2022. június 27., 17:01

Állítólag egy rakétákat gyártó üzemet bombáztak szét az oroszok Kijevben

Portálunk is beszámolt róla, hogy hétvégén újabb rakétatámadás érte az ukrán fővárost. Sokáig nem lehetett tudni, miért támadtak az oroszok megint Kijevet, de az orosz védelmi minisztérium mai közleményéből kiderül, mi lehetett a célpont.

Kijev, lakóház, rakétatámadás
Fotó: TASR/AP

Az orosz védelmi minisztérium szokásos hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, a rakétacsapások a Kijev külvárosában található Artyom rakétaüzemet célozták, ahol az ukrán rakétatüzérségi eszközökhöz gyártották muníciót. Moszkva azt mondja, a vasárnapi támadásban mind a négy (az ukránok hatot emlegetnek, amiből kettőt időben leszedtek) kilőtt rakéta talált, a főváros Sevcsenkovszkij negyedében található üzem anélkül semmisült meg, hogy Kijev civil infrastruktúrájában bármiféle kár keletkezett volna.

Azt az oroszok is elismerik, hogy az ukrán légvédelem megpróbálta leszedni a rakétákat, de nem jártak sikerrel. Sőt, állítja Moszkva, a próbálkozás során sérültek meg azok a lakóépületek is, amelyek megtámadását az oroszok nyakába varrták. 

Az orosz védelmi tárca ugyanis azt mondja, az ukrán légvédelem fejetlensége miatt a rendszerek a másik lőállásból elindított elhárító rakétákat is leszedték, ezeknek a darabjai potyogtak aztán a lakóházakra és okoztak sérüléseket, illetve egy civil halálát. 

Vitalij Klicsko, a város polgármestere vasárnap azt közölte a nyugati hírügynökségekkel, hogy orosz rakéták találták el a lakóépületeket. A városvezető szimbolikus jelentőségűnek nevezte a támadást az éppen zajló G7-csúcs miatt.

Egyelőre sem ukrán, sem nyugati hírforrások nem erősítették meg, hogy megsemmisült volna az Artyom-gyár.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.