2023. január 24., 12:01
Frissítve: 2023. jan. 24. 13:13

Tisztogatás az ukrán kormányban: Hullanak a fejek Zelenszkij körül

Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint hétfőn benyújtotta lemondását Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese is.

zelenszkij
Fotó: TASR/AP
Kedden délelőtt, cikkünk elkészülte után jelentették be, hogy Ukrajna főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is visszahívják pozíciójából a védelmi tárcánál történt túlárazások miatt.

Úgy tűnik, folytatódik a belpolitikai tisztogatás Ukrajnában. Timosenko ugyan nem indokolta meg a döntését, de a kijevi lap úgy tudja, mások is követik majd. Azt írják,

a Szumi terület, a Dnyipropetrovszki terület, a Zaporizzsjai terület, valamint a Herszoni terület vezetőjét is leválthatják rövidesen.

Hullanak a fejek

Az utóbbi néhány napban belső konfliktusok és korrupciós botrányok sora rázta meg az ukrán kormányt - emlékeztetett a Mandiner. Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala (NABU) például szombaton őrizetbe vette Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastruktúráért felelős miniszterhelyettest. Azzal vádolják, túlárazott szerződéseket kötött a frontra küldött generátorokra és egyéb technikai eszközökre. Állítólag mintegy 400 ezer dollárnyi csúszópénzt fogadott el egy partnercégtől, cserébe a szerződésért. Sőt, a NYT szerint konkrét tettenérés is történt, az ukrán titkosszolgálat emberei a borítékkal in flagranti kapták a miniszterhelyettest.

Az esetet nyilvánosságra hozó ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal úgy fogalmazott, "az ukrán kormányt a korrupcióval szemben tanúsított zéró tolerancia vezérli" és folyamatosan fejleszti az "antikorrupciós infrastruktúrát" - jelentsen ez bármit is.

Nem az infrastruktúrafejlesztésért felelős tárca volt az egyetlen korrupciógyanúba keveredett minisztérium.

Nem régiben óriási felháborodást váltott ki Ukrajnában, mikor kiderült, a védelmi tárca erősen túlárazva (két-háromszoros különbségekről szólnak a hírek) vásárolta meg a fronton harcoló katonáknak szánt élelmiszercsomagokat. Az ügyben felmerült Olekszij Reznyikov védelmi miniszter felelőssége is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, egy Telegramon közzétett videóban jelentette ki:

 már meghoztuk a személyi változásokkal kapcsolatos döntéseket. (...) A minisztériumok és más központi kormányzati és közigazgatási szerveknél, valamint a rendfenntartó erőknél”


„Ukrajna, az ukrán állam nem fog gyengeséget mutatni” – zárta Zelenszkij.

Merre tovább?

Ahogy arról portálunk is beszámolt, néhány nappal ezelőtt Zelenszkij elnök egyik legközelebbi munkatársa, a nyugati sajtóban sokszor megkérdezett és idézett Olekszij Aresztovics, Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója is lemondott. Aresztovicsnak azután kellett távoznia a posztjáról, hogy a tragikus, negyven civil életét követelő dnyiprói orosz rakétatámadás után felvetette a lehetőséget, hogy az ukrán légvédelem rakétája, vagy egy általuk lelőtt orosz rakéta csapódhatott az épületbe.

Mivel Aresztovics tulajdonképpen megkérdőjelezte a hivatalos kormányzati narratívát, a szándékos orosz támadást, muszáj volt mennie.

Olvasóink talán emlékeznek arra a pár héttel ezelőtt kirobbant botrányra is, amelyben egy erdélyi magyar nőről, bizonyos Fajk Emeséről kiderült, alaposan megdézsmálta az Ukrajnában harcoló külföldi katonák, a Nemzetközi Légió támogatására létrehozott pénzalapot. Fajk a vádak szerint a szervezet kommunikációs igazgatójaként több millió dollár lenyúlásában vehetett részt. 

A korrupció sokkal régebb óta fertőzi Ukrajnát, mint ahogy Oroszország megtámadta volna őket - ezzel a felütéssel kezdődik a New York Times friss cikke. Zelenszkij kabinetje néha igen furcsa módszerekkel igyekszik küzdeni a korrupció ellen. Az ukrán elnök hétfő esti beszédében bejelentette, 

mostantól az összes kormányzati tisztviselő számára megtiltják a magánjellegű külföldi utazásokat. Sem vakációra, sem egyéb, nem a kormányzati munkához kötődő útra nem lesz lehetőségük.

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető elemzője portálunk érdeklődésére elmondta, Lozinszkij, Timosenko és más magasrangú tisztviselő bukásával valószínűleg nem ér véget a hatalmi átrendeződés. A következő napokban lehet még számítani néhány nagy bejelentésre. 

Kosztur Andrással hamarosan interjút olvashatnak portálunkon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.