2022. szeptember 15., 12:00

Tízen próbálnák kiütni Milan Belicát

A szlovákiai megyerendszer nem olyan régi találmánya a magyarok adminisztratív megosztásában is élenjáró szlovák közigazgatásnak. Megyei képviselőket 2001-től választunk. Azóta Nyitra megye elnökét ugyanúgy hívják.

Zárszámadásról és támogatásokról döntöttek a Nyitra Megyei Önkormányzat ülésén, amelyen díjakat is átadtak
A Nyitrai Megyei Hivatal patinás épülete
Fotó: Farkas Iván albuma

Alig másfél hónap választ le bennünket az őszi összevont megyei és helyi önkormányzati választásoktól. Amiatt, hogy ez a dátum a jövőben egy napra essen, a legutóbbi, 2017-es megyei választások során szerzett mandátum hatályát törvényileg öt évre tolták ki. Korábban a megyei választások iránt alacsony volt az érdeklődés, így a fegyelmezett magyar választók jelentős megyei képviseletet tudtak felállítani. Az önkormányzati választásokon ellenben sokan vesznek részt, 2018-ban az országos részvételi átlag 48,67% volt, azaz majdnem a lakosság fele bele akart szólni annak eldöntésébe, ki legyen a polgármestere. A legöntudatosabbak az Eperjes megyében élők, itt 53,18% választott. A legkevesebben Pozsonyban mondtak véleményt a helyi képviseletről, 43,74%.

Ezzel szemben a 2017-es megyei választásokon a lakosság 29,95%-a vett részt, de az átlagos adatokat torzítja, hogy Besztercebánya megyében Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnökének leváltása volt a tét, így ott a részvétel 40,29%-is volt.

Minden megyei képviselő szívét megdobogtatná, ha ennyien akarnák őt, de a legalacsonyabb részvétel legutóbb Nagyszombat megyében volt, arról, hogy Jozef Viskupič legyen a megyefőnök, mindössze a lakosság kevesebb, mint negyede, 24,74 százaléka döntött.

Amikor nem volt "kotlebázás", vagy éppen a megválasztása volt a tét, szinte mindenki a "kertészkedést választotta", ahogy a leggyakoribb kifogást hallhatjuk politikusainktól az alacsony részvételre.

2013-ban 20,11%-os, 2009-ben 22,9%-os, 2005-ben 18,02%-os, a történelmi első alkalommal, mikor az emberek még azt sem tudták, hogy eszik-e vagy isszák a megyét, a lakosság 26,02 százaléka járult az urnákhoz.

Ellenben a részvétel a helyhatósági választásokon mindig az 50% határán táncolt. Meglátjuk, mi lesz az eredmény a magyar képviseletre nézve, ha "összeengedjük" ezt a két választást...

A nyitrai Joe Biden
Hatodszor is nekifut
Milan Belica
Fotó:  TASR

Függetlenként, az általában legerősebb szlovák, lehetőleg kormánypárt csendes, vagy nem olyan csendes támogatásával szokott indulni Milan Belica "örökös megyeelnök". Korábban szokták volt mondani, a foci az a játék, amit 22-en játszanak, és a végén a németek nyernek. Ez ma már nem így van, de a nyitrai megyei választásokra a párhuzam igaz, eddig Belicát nem tudták megszorongatni. Belicát élemedett kora sem tartja vissza az indulástól. 71 esztendősen vág neki az újabb választásnak. Ha ezúttal is neki jönne össze, még mindig fiatalabban távozna négy év múlva hivatalából, mint ahány éves az Egyesült Államok elnöke most, ráadásul Nyitra megyében atomgomb sincs. Ahogy megszokhattuk, a Smer és az SNS támogatja. Őstámogatója, a HZDS alól már kidőlt a ló.

Közeli induló
201801281347300.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000001a_csenger_nyitra_vuc.jpg

A Szövetség Csenger Tibort indítja a megyeelnöki tisztségért. A zselízi vállalkozó legutóbb a Magyar Közösség Pártja színeiben került a megyei képviselő-testületbe. Nyitra megye a legutóbbi választásokat követően négyre emelte alelnökei számát. Így a megyét vezető koalíciónak jutott két alelnök, a smeres Marián Kéry, és az SNS-es Eva Antošová, alelnök lett a független Igor Éder, illetve, ellenzékiként Csenger Tibor, aki a déli régiók és a nemzeti kisebbségek képviseletét kapta alelnöki feladatául. Ezen felül a közlekedési bizottság tagja volt, de alelnökként természetesen bármelyik bizottság ülésén részt vehetett. Csenger tevékenységének köszönhetően a déli régiók érezhetően több figyelmet kaptak, a magyarlakta járásokban levő, megyei fenntartású intézményeknek láthatóan használt, hogy a megye vezetésében hosszú idő után volt magyar alelnök.

