2022. augusztus 10., 15:36

Tetőzik a koalíciós válság, folytatódnak a csatározások, csekély az esély a megállapodásra

Juraj Krúpa átállása az OĽaNO-tól a liberálisokhoz ismét felkavarta az amúgy is zavaros koalíciós vizeket, de aztán egy időre mégis megnyugodott a helyzet..., egészen addig, amíg el nem indult az újabb körhinta.

mato sulík
Fotó: TASR

A koalíciós válság átgyűrűzött a második félévbe is, és pillanatnyilag úgy tűnik, szinte biztosra vehető a liberálisok távozása a kormánykoalícióból. A Krúpa átállását követő eseménysorozat: a Matovič és Sulík közti tavaly őszi telefonosüzenet a csatabárd elásásáról, az ellenzéki szerződéstervezet vagy a nyugdíjmódosításról szóló alkotmánytörvény-javaslat sem könnyített a dolgokon, és Jaroslav Naď védelmi miniszter kedveszegett kijelentései a távozásról is azt jelezték, az elhúzódó kormányválság semmi jóval nem kecsegtet, és egyre valószínűbb az a teória, amely szerint előrehozott választások lesznek Szlovákiában. Annak ellenére, hogy a koalíciós pártok mindegyike váltig azt állítja, nem ezt akarják, és Richard Sulík is folyton azt ismételgeti, a távozásukkal nem bukik a kormány, írja a topky.sk portál.

Az ellentmondásos telefonosüzenet

Az állóvizet az kavarta föl először Krúpa távozása után újra, hogy Richard Sulík a Denník N-nel folytatott beszélgetésében kijelentette, ő már tavaly ősszel küldött egy telefonosüzenetet Matovičnak azzal a szöveggel: „Igor, mi lenne, ha elásnánk a csatabárdot?”, amire Matovič válasza állítólag csak annyi volt: „Hm”.

Matovič verziója azonban más volt, és átfogó státuszát a „Rišo, nem illik hazudni” szavakkal kezdte. Az OĽaNO vezetője szerint ez volt Sulík sokadik hazugsága, amelyre eleinte nem is akart reagálni.

Amint azt a bejegyzésében írta, Sulík sms-e valóban úgy kezdődött, ahogyan azt írta, de Matovič szerint nem csak ez volt benne.

Ha úgy döntesz, hogy kizárod Borist a koalícióból, akkor számíthatsz az SaS 20 szavazatára (előzetesen Miro Kolláréra is). Neked van 52, Veronikának 4, ez 76.” Matovič szerint így végződött Sulík sms-e, és többször is előállt a Kollár és Veronika Remišová távozására vonatkozó kérésével.

Valójában elejétől fogva következetes és alattomos lépéseket tett a koalíció felbomlasztására. Igyekezett rábeszélni, hogy rúgjam ki Borist és Veronikát. Borist meg Veronikát arra, hogy a rúgjanak ki engem” – írta Facebook-státuszában Matovič.

Válaszul Matovič reakciójára Sulík elismerte, hogy valóban ez állt a telefonosüzenetben, de tovább csavarintott a történeten.

Azt mondta ugyanis, a Matovičnak címzett üzenete Boris Kollár erőfeszítéseire reflektált a maffia elleni harc megállítására. Boris Kollár ugyanis annak idején Pčolinský 363-as paragrafusa és a biztonsági erők káosza után nyilvánosan kiállt a Sme rodina koalícióból való távozása és az előrehozott választások mellett. „Sajnálattal láttam, ahogy Boris Kollár Igor Matovičcsal bánik. Ezért ajánlottam azt a baráti gesztust Igor Matovičnak – temessük el a csatabárdot, és a 20 SaS-es képviselő támogatásáról is biztosítottam arra az esetre, ha úgy döntene, kizárja Boris Kollárt a koalícióból” – hangzik Sulík verziója, aki szerint Eduard Heger kormányfő méltányolta is a telefonosüzenetét, és azt válaszolta: értékeli, amit Igor Matovičnak írtam.

Ellenzéki megállapodás az SaS-szel?

Mindehhez jött aztán a Za ľudí javaslata. Jana Žitňanská parlamenti képviselő egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós válság és a kapcsolatok rendezésének egyik módja lehetne egy ún. ellenzéki megállapodás az SaS-szel.

