2023. március 7., 17:22

Nem adják Bahmutot az ukránok

Az ukránok nem vonulnak ki az oroszok által egyre szorongatott Bahmutból. Helyette inkább megerősítik a város védelmét. A háború előtt 71 ezres, jól megerősített város körül durva felőrlő háború zajlik, a település képe végzetesen megváltozott.

Bahmut
A front állása Bahmutnál március 6-án
Fotó: ISW

A New York Times szerint az ukránok saját fegyverüket fordítják az oroszok ellen, és ők is folytatják a véres felőrlő háborút.

Kijev várja a beígért nyugati fegyveradományokat, a tankokat és a nagy hatótávolság rakétákat, ezek segítségével szeretnék visszafoglalni a megszállt területeket. Bahmut ostroma pedig nagyszámú orosz haderőt köt le, gyengítve a hadsereget a várakozás idejére.

A lap szerint a városban, a védvonalon levő falvakban és a környező mezőgazdasági területeken folytatott harcok veszteségei mindkét oldalon elképesztőek. Az elmúlt hetekben az oroszok folyamatos előretörése arra késztette az ukrán katonákat, hogy a bekerítés elkerülése végett visszavonuljanak, de hétvégén ellentámadásba lendültek, és úgy tűnt, hogy visszaszorítják az orosz erőket.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője hétfőn a hivatalos orosz hadvezetést ostorozta amiatt, hogy késnek a lőszerszállítmányok. Prigozsoin ezt egyenesen szabotázsnak nevezte. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

A legfelsőbb hadvezetés is elkötelezett a rommá ágyúzott Bahmut megtartása mellett. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  hétfőn, az ukrán hadsereg főparancsnokával, Valerij Zaluzsnijjal, és a szárazföldi erők parancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel folytatott megbeszélése után is abban a szellemben nyilatkozott, hogy a város védelmét megerősítik.

Azt mondtam a főparancsnoknak, keressen megfelelő erőket a bahmuti srácok megsegítésére"

– mondta Zelenszkij.

A New York Times szerint az oroszok taktikája az volt a bahmuti utcai harcokban, hogy kisebb egységeket küldtek előre. Az ukránok ezekre rátámadtak, felfedve pozícióikat, amelyekre aztán tüzérséggel és nehézfegyverekkel mértek csapást. Főként a börtönökből toborzott, gyengén képzett és felszerelt harcosok jutottak az ágyútöltelék sorára.

Azt, hogy mekkorák a harcoló felek veszteségei, független megfigyelők által nem lehet verifikálni, mindkét fél azt állítja, hogy a másiké a nagyobb. Ugyanakkor Ukrajna lakossága Oroszország lakosságának a harmada, így a kisebb veszteségeket is nehezebben viselik.

A közelmúltban a kelet-ukrajnai frontvonalak mentén végrehajtott orosz támadásokra többen úgy tekintettek, mint a régóta várt orosz tavaszi offenzíva kezdetére, azonban vannak, akik azt látják benne: Oroszország kezd kimerülni.

https://t.me/vorposte/36310
Kő kövön nem marad. Egy március 2-i felvétel a harcokról.

Egyes, jelenleg Bahmutban védekező ukrán egységekkel a Melitopol ellen indítandó támadás során is számolnak. Ennek az lenne a célja, hogy kettévágják az oroszok által megszállt területeket, és tudják fenyegetni Krímet.

Andrij Zagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter szerint egy esetleges Bahmutból való kivonulás sem változtatna a stratégiai összképen. "Ez a taktika bevált" – vélekedett, ráadásul az oroszoknak elfogytak a hadra fogható rabjai. A köztörvényes bűnözőknek fél évnyi harcot kellett vállalni a Wagner zászlaja alatt. Aki túlélte, mehetett Isten hírével, a legtöbben ezt az utat választották.

Zelenszkij a múlt hónapban Bahmutot erődnek nevezte, és megfogadta, hogy nem adják fel a várost. A város védelme a dac szimbólumává vált Ukrajnában.

De ha az ukránok visszavonulnának valamilyen "jól védhető terepre" a város közelében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt nem tekintené taktikai vagy stratégiai visszalépésnek.

Természetesen nem akarom lebecsülni azt a hatalmas munkát, amelyet az ukrán katonák végeztek Bahmut megvédéséért, de úgy gondolom, ez inkább szimbolikus érték, mint stratégiai vagy taktikai"

– vélekedett Austin.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.