösségi munkával. Szavalóként versenyekre járt, különböző műsorokban képviselte az iskoláját. A faluban aktív ifjúsági szervezeti tag volt, majd egy időben a Csemadok Pilisi Alapszervezetének elnöke is. Mint mondja, szívesen emlékszik vissza az ifjúkori évekre.

„A sors úgy hozta, hogy húszévesen, az akkori Csemadok járási titkár id. Csák István levelet küldött, hogy ha otthon járok, menjek be hozzá, lenne számomra egy ajánlata. Akkor még a sorkatonai szolgálatomat teljesítettem, de már a vége felé jártam.

Egy eltávozásom alkalmával meglátogattam, akkor állt elő az ötlettel, hogy lenne-e kedvem a Csemadokban dolgozni járási instruktori munkakörben. Nagyon kellemesen meglepődtem, mert többedmagammal a katonaságon azon törtük a fejünket, mihez kezdünk majd, ha leszerelünk. Örömmel elfogadtam a felkérést, bár igazából fogalmam sem volt arról, mi is lesz majd a dolgom“

– emlékszik vissza.

Miután leszerelt, még abban az évben, 1977. október 1-jén belépett az új munkahelyére. Innentől kezdve az élete gyökeresen megváltozott, az események hirtelen felpörögtek körülötte.

„Emlékszem az elején, amikor évzáró előkészületi gyűlésekre mentünk, az egyik alkalommal ketté váltunk. Pista bácsi ment az egyik faluba, én a másikba. Azzal küldött el, hogy a Csemadok helyi elnöke le akar mondani, de én ne engedjem, hanem győzzem meg, hogy továbbra is vállalja a funkciót. Mit volt mit tenni, át kellett esnem a tűzkeresztségen, és az elnök maradt. Ezt én akkoriban hatalmas sikerként könyveltem el, és azután már nem volt megállás. Jöttek a feladatok, szervezés irányítás, tervezés“ – mondja.

Galcsík Károly
Fotó:  Csemadok Nógrádi Területi Választmánya

Hamar rájött azonban arra, hogy a Csemadok-munka ennél sokkal többről szól. A magyarság sorskérdései is erőteljesen jelen voltak az akkori mindennapokban. Persze abban az időben az ilyesmiről csak egy-egy rendezvény utáni kisebb összejövetelen lehetett nyíltabban beszélni, de még akkor sem tudta az ember, hogy nem lesznek-e következményei.

„Az ilyen beszélgetéseken jöttek elő a Nagy-Magyarország, Trianon, Duray Miklós köré épülő témák. Ezek a dolgok számomra teljesen újak voltak. Trianonról az iskolában nem tanultunk,  de még csak Nagy-Magyarországról sem.

Duray Miklós nevét is először ezeken a beszélgetéseken hallottam. Így jöttem rá, hogy a mi munkánk sokkal fontosabb és, hogy amit cselekszünk, azt a  magyarság megmaradása érdekében is tesszük. Így aztán a Csemadok-munka és a magyarságtudat meghatározó pontjai lettek az életemnek, és azok a mai napig“

– hangsúlyozza.

Hálával emlékszik vissza az akkori alapító tagokra, az egyszerű, tiszta, őszinte gondolkodású, de emellett szókimondó emberekre, akiktől rengeteget kapott útravalóul, példaképként tekintett rájuk. Mint mondja, külön öröm volt számára, hogy a Csemadok megalakulásának 60. évfordulójára szinte mindenkit sikerült összehozni, és közösen emlékezni a múltra.

„Negyvennégy éves pályafutásom alatt számtalan érdekesebbnél érdekesebb történet adódott. Egyik kedves emlékem szintén a kezdetekhez kötődik, amikor nem volt egyszerű Magyarországról előadókat, művészeket „áthozni“. Ezért mindig kis büszkeséggel töltött el, amikor ez sikerült. Az első ilyen élményem 1977-hez kötődik, amikor a vilkei Járási Dal-és Tánc Ünnepélyen felléptettük a P. Mobil együttest. Az volt a célom, hogy az ilyen alkalmakra mindig újabb ismert előadókat, szereplőket hívjunk meg, na és persze mindezek mellett a járásunk csoportjait, szólistáit is felléptessük minél több helyen. Szívesen emlékszem vissza az említett rendezvény mellett a nagydaróci és a ragyolci körzeti ünnepségekre, a füleki munkás énekkarok fesztiváljára, a Tavaszi szél vizet áraszt... népdalversenyekre, a Melódia táncdalfesziválokra, a különböző irodalmi, nyelvművelő vetélkedőkre, majd később a kerületi népművészeti fesztiválokra, az  abroncsosi ifjúsági  és népművészeti táborokra, a néprajzi gyűjtésekre, kiadványok készítésére és még sorolhatnám.“

Galcsík Károly

Sikerként könyveli el, amikor a rendszerváltás után sikerült a Csemadokot, mint közösségi szervezetet megtartani. A járás 26 szervezetéből 11 szervezet maradt, velük kellett tovább folytatni az elődök gazdag hagyományát. Ezek mind a mai napig működnek, és az utóbbi években az élükre fiatal vezetőség került.

„Most már rajtuk áll, milyen jövője lesz a Csemadoknak és a felvidéki magyarságnak. Hiszem, hogy a Csemadok megtartó erő, amire nagy szükségünk volt, van és lesz a jövőben is.

Őszintén remélem, hogy ezt tudatosítják a mai fiatalok, és ennek a felelősségnek a tudatában viszik tovább majd a lobogó fáklyát, gondoskodva arról, hogy a láng sose aludjon ki. Fontos, hogy megtaláljuk az egymáshoz vezető utat, a pénz és hatalom ne homályosítsa el a közösség iránti felelősségünket. A falvainkon, városainkban vissza kell hozni az élő kultúrát, ami a miénk. Ha ez sikerül, lesz remény arra, hogy a Csemadok megmarad a jövőben is“

– zárta Galcsík Károly.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.