Az SaS azonban kizárt bármiféle ellenzéki megállapodást. „Érdemes elgondolkodni azon, hogy a Za ľudí képviselői miért látnak inkább alternatívát Igor Matovičcsal és a szélsőségesekkel kötött koalícióban az SaS nélkül, mint egy négytagú koalícióban egy olyan személy nélkül, aki károkat okoz az országnak. Hiszen Igor Matovič volt az, aki az SaS és a Za ľudí párt akarata ellenére a fasisztákkal együtt megtörte az államfő vétóját. Ha a kollégák egy ilyen politikussal akarnak együtt kormányozni, lehetőségük van ellenzéki szerződést kötni az ĽSNS-szel, a Republikával vagy a Smerrel is” – mondta Richard Sulík.

Persze a Za ľudí sem maradt adós a válasszal erre, Šeliga később világosan kijelentette, „kedves kollégák, az önök távozása megbuktatja a kormányt. Pont. Persze lehetséges, hogy még egy darabig működni fog, de már nem lesz parlamenti többsége”.

Az OĽaNO védelmi minisztere megcsömörlött

Jaroslav Naď védelmi miniszter egyértelműen az OĽaNO mozgalom egyik legnagyobb védelmezője, és többször hangoztatta, hogy a vitákat zárt ajtók mögött kell megoldani. Nem értette kollégáinak kamerák előtt tett egyes kijelentéseit sem, amikor a kormánytárgyalások során egyetlen rossz szó sem hangzott el. Az örökös védekezés és értelmetlen csetepaté ennél a miniszternél is megtette a hatását. Az Atmosféra fesztiválon egy beszélgetés során elmondta, azt fontolgatja, hogy kilép a politikából, mert megundorodott tőle.

Tájékoztattam Igort és Edo Hegert is, azon gondolkodom, hogyan tovább. Soha nem leszek olyan ember, aki nem hűséges, de ha úgy döntök, hogy távozok a politikából, akkor az teljes egészében lesz. Ez akár holnap is megtörténhet, már elegem van ebből. Őszintén mondom, azon gondolkodom, hogyan legyen ezután” – mondta Naď, akinek nem tetszik, hogy egyes politikai vezetők párt- vagy személyi prioritásokat helyeznek előtérbe az ország prioritásaival szemben, és az OĽaNO képviselői is csalódást okoztak neki.

Az SaS keresi a módját, hogyan hátrálhatna ki a legelegánsabban ebből a koalícióból

Mindezek ellenére minden pártelnök meg akarja őrizni a négypárti koalíciót. Matovič azonban nem készül a távozásra, ahogyan Sulík sem, pedig a koalícióban mindkét miniszter távozását követelnék a helyzet megnyugtatása érdekében.

De lehetséges egyáltalán még a megállapodás?

A politikában soha ne mondd, hogy soha. A múltban is tanúi lehettünk felbomlófélben lévő kormánykoalícióknak, amelyek végül felülkerekedtek a belső viszályokon, és továbbmentek. Fontos azonban, hogy mindenki folytatni akarja” – mondta Radoslav Štefančík politológus.

Itt viszont úgy tűnik, hogy az SaS már nem akar ebben a felállásban kormányozni, és keresi annak a módját, hogyan hátrálhatna ki a kormánykoalícióból anélkül, hogy a kormány bukásával összefüggésbe hoznák.

Hiszen melyik épeszű választó szavazna egy olyan pártra, amely képes megbuktatni a kormányt, de mindig a sajátját” – teszi fel a kérdést a politológus.

Provokálnak a liberálisok az új törvénytervezettel?

Az OĽaNO parlamenti klubjának vezetője, Michal Šipoš bírálta a nyugdíjakról szóló alkotmányos törvénytervezet benyújtását is, amelyet hétfőn jelentett be az SaS. Az alkotmányos nyugdíjtörvénnyel a liberálisok a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát szeretnék biztosítani. Sulík szerint az SaS műhelyéből származó alkotmánytörvény-tervezet egy kompromisszumos megfogalmazás, amely szakértői egyeztetések után született meg. A javaslatot azonban Milan Krajniak munkaügyi miniszter kezdeményezte, aki szerint

ez a liberálisok kísérlete arra, hogy a Sme rodina mozgalmat is belerángassák az SaS és az OĽaNO vitájába.

De valóban az SaS provokációjaként értelmezhető ez a törvénytervezet? „Ebben az esetben nem a javaslat tartalma a fontos, hanem annak indoklása. Ebben többek közt elhangzott, hogy az SaS megteheti ezt, mert már nem kötik a koalíciós megállapodások. Más szóval, már nem része a kormánynak. Legfőbb ideje, hogy az SaS miniszterei és államtitkárai, valamint a párt összes többi jelöltje lemondjon, és a helyzet megoldását a miniszterelnökre bízzák” – vélekedik Štefančík.

