2023. március 8., 13:47

Cseh szakács pusztítja az oroszokat Bahmutban

A háború kezdete óta Ukrajnában harcol cseh férfi. A 45 éves Miloš a fakanalat cserélte gépkarabélyra.

cseh szakács
Fotó: El País reprofotó

Miloš Gran Canaria Maspalomas nevű nyaralóhelyén dolgozott szakácsként, ahol felesége és 14 éves lánya várja. A férfival az  El País spanyol napilap készített interjút, melyet a Pravda szemlézett.

Miloš az interjúban elmondta, a harctér pokoli, és minden létező eszközzel harcolnak az életükért.

Az oroszok gyakran megközelítik az állásainkat, ekkor közelharc alakul ki. Ha a lőfegyver nem elég, ahhoz nyúlsz, ami a közeledben van, kés, gyalogsági ásó, cipő, védekezel bármivel, hogy túléld"

– írta le az első vonalbeli állapotokat. Miloš egy hónappal ezelőtt maga is megsebesült, életét a golyóálló mellény mentette meg, bár így is eltört két bordája.

A férfi elmondta, szerinte Bahmut nem stratégiai jelentőségű, egyszerű öldöklés folyik. "Bahmut nem stratégiai hely, de öljük az oroszokat, ahogy csak tudjuk, mert akkor máshol nem fognak tudni támadni." Miloš úgy véli, ha Vlagyimir Putyin győzne is Ukrajnában, nem állna meg, hanem tovább menne.

Amit ma Ukrajnában láthatunk, azt láthatnánk Varsóban vagy Prágában is"

– mondta, épp ezért meg sem fordult a fejében, hogy feladja a harcot. Pedig külföldiként ezt megtehetné. "Külföldiként szerződésed van, ha nem akarsz harcolni, elmész a parancsnokodhoz, és megmondod, hogy fel akarod bontani a szerződést. Az ukránok ezt nem tehetik meg" – mondta.

Beszélt a Wagner zsoldoscsapat praktikáiról is. A férfi szerint a börtönökből toborzott foglyokat küldték az első vonalba. "Ha ellenünk jönnek, megöljük őket. Ha visszavonulnak, a társaik ölik meg őket. Ők nem mondhatják, hogy ma nem akarnak harcolni" – mondta.

Miloš a lehetőségekhez mértek igyekszik tartani a kapcsolatot a családjával is. "3-4 naponta a Messengeren vagy a WahtsAppon keresztül adok életjelt. Ilyenkor 12 másodpercre rácsatlakozom a hálózatra, csak hogy tudják, hogy életben vagyok" – mondta.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.