2023. március 20., 17:09
Frissítve: 2023. már. 20. 17:22

Öt hónap után választották meg Nyitra megye alelnökévé Csenger Tibort

A választások után öt hónappal, a Nyitra Megyei Önkormányzat mai ülésének utolsó pontjaként választották meg a megye két alelnökét.

Csenger
Csenger Tibor
Fotó: Csenger Tibor

Az egyik alelnök Martina Holečková (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu-OD, ODS, DS, OKS, Za ľudí), a másik Csenger Tibor (Szövetség) lett.

A programpont eredetileg nem is került be az ülés programjába, és mindjárt az elején vissza is vonták.

Nem kell emögött valami negatív okot keresni. Megállapítottam, hogy a hivatal normálisan működik alelnökök nélkül is. De ha a képviselők úgy döntenek, hogy választanak alelnököket, én csak díjazni fogom ezt, és bizonyos jogköröket delegálni fogok"

– mondta Branislav Becík megyefőnök.

A képviselők az ülés végén választották meg a két alelnököt. Peter Privalinec, a Nyitrai Megyei Hivatal vezetője elmondta, az alelnököknek három mérhető célt kell kiválasztani a saját szakterületükről, és azok teljesüléséről évente beszámolni.

Csenger Tibor megválasztását követően lapunknak elmondta, már a megyei választások után megegyezés született a megyefőnökkel arról, hogy a 18 fős Szövetség-, és a 16 fős Demokratikus koalíció-frakció fog alelnököt adni a megyében.

Azonban, időközben a Hlas és az SNS képviselői, és a függetlenek egy frakcióvá álltak össze, és ők is alelnököt szerettek volna. A két szlovák csoportosulás között jelentős nézetkülönbségek voltak. A Klein Ottokár érsekújvári polgármester által vezetett Hlas-SNS-függetlenek csoport eleddig nem írta alá a koalíciós szerződést.

Csenger Tibor elmondta, ha ez megtörténik, akkor a megyét egy monstre, 50 fős nagykoalíció fogja igazgatni, melynek ellenzéke a 4 smeres képviselő lesz.

Nyilván egy ekkora megyei koalíció fenntartása a megyefőnök számára sem lesz egyszerű.

Csenger Tibor elmondta, az alelnökök szakterületeiről még nem döntöttek, de a szakmai munka mellett hangsúlyosan szeretné képviselni a déli járások érdekeit, ahogy ezt tette az elmúlt megbízatási időszakában is. A megyei alelnökök szakterületeiről várhatóan a következő ülésen döntenek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.