Hárompárti koalíció szűk többséggel?

Még mindig nem tudjuk, hogyan alakul a válság, de egyáltalán nem kizárt a kisebbségi kormány vagy az előrehozott választások víziója. A kormánykoalíció azonban nem szeretne kisebbségi kormányt, Kollár sem akarja és a Za ľudí sem. Csak a hárompárti koalíció lenne elfogadható számukra, szűk többséggel.

Ez azonban Krúpa távozása után nem túl reális.

Nem tudom elképzelni. Végül is nincs is meg a szűk többségük. A független, eredetileg szélsőjobboldali jelölt képviselők biztosíthatnának számukra szavazatokat. Ezzel azonban nemcsak a kormánypártok egyes képviselői nem értenek egyet, hanem közvetlenül a kormányból is megszólal majd a tiltakozás hangja. Úgy tűnik, ez csak ideig-óráig működne. Elképzelni sem tudom, hogyan nézne ki a szlovák politika, ha olyan emberek diktálnák kormányzati politika feltételeit, mint Taraba, Kuffáék vagy a Kotlebához kötődő emberek” – fűzte hozzá a politológus.

A kormány az SaS távozásával nem bukik

De mi az eljárás, ha az SaS augusztus 31-e után távozik a kormányból? „A miniszterek lemondását nem követné automatikusan a kormány „bukása” vagy a előrehozott választások. Ha az államfő elfogadja a miniszterek lemondását, akkor ő határozná meg, hogy a kormány tagjai közül ki irányítsa ideiglenesen az egyes szaktárcákat. Ez lehet egy kormánytag vagy több kormánytag, de akár a miniszterelnök is. Az Alkotmány nem szabályozza, meddig tarthat az ilyen ideiglenes irányítás. Elméletileg tehát a választási időszak végéig is tarthat” – mondta a topky.sk portálnak Marek Domin, a pozsonyi Comenius Egyetem alkotmányjogásza.

Ha azonban az SaS kilépne a kormányból, akkor Domin szerint várható, hogy a képviselői az ellenzék többi tagjával együtt bizalmatlanságot indítványoznak a kormánnyal szemben, amihez legalább 76 szavazat szükséges.

De még a bizalmatlanság megszavazása sem vezet automatikusan előrehozott választásokhoz. Ennek az lenne a következménye, hogy az államfő köteles lenne az egész kormányt lemondatni, ugyanakkor megbízhatja őt a feladatai ellátásával az új kormány kinevezéséig. Itt sincs kitűzött határidő, így elméletileg a választási időszak végéig is kormányozhatna egy ilyen kormány. Ennek a kormánynak azonban korlátozott jogkörei lennének, némelyik gyakorlását az államfőnek kellene jóváhagynia” – magyarázta az alkotmányjogász.

Előrehozott választások decemberben?

Ha azonban elméletileg olyan helyzet adódna, hogy a Szlovákia polgárai előrehozott választásokba mennének, Domin szerint a védelmi miniszter által említett decemberi időpont reálisnak tekinthető erre.

A választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvény értelmében a választást legkésőbb a megtartása előtt 110 nappal kell meghirdetni. „Valószínűleg ezt még meg lehetne tenni. Amúgy ez a szabály benne van a „közönséges” törvényben, így elég könnyen megváltoztatható” – szögezte le.

Ami azonban az előrehozott választásokat illeti, az Alkotmány egyetlen lehetőséget ad, ez pedig a parlament államfő általi feloszlatása. Erre azonban még eddig nem került sor, mert az Alkotmány viszonylag szigorú feltételeket szab ehhez, pl. ha a parlament három hónapnál tovább döntésképtelen.

Kialakult azonban az a gyakorlat, hogy az előrehozott választásokat a választási időszak lerövidítéséről szóló alkotmányos törvény (1994, 2006 és 2011) elfogadásával érik el. Az alkotmányelmélet és az alkotmánybíróság azonban az alkotmányos szabályok megsértéseként bírálja ezt az eljárást” – magyarázza az alkotmányjogász.

Egy ilyen alkotmánytörvényt azonban a képviselők minősített többségének meg kellene szavaznia, azaz 90 vagy annál több szavazatot kellene ehhez találni. „Alkotmányossági szempontból célszerűbb lenne, ha a képviselők azonos többsége először elfogadna egy alkotmánymódosítást, amely kiegészítené azt egy általános szabállyal, amely szerint a parlament feloszlathatja magát, és csak ezt követően szavaznának maguk a képviselők is a feloszlatásra” – tette hozzá Domin.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.