2022. június 16., 12:11

Ezért nem megy a Javelin használata az ukránoknak

Páncéltörő rendszert kaptak az ukrán katonák, használati utasítást nem, így a használatával komoly problémák vannak – írja a Washington Post.

Javelin
A Javelin működés közben
Fotó: army-technology.com

A Raytheon és a Lockheed Martin által gyártott FGM–148 Javelin rendszer nem olcsó mulatság, iparági információk szerint darabja 178 ezer dollárba került, ebben a kilövőrendszer és a rakéta költsége is benne van. A rakéták ára külön 78 000 dollár.

A Wikipédia szerint rendszer kevesebb mint 30 másodperc alatt tűzkésszé tehető, az újratöltés ideje 20 másodperc. A lövész a célzóberendezés segítségével megkeresi a célt, majd kijelöli azt a célkereszttel.

Az automata célkövető rendszer jelzést küld a rakétának, amely ez alapján megkeresi és befogja a célt. Ezután indítható a rakéta. A Javelin működését tekintve fire and forget (=tüzelj és felejtsd el) rendszerű, ami annyit jelent, hogy kilövés után a rakéta autonóm módon keresi meg a célt, nincs szükség külső beavatkozásra. A lövész a kilövés után pozíciót változtathat, vagy felkészülhet a következő lövésre.

Kétfokozatú szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel van felszerelve. Az első lépcső kiveti a rakétát az indítókonténerből, és csak később, a kezelőtől távolabb indul be a főhajtómű fokozat. Ez lehetővé teszi a rakéta fedezékből, vagy épületből történő indítását is. Kétféle üzemmódban használható: közvetlen és felülről történő támadásra. Előbbi esetben bunkerek, épületek, helikopterek ellen használják. A másik módszerrel az ellenséges páncélosok támadhatók. Ekkor a rakéta 150 m magasba emelkedik, és felülről támadja a célt, mert a harckocsik páncélzata itt a legvékonyabb.

A Washington Postnak nyilatkozó Mark Hayward, az amerikai hadsereg veteránja és önkéntes kiképző elmondta, eleinte azt gondolták, töröttek az eszközök, azért nem működnek, aztán kiderült, a Google Fordító nem tudta jól ukránra fordítani az angol nyelvű szöveget. Az Egyesült Államok eddig csaknem 5000 ilyen eszközt szállított Ukrajnába.

Az rakétákhoz azonban hiányoznak a pótakkumulátorok, és olyan, további eszközök, amelyek az amerikai katona számára magától értetődőek.

Felszerelést küldtünk, de a műszaki támogatás hiányzik"

– mondta Hayward.

A másik probléma az emberi tényezőben, a kiképzés hiányában rejlik. Az amerikai katonákat nyolcvan órában képezik a Javelin használatára, szakképzett kiképzőkkel, az ukránoknak pedig kétnapos gyorstalpalón kell elsajátítaniuk a képzési anyagot.

A kiképzés kulcsfontosságú"

– mondta a Washington Postnak egy ukrán tiszt, aki névtelenül nyilatkozott, mert nem volt felhatalmazása arra, hogy a médiával beszéljen. "Le kell tudnunk lőni a célpontok 100 százalékát. Nincs elég Javelinünk ahhoz, hogy letegyük az egyiket, és felvegyünk egy másikat."

Gondok vannak az eszközök javításával is. A lap beszámol róla, olyan emberek javították meg a páncéltörőket, akik egyébként videójátékok javításával foglalkoznak.

Hayward szerint a gyártónak vagy az amerikai hadseregnek rendszeres videohívásokat kellene folytatnia az ukrán egységekkel, hogy megválaszolják a Javelinnel kapcsolatos technikai kérdéseket, vagy alaposabb kiképzést biztosítsanak az egyre növekvő számú katonának, akiknek szüksége van rá.

"Minden nap, amikor késlekedünk, ezeknek az embereknek az élete továbbra is veszélyben van" – mondta Hayward.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.