2023. november 8., 14:06

Fico már Washingtonból is látszik!

Ukrajna néhány európai partnere elkezdte újragondolni korábbi nemzeti vállalásait, írja a Washington Post, és Giorgia Meloni mellett Robert Ficót említi név szerint.

Volodimir Zelenszkij és Viktor Horenko
Volodimir Zelenszkij és Viktor Horenko, az áldozati bárány
Fotó: Ukrajinszka Pravda

A múlt hónapban az új szlovák kormányfő, Robert Fico bejelentette, hogy Szlovákia a továbbiakban nem ad fegyvert Ukrajnának – írja az amerikai napilap.

A Smer elnökének ez az egy mondat jutott a lap terjedelmes cikkében. Giorgia Meloni esete sokkal viccesebb, őt ugyanis két orosz humorista hívta fel, afrikai diplomatának adva ki magukat. Vlagyimir Alexandrovics Kuznyecov és Alekszej Vlagyimirovics Sztoljarov Vovan és Lexus néven nyomulnak. Miután az ukrajnai invázió elején Ben Wallace akkori nagy-britanniai védelmi minisztert is "megtréfálták", Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnöknek adva ki magukat, a YouTube letiltotta őket, így aki évezni szeretné az otromba orosz politikai humort, a Rutube-on keresse őket...

A telefonbetyárkodás még szeptemberben történt, de a 13 perces hangfelvételt csak a múlt héten adták közre.

Közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor mindenki megérti, hogy kiútra van szükségünk. A probléma az, hogy megtaláljuk azt a kiutat, amely mindkét fél számára elfogadható a nemzetközi jog lerombolása nélkül"

– mondta az "afrikai diplomatáknak" kendőzetlen őszinteséggel az olasz kormány feje. Arról is beszélt, hogy az ukrán ellentámadás nem úgy halad, ahogy azt Kijev gondolta, így nem is fogja megváltoztatni a háború menetét.

A jól sikerült telefonhívást Meloni diplomáciai főtanácsadójának pozíciója bánta, a miniszterelnöki sajtóiroda pedig sajnálatát fejezte ki az ügy miatt.

Az orosz trolloknál azonban inkább problematikusabb az, hogy a lassan két éve tartó, az ukránok számára felmutatható sikert eddig nem hozó háború az ukrajnai csúcsvezetésen belül is konfliktusokat gerjeszt. A napokban például Volodimir Zelenszkij államfő, és Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők parancsnoka akasztotta össze a bajszát a médiatérben.

Zaluzsnij a The Economistnak adott interjújában arról beszélt, hogy a fronton patthelyzet alakult ki. Egy korábbi nyilatkozatában pedig elmondta, napi 30 kilométeres előrehaladással számoltak, ehhez képest 17 kilométert sikerült előrejutni, öt hónap során.

Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel szombaton, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján igyekezett menteni a nyugati támogatók eltökéltségét esetlegesen lehervasztó nyilatkozatot.

Mindenki fáradt, és különböző vélemények vannak”

– mondta Zelenszkij,

Az NBC-nek nyilatkozva pedig úgy fogalmazott: "nem gondolja, hogy ez patthelyzet".

Zaluzsnij egyébként nagyon népszerű Ukrajnában, ha politikai pályára lépne, fenyegetést jelenthetne Zelenszkij számára, bár ennek egyelőre nincs jele – írja a Washnington Post.

Zaluzsnijhoz tehát nem lehet hozzányúlni, vagy csak drága áron. Menesztették viszont egy közeli emberét, Viktor Olekszandrovics Horenko vezérőrnagyot, akit Zelenszkij tavaly júliusban nevezett ki a hadsereg különleges erői élére. Idén szeptemberben elő is léptette, így a november 3-ai menesztés akár indokolatlannak is tűnhet. Rusztem Umerov védelmi miniszter a Facebookon azt írta, nem tudja nyilvánosan leírni a menesztés okait.

Ukrajna pedig újra egy "brutális tél" lehetőségével szembesülhet, ha Oroszország csapásokat fog mérni a kritikus infrastruktúrára, különösen a távhő- és elektromos hálózat létesítményeire, ahogy azt legutóbb is tette.

Az ukránok pedig attól tartanak, ha a háború holtpontra jut, nyomást gyakorolhatnak rájuk, hogy tárgyaljanak Oroszországgal. Ezt befelé nehéz lenne eladni, az ukrán lakosság nagy része ugyanis bármilyen területi engedményt ellenez.

A nyomás nem csak a csatatérről érkezik. A nemzetközi figyelem nagyrészt az izraeli és gázai háborúra terelődött. Washingtonban pedig nézeteltérések vannak a törvényhozók között az Ukrajnának nyújtott kiegészítő segélyekkel kapcsolatban.

Ezért, hogy legalább valamelyest oltsa a tüzet, hétfő esti videóüzenetében az ukrán államfő a belharcok megszüntetésére szólított fel.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.