2024. április 22., 13:03

Ultimátum: vagy eladják a TikTokot, vagy betiltják Amerikában

Az Ukrajnának, és más szövetségeseknek szánt, összesen 95 000 000 000 dolláros segélycsomag szombati elfogadása mellett némileg kisebb figyelmet kapott az a hír, hogy a képviselőház újabb, komoly lépéseket tett a TikTok betiltására. Sírhat a 170 millió egyesült államokbeli felhasználó, vagy még korai a zsebkendőkért nyúlni?

tiktok
Illusztrációs felvétel
Fotó: MART PRODUCTION/Pexels

Ahogy arról korábban beszámoltunk, közép-európai idő szerint szombat este az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyott egy 95 milliárd dolláros segélycsomagot, melyből Ukrajna, Izrael, Tajvan (és az az indo-csendes-óceáni térségben levő szövetségesek) részesülnek. Keleti szomszédunknak 61 milliárd dollár (57,3 milliárd euró) jut

A 435 képviselő azonban a jelentős összegű katonai és humanitárius csomag mellett egy, a közösségi médiát is befolyásoló intézkedést hozott, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

Az Egyesült Államok lakosságának 72,5%-a, 246 millió ember fent van valamilyen közösségimédia-platformon, bár a hölgyek sokkal aktívabbak, 78 százalékuk regisztrált valamelyik platformra, míg a férfiaknak csak 66%-a.

Ami a közöségimédia-felületeket illeti, a Backlinko szerint a sorrend a világon, havi aktív felhasználók szerinti bontásban a következő:

aktív felhasználók
Az egyes közösségimédia-platformok havi aktív felhasználói világszerte (adatok milliókban)
Fotó:  backlinko.com

Azaz a TikTok csak a hatodik helyen áll, a maga 1,218 milliárd felhasználójával. Az USA-ban azonban más a helyzet, itt a TikTok a Facebook és az Instagram után a harmadik. Míg a Facebooknak 177,5, az Instagramnak 138,5, a TikToknak 107,8 millió havi aktív felhasználója van az Atlanti-óceán túloldalán.

A TikTokot, kínai háttere okán, nem csak az USA-ban, világszerte is számos bírálat érte/éri, sokan aggódnak az esetleges adathalászat miatt. Emiatt több országban is életbe léptettek bizonyos korlátozásokat. Ezek általában közintézményekre, állami szervek székhelyeire, illetve állami szervek által biztosított eszközökön való használatra terjednek ki. A korlátozások némelyikéről a Ma7-en is beszámoltunk, ezeket a korábbi írásainkat e cikk alatt találja.

A TikTok amerikai kritikusai főként a platform fiatalok körében való népszerűsége miatt aggódnak. Véleményük szerint a TikTok alárendeltje Pekingnek, és a propaganda terjesztésének csatornája. Kína és a cég tagadja ezeket az állításokat.

A törvényjavaslatot  arra kényszerítené a rendkívül népszerű közösségimédia-alkalmazást, hogy váljon meg kínai anyavállalatától, a ByteDance-től, ellenkező esetben kizárják az amerikai piacról. Úgy tűnik, ha mindenben nem is, TikTok-ügyben erős az összhang a demokraták és a republikánusok között, a javaslat erős kétpárti támogatással, 360-58 arányban lett elfogadva.

Biden TikTok

Joe Biden elnök kijelentette, hogy aláírja a jogszabályt. Ez azonban az agg államfő tiktokeri karrierjének végét is jelentené. Bidenre bírálatözön zúdult, amikor maga is regisztrált az országában, mint láthatjuk, ellentmondásos megítélésű videómegosztóra. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

Biden áprilisban Hszi Csin-ping kínai elnökkel telefonálva, számos, komoly világpolitikai probléma mellett a TikTokkal kapcsolatos aggodalmairól is beszélt. Mindez nem akadályozta meg abba, hogy ide is kiposztolja, ahogy útja során megáll egy Wawa étteremben, és érintőképernyő használatával rendel. A videó újabb, mint TikTok-törvény aláírásáról tett nyilatkozat.

Ebben akár szemernyi képmutatást is érezhetünk...

Sajnálatos, hogy a Képviselőház a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtás fedezékét használja fel arra, hogy ismét átessen egy tiltó törvényjavaslaton, amely 170 millió amerikai szólásszabadságot sértené. 7 millió vállalkozást tesz tönkre, és egy olyan platformot zárna be, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához"

– nyilatkozta a TikTok a szavazást követően.

A törvényjavaslat értelmében a ByteDance-nek egy éven belül el kellene adnia az alkalmazást, vagy ki kellene zárni az Apple és a Google alkalmazásboltjaiból az Egyesült Államokban.

Steven Mnuchin, aki Donald Trump volt elnök alatt az Egyesült Államok pénzügyminisztereként dolgozott, elmondta, hogy érdeklődik a TikTok megvásárlása iránt, és befektetői csoportot állított össze.

Szenátusi jóváhagyás esetén a TikTok a telefonról a bíróságokra költözhet, szakértők perek lehetőségével számolnak. A szólásszabadság hazájában elfogadott törvényjavaslat felhatalmazást ad az amerikai elnöknek, hogy más alkalmazásokat nemzetbiztonsági fenyegetésként minősítsen, ha azokat egy ellenségesnek ítélt ország irányítja. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

A TikTok-ot olyan helyről védték meg, ahonnan végképp nem vártuk volna. Elon Musk, az X tulajodnosa arról tweetelt, "a TikTok-ot nem szabad betiltani az Egyesült Államokban, még akkor sem, ha ez a tilalom előnyös lehet az X platform számára." Ezt a véleményszabadság elleni lépésnek tartaná.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.