2022. június 30., 14:56

Kevés ukrán tudja használni a nyugati fegyvereket

Volodimir Zelenszkij a madridi NATO-csúcson újabb oroszellenes szankciókat és fegyveradományokat sürgetett. De vajon hogyan hasznosulnak az Ukrajnába szállított fegyverek?

Ausztrál adományból származó Bushmaster  páncélozott személyszállító harcjármű, valahol Donbászban
Ausztrál adományból származó Bushmaster páncélozott személyszállító harcjármű, valahol Donbászban
Fotó: Forpost

A bevezetőben feltett kérdésre ne várja a szerzőtől a választ a nyájas olvasó. Azt, hogy mi lesz az Ukrajnába küldött fegyverek további sorsa, maguk a donor államok se tudják. Egy CNN-nek nyilatkozó forrás korábban, kéretlen őszinteséggel így fogalmazott a keleti szomszédunkhoz küldött hadianyag további sorsáról:

átlépnek a háború ködébe, gyakorlatilag nulla információ áll rendelkezésünkre. Beleesnek egy nagy fekete lyukba és rövid időn belül már szinte semmit nem tudunk róluk."

Akit bővebben érdekel a téma, ezt a cikkünket olvassa el.

Arról, hogy bajok lehetnek az Ukrajnába küldött nyugati fegyverekkel, már korábban is írtunk. A Washington Postnak nyilatkozó Mark Hayward, az amerikai hadsereg veteránja és önkéntes kiképző elmondta, eleinte azt gondolták, töröttek az ukránoknak küldött Javelin páncéltörő eszközök, azért nem működnek, aztán kiderült, a Google Fordító nem tudta jól ukránra fordítani az angol nyelvű szöveget, ebből adódnak a gondok. A rendszerhez hiányoznak a pótakkumulátorok, és olyan, további eszközök, amelyek az amerikai katona számára magától értetődőek.

Szintén a The Washington Post hasábjain jelent meg az az írás, amelyben több, már az USA-ba visszatért zsoldos nyilatkozott.  Egyikük kiemelte, nagyon rosszul voltak felszerelve, fegyverzetük is hiányos volt. Ez a cikk is kitért arra, hogy a rakétavető rendszerhez nem voltak pótakkumulátorok. Az erről beszámoló cikkünk megjelenése után egy kommentelő tréfásan megjegyezte, a rakéta nem jön vissza, így pótakkumulátor se kell bele. Nos, hogy eloszlassuk a ködöt, a rakéta valóban nem jön vissza, az irányítórendszer viszont ott marad...

Legutóbb az Economic Times vette észre, hogy a nyugati fegyverek hasznosulásának útjában az ukrán katonák gyenge kiképzettsége áll.

Ukrajna hadserege, bár 2014 óta sok nyugati fegyvert kaptak, a szovjet fegyvereken szocializálódott. A külföldi eszközök és zsoldosok integrációját erős nyelvi gát is nehezíti. Erről még a háború elején írtunk.

Az Economic Times szerint az Ukrán Fegyveres Erők keretében kevés az olyan katona, aki a kifinomult nyugati eszközöket használni tudja. Az oroszok sorozatos csapásokat mérnek a vasúti infrastruktúrára, így a fegyverek célba juttatása sem mindig egyszerű.

Ha pedig el is jutnak a rendeltetési helyükre, a sokszoros túlerőben levő orosz tüzérség gyakran megsemmisíti vagy megrongálja azokat.

Talán a használati utasítás és a kiképzés hiánya, és az újtól való idegenkedés okán fordulhat elő, hogy az ukrán katonák nem is akarják használni a nyugati adományokat. A CNN hírtelevízió amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán katonák nem egy esetben elutasították a Switchblade kamikaze drónok használatát. Pedig kaptak belőle vastagon.

A CNN által hivatkozott hírszerzései forrás szerint viszont az amerikai csúcstechnológia helyett a házilag "kókányolt", kereskedelmi forgalomban kapható drónokra szerelt robbanóanyagot részesítették előnyben.

A nyugati fegyverek ezért nem tudják azt a teljesítményt leadni, amire szerkezetileg egyébként képesek lennének. További probléma, hogy a menekülő ukrán katonák gyakorta hátrahagyják a nyugati felszerelést. Legutóbb például Szeverodonyeck elfoglalását követően került tekintélyes mennyiségű, javarészt nyugati fegyverekből álló arzenál az oroszok és a csecsenek kezére. Arra is láthattunk példát, hogy dezertőrök adták át a fegyvereket.

A The New York Times június elején arról írt, az USA-val megismétlődhet az, ami Afganisztánban, ahol a lóhátról, szovjet automata fegyverekkel, de akár még angol gyarmati ismétlőfegyverekkel harcoló katonákat olyan felszereléssel látták el, amelyet csak hatalmas logisztikai támogatással tudtak fenntartani. Azt meg tudjuk, mi lett azt követően, hogy kivonultak.

Volodimir Karpenko dandártábornokot, az ukrán szárazföldi erők logisztikai parancsnokát idézi a lap, aki szerint a karbantartás és a pótalkatrészek nagyon fontosak lennének.

Az általunk használt nehézfegyverek súlyos körülmények között, állandó tüzérségi tűz alatt működnek. Az állandó tűz miatt nincs lehetőségünk, hogy a külföldi eszközöket javító műhelybe szállítsuk. Ezért fontosak a pótalkatrészek, hogy a helyszínen tudjuk megjavítani az eszközöket"

– nyilatkozta Karpaneko a National Defense-nek.

Az Economic Times beszámol róla, az oroszok gyakran még használat előtt megsemmisítik a nyugati fegyvereket. Mikolajiv városában egy raktárban tíz M777 155 mm-es, amerikai adományból származó vontatott tarackot, és megközelítőleg 20 különböző típusú katonai járművet semmisítettek meg, anélkül, hogy azok akár egyet is lőttek volna.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.