2022. június 13., 15:38

Indulnak már a tüzérek...

Ha munkába menet olasz tarackokat kell kielőznie, nem egy filmforgatásba csöppent. A szlovák határhoz közeli ausztriai Hochleithen közelében videóztak le egy ágyúszállító konvojt.

122 mm D-30
Észtország által Ukrajnának adományozott, 122 mm-es D-30 vontatott tarackok
Fotó: postimg.cc

A videót, melyet vélhetően egy személyautó fedélzeti kamerája rögzített, az orosz Forpost Telegram-csatorna tette közzé. Három kamion látható rajta. A felvételt lelassítva kivehető az egyik sztrádakihajtó neve is: Hochleithen. A település légvonalban 22 kilométerre van a szlovák határtól.

Ha a fegyvereket a lehető legrövidebb úton akarják Ukrajnába szállítani, az Szlovákián keresztül vezet, tekintve, hogy a magyar közutakat továbbra sem vehetik igénybe. Természetesen ez csak feltételezés, lehetséges, hogy az ágyúkat Csehországon és Lengyelországon át szállítják a rendeltetési helyükre, ez azonban feleslegesen nagy kitérő volna. Arra kérjük olvasóinkat, ha a videóban látható kamionokat látják, félreismerhetetlen rakományukkal, küldjenek róla egy felvételt szerkesztőségünkbe. Ilyesmit keressenek, elég feltűnő:

https://t.me/vorposte/22782

Ebben a korábbi cikkünkben foglalkoztunk az Ukrajnának szánt fegyveradományokkal.

Cikkünk május eleji keltezésű, az adományok volumene azóta csak növekedett. A június elején aktuális állásról több helyen is találhatunk összefoglalót, például a France24 oldalán is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nehézfegyvereket kér nyugati partnereitől, elsősorban tüzérséget és rakétatüzérséget, mivel Oroszország fölénye ezen a téren (is) túlnyomó. A Globalfirepower 2021-es adatai szerint Oroszország 6574 önjáró löveggel, 7571 vontatott tüzérségi eszközzel, és 3 391 rakéta-sorozatvetővel rendelkezett. Mindhárom kategóriában első a Globalfirepower által rangsorolt 142 ország közül.

Ukrajna ezzel szemben 2021-ben 1 067 önjáró löveggel (6/142), 2 040 vontatott tüzérségi eszközzel (7/142), és 490 rakéta-sorozatvetővel (12/142) rendelkezett.

Azt pontosan nem tudjuk, hogy ma milyen a valós helyzet, mivel mindkét fél eltérő adatokat közöl. A csak a fotóval vagy videóval igazolható veszteségeket listázó Oryx blog szerint a

háború kirobbanása óta Oroszország

20 önjáró páncéltörő rendszert,

12 nehéz aknavetőt,

64 különböző típusú vontatott tüzérségi eszközt,

122 önjáró löveget,

79 rakéta-sorozatvetőt veszített.

Ukrajna eddig

11 önjáró páncéltörő rendszert

33 különböző típusú vontatott tüzérségi eszközt

40 önjáró löveget

19 rakéta-sorozatvetőt veszített.

A valós veszteségek ennél magasabbak is lehetnek, hisz minden megsemmisített célpontról nem készülhet mindig felvétel.

155mm Caesar
Francia 155mm Caesar önjáró tarack az ukrán hadsereg kezelésében
Fotó:  postimg.cc

A Szabad Európa Rádió honlapján közzétett egy felvételt arról, hogy az ukrán hadsereg katonái már használják a francia Caesar önjáró lövegeket. Franciaország 12 ilyent ígért Ukrajnának, ezek szerint már megérkeztek a harcmezőre.

A sajtóban elérhető információk szerint

Nagy-Britannia 105mm L118/L119  tarackokat

Észtország 9 darab 122 mm D-30, és ismeretlen számú  FH-70 tarackot,

Olaszország ismeretlen számú  FH-70 tarackot,

Portugália 5 darab  155mm M114A1 tarackot,

az Egyesült Államok 108 darab 155mm M777 tarackot,

Ausztrália 6 darab 155mm M777 tarackot,

Kanada 4 155mm M777 tarackot

Bulgária ismeretlen számú 152 mm D-20 tarackot,

Csehország pedig ismeretlen számú és típusú tüzérségi eszközt szállított Ukrajnának.

Ami a különböző önjáró lövegeket illeti,

immár típusmegjelölés nélkül, Csehország 20, Lengyelország 92, Franciaország 12, Hollandia 5, Németország 7, Norvégia 22, Szlovákia 8 önjáró löveget adományozott vagy adott el Ukrajnának.

Rakéta-sorozatvetőt

Csehország, Lengyelország, Bulgária, Németország, Nagy Britannia és az Egyesült Államok ajánlott fel, a mennyiségeket nem minden esetben specifikálták, de az ilyen jellegű eszközök száma több mint 50-re tehető.

M777
Szállításra váró M777 tarackok "valahol Amerikában"
Fotó:  postimg.cc

A Szabad Európa videójában nyilatkozó ukrán katona is elmondja, bár voltak nyelvi akadályok, könnyen megtanulták a francia eszköz kezelését, mivel az alapjai megvoltak hozzá. Arra a nyilatkozó is kitér, a matematikát kell tudni hozzá. A szocialista oktatásban a függvénytáblázat kezelésének készségszintű elsajátítását épp emiatt erőltették annyira. A felvételen azonban láthatjuk, az ágyúcső szögének beállítását ma már számítógép vezérli.

Szlovákia a haderőreform keretében a tüzérséget csaknem teljesen felszámolta. Bár aknavetőkkel és rakétákkal több egység is fel van szerelve, a tüzérséget a nevében ma már csak az eperjesi 2. Gépesített Dandár nagymihályi alegysége viseli. A Globalfirepower szerint Szlovákia 16 önjáró löveggel (65/142), 9 vontatott tüzérségi eszközzel (93/142) és 25 rakéta sorozatvetővel (61/142) rendelkezik.

A nyugati fegyveradományoktól Ukrajna nem várhat csodát. Mint a fentiekből kitűnik, vontatott tüzérségi eszközből körülbelül 150-et, önjáró lövegből 166-ot, rakéta-sorozatvetőből pedig mintegy 50-es kapott, ami az orosz "kezdő leltárkészlethez" képest ugyan szabad szemmel már észrevehető, de elhanyagolható mennyiség. És akkor még mindig ott van az emberi tényező: vajon az ukrán hadseregnek, súlyos veszteségei ellenére sikerülhet-e rövid idő alatt kellő számú kezelőszemélyzetet kiképezni? Egyelőre nem ezt látjuk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.