2022. június 28., 14:37

Amerikai hadihajók érkeznek Ukrajnába

Amerika nemcsak égen és földön, hanem immár a vízen is segíti Ukrajnát. 18 kisebb folyami hadihajóval támogatják keleti szomszédunkat – számolt be róla az 1873-ban alapított U. S. Naval Institute hírcsatornája.

Mark VI parti őrhajók az USA guami bázisán
Mark VI parti őrhajók az USA guami bázisán
Fotó: usni.org

Ukrajna folyami vízi útjai és a tengerpartjának védelme céljából az Egyesült Államok 18 kisebb hadihajót küld Ukrajnába – írja az U. S. Naval Institute egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú katonatisztre hivatkozva.

Az USA két kisebb, 35 láb (10,6 m) hosszú folyami hajót, 6 darab 40 láb (12,1 m) hosszú naszádot és 10 darab 34 láb (10,3 m) hosszú járőrhajót küld Ukrajnának. A harci eszközöket a Joe Biden által kezdeményezett "elnöki lehívás" keretében küldik Ukrajnába, és feltételezik, hogy a Védelmi Minisztérium készleteiből származhatnak, bár erre nézvést nem közöltek adatot. Az elnöki lehívás intézményéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A portál kérdést intézett az Egyesült Államok Haditengerészetéhez a hajókkal kapcsolatban, de azok nem kívántak nyilatkozni, a kérdést a minisztériumhoz utalták vissza, amely szintén nem kívánta bővebben kommentálni az adományt. A csónakok használhatók ugyan partvédelemre, de csak korlátozott módon, mondta a lapnak nyilatkozó tisztviselő.

Partvédelemre Ukrajna elsősorban Harpoon típusú hajó elleni robotrepülőgépeket használ. Ennek különböző típusai szárazföldről, tengeralattjáróról és hajóról egyaránt indíthatók. Ilyeneket Dánia bocsátott Ukrajna rendelkezésére, bár az USA is ígért ilyeneket. Állítólag a Moszkva rakétacirkálót is egy ilyen találat süllyesztette el.

Az Egyesült Államok nem küldött nagy méretű hadihajókat Ukrajnának. Bár felmerült, hogy öt, partvédelemre alkalmas hajót küldenek nekik, de Ukrajna ezt a Defense News portál szerint elutasította.

A Naval Institute-nak nyilatkozó amerikai forrás nem tudta megmondani, mennyi orosz hajó tartózkodik jelenleg a Fekete-tengeren. A portál munkatársa, H. I. Sutton nyílt forrásokból hét orosz hajót és egy tengeralattjárót azonosított a térségben. Ezek közül az egyik egy könnyű fregatt volt, a másik hat viszont partraszálló hajó.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.