2023. augusztus 25., 14:07

Átszervezik a Wagner-csoportot Prigozsin halála után?

Mi lesz a világ jelenleg nem legnagyobb, de valószínűleg legismertebb magánhadseregével? Szerdán Jevgenyij Prigozsin repülőgép-balesetben életet vesztette, vele halt a Wagner parancsnoka, Dmitrij Utkin is. A zsoldosok viszont maradtak. Mi lesz velük?

Prigozsin ngépe
Prigozsin gépe lángokban
Fotó: TASR/AP

Tegnapi cikkünkben azt írtuk, a Wagner "szolgáltatásai", a reguláris erők és hivatalos szervek által vállaltan el nem végezhető piszkos munka nélkülözhetetlen Vlagyimir Putyin rendszere számára, így   a zsoldos kompániát, melynek valódi létszámáról a világsajtóban eltérő számokat olvashatunk, nem valószínű, hogy szélnek eresztik, s lesznek "elbocsátott légió".

Putyin egy nap után törte meg a csendet, egy jószándékkal is leginkább cinikusnak minősíthető nyilatkozattal, részvétét fejezve ki az elhunyt Wagner-zsoldosok hozzátartozóinak. Prigozsint Putyin nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai "neonáci rezsim" elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

Már láthattuk, Putyinnak milyen elképzelései vannak a háláról...

Prigozsin halálát követően a világsajtót leginkább foglalkoztató kérdés, hogy alakul  – Wagner halála után – a Wagner-csoport sorsa. A magyar történelemből a vezetőjét vesztett zsoldoscsapat kapcsán leginkább a Fekete sereg Mátyás király halála utáni helyzete rémlik fel. A vezetőjét vesztett, kifizetetlen zsoldoscsapat fosztogatni kezdett, végül Kinizsi Pál számolt le velük. Ez a forgatókönyv azonban most nem valószínű.

A Kreml levágta a fejet a hidráról"

- mondta Dr. Stephen Hall, a Bath Egyetem orosz politológia oktatója az Euronews-nak.  Az Euronews megjegyzi, a zsoldosvezér a közelmúltban a Kreml sok bennfentesét bosszantotta fel. Szergej Sojgu védelmi miniszternél el is szakadt a cérna, és megpróbálta átvenni a csoport felett a vezetést, (talán?) ez iniciálta a Wagner lázadását.

S bár szinte az egész világ biztosra veszi, hogy Putyin és szövetségesei szervezték a szerdai  "balesetet", az Euronews a korrekt tájékoztatás jegyében azért megjegyzi: "ezt azonban nem lehet megerősíteni."

Amit látni fogunk, az az, hogy Wagner vagy megváltoztatja a nevét, és új szimbólumot kap – a Kreml szereti megtartani a már létrehozott struktúrákat –, vagy feloszlatják"

– mondta Hall.

Nem ismert, hogy mi lesz Wagner afrikai hadműveletével, ahol jövedelmező bányászati ​​konstrukciókban és gyenge rezsimek biztosításában vesz részt.

Bizonytalan, hogy a lakosság hogyan fog reagálni állítólagos halálára.

Igaz, hogy népszerű volt, különösen a hazafias és nacionalista csoportok körében, bár a liberálisok körében biztosan nem volt népszerű - mondta Hall. – De sok orosz nagyon dühös lesz. – Prigozsint hidegvérrel ölték meg."

A politológus szerint

tudtuk, hogy Prigozhin napjai meg vannak számlálva, de minden bizonnyal meglepő volt, hogyan végződött."

Dr. Joana de Deus Pereira, a Royal United Services Institute (Rusi) tudományos főmunkatársa a BBC World Tonight című műsorában elmondta, hogy Prigozsin halála valószínűleg a csoport "bizonyos megújulásához" vezet.

A szervezet valószínűleg más néven fog fennmaradni a jövőben is, de már bebizonyította, hogy képes alkalmazkodni és átalakulni"

- mondta.

"Nemcsak egyetlen emberként kell Wagnert tekintenünk, hanem mint ökoszisztémát, mint egy hidrát, sok fejjel és sokféle érdekkel Afrikában."

Ruslan Trad, az Atlantic Council biztonsági elemzője azonban egy további fontos kérdést is felvet, mégpedig azt, hogy ki fizeti a révész. "Úgy gondolom, hogy nehezebb lesz új finanszírozót találni, mert a Wagnernek jó parancsnokai vannak, de itt a pénz fontos. Lehet, hogy beállítanak valakit Putyin közeli köréből" – mondta.

Azt, hogy a lázadás után Prigozsint még két hónapig játékban hagyták, Benoit Bringer, A Wagner felemelkedése című dokumentumfilm rendezője azzal magyarázza, hogy Putyinnak időre volt szüksége az átmenet megszervezéséhez. "Moszkva valószínűleg megtanulta a leckét, hogy az olyan személyiségek, mint Prigozsin a maguk veszélyes ambícióival, helyettesítő karakterek" – tette hozzá.

A lázadás óta a Wagner nem hajt végre katonai műveleteket Ukrajnában. Prigozsint 8000 zsoldos követte Fehéroroszországban. Háborúban ekkora haderőt mellékvágányra helyezni nem tűnik túl racionálisnak. A BBC Verify által elemzett műholdfelvételek azt mutatják, hogy Wagner főtáborában, a fehérorosz fővárostól, Minszktől délkeletre lévő Oszipovicsban található több sátrat szétszedik. Néhányat teljesen vagy részben eltávolítottak. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez mit jelent, Fehéroroszországban fogják-e újra felverni a sátrakat, vagy másutt...

Ugyanilyen tisztázatlan Wagner csapatainak jövője külföldön. A csoport az orosz külpolitika kulcsfontosságú pillérévé vált, erőivel segítik a kormányok támogatását Szíriában, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában, a jövedelmező bányászati ​​jogokért cserébe.

Az elmúlt napokban a Prigozhin feltehetően jelen volt Nyugat-Afrikában, ahol nyugati elemzők attól tartanak, hogy a csoport bővíteni akarta hatókörét.

A Foreign Policy hasábjain is megjelent egy terjedelmes elemzés a zsoldoshadsereg jövőjét illetően.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.