2024. május 13., 11:55

Felcímkézi a külső AI-generálta tartalmakat is a TikTok

Több közösségimédia-platformon is egyre komolyabb problémát jelent a mesterséges intelligencia által előállított tartalom.

tiktok
Illusztrációs felvétel
Fotó: cottonbro studio/Pexels

A mesterséges intelligenciával (AI) nincs semmi baj, az a baj, hogy a természetesből van kevesebb – olvastam nemrégiben egy mém alatt. Az AI egy work in progress, amely a mi életidőnkben van (ki)alakulóban. Unokáink már úgy fognak róla tanulni, mint mi a gőzgépről: már csak James Wattot tanuljuk az iskolában, a többi próbálkozó nevét legfeljebb az ipartörténészek tudnák felsorolni.

Mivel azonban az emberiség felismerte az AI-ban rejlő potenciális veszélyeket is, természetesen megpróbálja szabályozni. Amióta mesterségesintelligencia-kutatás folyik, a műszaki területtel párhuzamosan – reméljük, nem lemaradva, bár erre azért nem mernék nagyobb összeget tenni – zajlik a mesterséges intelligencia szabályozása is. Ez azonban egy olyan tényező, melyet nem elégséges, de nem is lehetséges nemzeti hatáskörben szabályozni, ezen a területen globális együttműködésre van szükség. Az EU idén márciusban tett egy erre vonatkozó próbálkozást.

Ennek célja "az alapvető jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a környezeti fenntarthatóság védelme a magas kockázatú mesterséges intelligenciával (MI) szemben."

Az Európai Unióban nem lesznek megengedettek az olyan mesterséges intelligencia alkalmazások, amelyek sérthetik a polgárok jogait.

Ide tartozik a biometrián alapuló kategorizálás, és nagy arcfelismerő adatbázisok létrehozásának tilalma, olyan arcképek felhasználásával, amelyeket az internetről vagy zártláncú televíziós hálózatok felvételeiből nem célirányosan válogatnak le. Tilos lesz továbbá a munkahelyen és az iskolákban gépi érzelemfelismerő rendszereket alkalmazni.

Számos sci-fi témája a mesterséges intelligencia használata a bűnüldözésben. Az uniós szabályozás szerint a polgárokat nem lehet pontozni a kockázati profiljuk alapján, tilos lesz a  bűnözői előéletre alapozott prediktív rendészet is. A távoli biometrikus azonosító rendszereket – ugyebár ujjlenyomatunkat és arcmásunkat a rendőrség a személyi igazolvány kiadásakor rögzítette – még a bűnüldöző szervek sem használhatják, bár itt már van kiskapu: ehhez bírói vagy hatósági engedély lesz szükséges. A közelmúltban Szlovákiában számos példát láthattunk arra, hogy egy-egy bírói engedélyt, a megfelelő kapcsolatok birtokában mennyire egyszerű megszerezni...   Ez akkor jöhet szóba, ha például eltűnt személyt keresnek, vagy terrortámadást próbálnak megelőzni.

Ezzel egy terjedelmesebb cikkben is foglalkoztunk, melyet itt olvashat.

Az élet más területein azonban már megtapasztalhattuk, hogy a törvényhozás egy lassú és lomha dolog, mely a gyorsan fejlődő területeken gyakran lemarad a valóságtól. Tipikus példája ennek a dizájnerdrogok területe, ahol, mire sikerül felvenni az üldözendő szerek jegyzékébe egy új terméket, már piacon az újabb... Reméljük, a mesterséges intelligencia nem ebben a cipőben fog járni...

A nagy, globális kezdeményezések mellett így ugyanolyan fontosak az egyes szolgáltatók önszabályozó/önkorlátozó törekvései is. A mesterséges intelligencia által generált tartalmak az X-nek is fejfájást okoztak a közelmúltban. Azokat a mesterséges intelligencia által generált, X-en megjelent képeket, amelyeken NFL-szurkolók szexuálisan zaklatják Taylor Swiftet, 27 millióan látták, 260 ezer beteg lelkű felhasználó lájkolta is. Az ügynek bírósági utójátéka van.

Most a TikTok jött elő a saját válaszával a mesterséges intelligencia által generált tartalmakra. Egyrészt edukálni szeretné a felhasználókat, új oktató tartalmakat szeretnének készíteni, amelyek segítenek a felhasználóknak jobban megérteni, hogyan használják a generatív mesterséges intelligenciát és hogyan lehet azzal visszaélni a virtuális világban. Emellett a mesterséges intelligencia által generált külső tartalmakat új címkével is meg fogják jelölni. A saját in-stream generatív mesterségesintelligencia-eszközökkel létrehozott tartalmakat már eddig is kötelezően jelölte a platform.

A TikTok együttműködik a Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) szervezettel, hogy új eljárást hozzon létre a mesterséges intelligencia azonosítására más forrásokból feltöltött tartalmakban. Ezek a jövőben "generated with AI" felirattal lesznek ellátva, persze, már ha kiszűrik ezeket.

AI generált tartalom
Fotó:  socialmediatoday.com
[A C2PA projekt] metaadatokat csatol a tartalomhoz, amelyek segítségével azonnal felismerhetjük és megcímkézhetjük az AI által generált tartalmakat. Ez a funkció a mai napon kezdődött el a képeken és videókon, és hamarosan elérhető lesz a csak hangot tartalmazó tartalomnál is.

Az elkövetkező hónapokban a [C2PA-címkéket] is elkezdjük csatolni a TikTok-tartalomhoz, amely a letöltéskor a tartalomban marad. Ez azt jelenti, hogy bárki használhatja a C2PA Verify eszközét a TikTokon készült AIGC azonosítására, és még azt is megtudhatja, mikor, hol és hogyan készült vagy szerkesztették a tartalmat" – számol be a TikTok új kezdeményezéséről a Socialmedia Today portál.

A TikTok azt állítja, hogy ők az első olyan videómegosztó platform, amely a mesterséges intelligencia által generált tartalom szűrésére tett új intézkedéseket a gyakorlatba is átülteti.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.