2023. november 20., 18:49

Újabb tisztogatás az ukrán tábornoki karban: a hadsereg egészségügyi vezetőjét menesztette Zelenszkij

Miközben a világsajtó Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter váratlan ukrajnai látogatására fókuszált, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő újabb tábornokot menesztett.

Tetiana Osztascsenko
Tetiana Osztascsenko
Fotó: yahoo.com

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Volodimir Zelenszkij államfő és a hadsereg vezetése között súrlódások vannak. Ez legutóbb Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának egy nyugati lapinterjúja kapcsán jött elő, mely szembemenni látszott a hivatalos doktrínával.

Zaluzsnij a The Economistnak adott interjújában arról beszélt, hogy a fronton patthelyzet alakult ki. Egy korábbi nyilatkozatában pedig elmondta, napi 30 kilométeres előrehaladással számoltak, ehhez képest 17 kilométert sikerült előrejutni, öt hónap során.

Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel szombaton, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján igyekezett menteni a nyugati támogatók eltökéltségét esetlegesen lehervasztó nyilatkozatot.

Mindenki fáradt, és különböző vélemények vannak"

– mondta Zelenszkij.

Mivel azonban a népszerű Zaluzsnij elmozdítása komoly politikai kockázattal járt volna, a – vélt – bosszú egy közeli munkatársát,  Viktor Olekszandrovics Horenko vezérőrnagyot, a  hadsereg különleges erőinek főparancsnokát érte utol, akit november 3-án menesztettek, noha korábban, szeptemberben még előléptették. A különleges erőket azóta Szerhij Lapancsuk ezredes vezeti.

Az Ukrajinszka Pravda arról írt korábban, Zelenszkij – illetve formailag Rusztem Umerov védelmi miniszter – menesztette Olekszandr Tarnavskij dandártábornokot, a 35. Önálló Tengerészgyalogos Dandárból és az 55. Önálló Tüzérségi Dandárból álló Tavria műveleti-stratégiai csoport parancsnokát. Elküldték Olekszandr Taraszovszkijt is, az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálat helyettes vezetői posztjáról.

Ugyancsak obsitot kapott Szerhij Naiev altábornagyot, az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erőinek parancsnokát.

Lapátra került Tetiana Osztascsenko vezérőrnagy, a hadsereg egészségügyi erőinek parancsnoka is.

Az ukrán államfő a védelmi miniszterrel folytatott találkozóját követően úgy fogalmazott:

A mai találkozón Umerov védelmi miniszterrel prioritásokat határoztak meg. Kevés idő maradt az eredményekre várni. Gyors cselekvésre van szükség a közelgő változásokhoz."

Osztascsenko helyét Anatolij Kazmircsuk vezérőrnagy, egy kijevi katonai klinika vezetője vette át.

Ami pedig a teendőket illeti:

A feladat egyértelmű, amint azt a társadalom, különösen a katonaorvosok körében többször is hangsúlyozták, alapvetően új szintű egészségügyi támogatásra van szükségünk katonáink számára."

Osztascsenko menesztése előtt az egyik ukrán hírügynökség arról írt, a mentősök, és más, a a katonaság támogatásáért felelős tisztviselők körében nagy az elégedetlenség vele szemben, ebből a szférából többen javasolták a menesztését.

Zelenszkij kifejtette, hogy a társadalomban, különösen a katonaorvosok közösségében széles konszenzus uralkodik arról, hogy "a katonáink számára alapvetően új szintű egészségügyi ellátásra van szükség".

Ez azonban nem lesz egyszerű, a háború ugyanis másként látszik a kijevi elnöki bunkerből, és másként a Dnyeper partjáról. Egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú ukrán katonatiszt azt mondta, hogy az elnöki hivatal parancsai időnként elszakadnak a harctéri valóságtól, és megvédett néhány frontvonalbeli parancsnokot, akik elkezdtek találgatni és elutasítani a „felülről jövő parancsokat”.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.