2022. július 28., 20:37

Klus: Egy hónapunk van a koalíciós válság megoldására

Az SaS és az OĽANO elnökének személyes konfliktusainál sokkal súlyosabb probléma volt a kormánykoalíció működési szabályainak teljes szétesése, beleértve a koalíciós szerződés megsértését – jelentette ki a TASR TV vitaműsorában Martin Klus külügyi államtitkár, az SaS alelnöke.

Martin Klus
Fotó: TASR

Emlékeztetett az SaS Országos Tanácsának határozatára, amelyben új koalíciós szerződés kidolgozását kérik.

 Az elmúlt időszakban minden megtörtént a parlamentben, aminek nem lett volna szabad, például kormánypárti képviselők szavaztak együtt az ellenzékkel, a koalíciós partnerek tiltakozása ellenére. Úgy nagyon nehéz kormányozni, ha sorozatosan megsértik a szabályokat”

 – jelentette ki Klus.

Szerinte az új koalíciós szerződésnek reagálnia kell az aktuális politikai erőviszonyokra, és úgy kell megfogalmazni, hogy a kormányzati ciklus hátralevő részében betartsák a felek. A jelenlegi koalíciós szerződés 2020 márciusában íródott, négy kormánypárt és négy parlamenti frakció kötötte.

Már csak három kormánypárti frakció van, és átrendeződés volt a minisztériumoknál is. Ezt is figyelembe kellene venni az új koalíciós szerződés megírásakor. Van rá még egy egész hónapunk, hogy sikerüljön”

– folytatta Klus.

Ha az SaS a kormány tagja marad, Klus kizártnak tartja, hogy részt venne az ellenzékkel a kormány valamelyik tagjának megbuktatásában. De ha a párt ellenzékbe vonul, megváltozik a helyzet.

 Ha az SaS formálisan az ellenzék része lesz, nehéz kizárni bármilyen forgatókönyvet. De úgy vélem, ezt előbb a párt elnökségének és az Országos Tanácsnak kellene megvitatnia”

– mondta Klus.

Szerinte az SaS-nek ilyen esetben el kellene döntenie, hogy inkább előrehozott választás legyen-e, vagy támogatja a kisebbségi kormányt.

 „És hogy ez összeegyeztethető lenne-e az ígéretünkkel, hogy nem szavazunk együtt az ellenzékkel, ebben az esetben egy nagyon radikális ellenzékkel, valamelyik miniszter leváltására tett kísérletnél” – fűzte hozzá az SaS alelnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.