A kormánypárti jelölt
Lukáš Kyselica
Lukáš Kyselica
Fotó:  Lukáš Kyselica Facebook-oldala

Igor Matovič szebb napokat is látott pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek korábban, helyi és regionális struktúrák híján a helyhatósági és megyei választásokon nem remekeltek, legutóbb azonban rájöttek az ízére, 2017-ben Nagyszombat, Zsolna és Kassa megyét is "behúzták", illetve Pozsony és Eperjes megyében is az általuk is támogatott jelölt diadalmaskodott. Most Nyitra megyében Lukáš Kyselica parlamenti képviselőt indítják. Kyselica több kisebb, szinte már csak papíron létező párt támogatását is bírja, ezek: az egykor Daniel Lipšic által alapított NOVA, a Zmena zdola és a Keresztény Unió. Kampánykommunikációja egyelőre szlovákul zajlik.

Kétnyelvűen kampányol az "új baloldal" jelöltje
Branislav Becík Udvard polgármestere

Legalább egy nagyközség támogatását maga mögött tudhatja az egykori HZDS által jelölt mezőgazdasági miniszter, Stanislav Becík fia, Branislav Becík. Becíket Udvardon, úgy tűnik, mindenki szereti. 2018-ban egyedül indult a polgármesteri tisztségért, így az lett volna furcsa, ha nem ő nyer. Na de az arányok. A kisvárosnyi faluban 4226 szavazót vettek jegyzékbe, közülük 1579-en járultak az urnákhoz, s közülük 1416-an választották Becíket. Igaz, a részvétel jóval az országos átlag alatt maradt, 37,36%-os volt. A választók közel kétharmada otthon maradt, az ő véleményüket nem ismerjük. Branislav Becík indulását a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD és a Boris Kollár vezette Sme rodina is támogatja. Becík óriásplakátjain a magyar választókat is próbálja megszólítani, eddigi kampányanyagai következetesen kétnyelvűek.

Őrségbe! – Nyitra megyében is
Milan Španír
Milan Španír és Marián Kotleba
Fotó:  Milan Španír Facebook-oldala

Marián Kotleba pártjára, a 2016 óta parlamenti képviselettel is rendelkező Mi Szlovákiánk Néppártra rájár a rúd. 2016-ban sokként érte az országot, hogy Besztercebánya megszerzését követően a szélsőséges pártnak országszerte 209 779 szavazója akadt, így először lépték át a parlamenti küszöböt, 14 képviselővel. 2020-ban ezt még fokozni is tudták, 17 képviselőt ért a rájuk leadott 229 660 szavazat, ezzel a negyedik legerősebb parlamenti párt lettek, két kormánypártot, a Szabadság és Szolidaritást, és a Za ľudít is megelőzve. De hol van már a tavalyi hó, a pártnak jelenleg már frakciója sincs a törvényhozásban. Előbb a Milan Uhrík körül csoportosuló képviselők váltak ki, és alapították meg a Republika nevű pártot, majd a pártelnököt jogerősen elítélték, így elvesztette parlamenti mandátumát.

A negyedik legerősebb pártból így maradt néhány független képviselő. Kotlebáék így szeretnék legalább megyei szinten megerősíteni a pozícióikat, minden megyében indítanak jelöltek. Nyitra megyében Milan Španír a jelöltjük. Az érsekújvári illetőségű jogász nagy rössel vetette bele magát a kampányba, eddig elsősorban a régió szlovák falvait látogatta. Nem ő a befutó jelölt.

Akit a legtöbben támogatnak
Martina Holečková
Martina Holečková
Fotó:  Martina Holečková Facebook-oldala

Martina Holečková neve mögött lesz a jelöltlistán a legtöbb pártnév. A belharcoktól tépett, parlamenten kívüli, de az önkormányzatokban pozícióit még őrző Kereszténydemokrata Mozgalom jelöltje 2017-ben szerzett mandátumot, akkor az SaS, az OĽANO, a KDH, a Šanca, az OKS és a NOVA támogatta. Holečková időközben rájött, hogy ő mégsem liberális, hanem konzervatív. Most a kereszténydemokraták mellett az SaS, a Tím kraj Nitra, a Polgári Konzervatív Párt, a Spolu, a Šanca, a Polgári Demokrata Párt, a Demokrata Párt és a Za ľudí támogatja. E pártok teljes tagsága és támogatói bázisa azonban elférne egy nagyobb iskolai étkezdében, így attól, hogy ennyi párt "írt neki alá", még nincs nyert ügye. Ő képezi a női jelöltek felét a mezőnyben.

Hírszerző, színidirektor és mások

A másik hölgy  Renáta Kolenčíková, 2013-ban még a "nagy szlovák koalíció" jelöltje volt, most függetlenként próbálkozik.

A Socialisti.sk a párt elnökét, Artúr Bekmatovot indítja a tisztségért. A legfiatalabb, 32 éves jelölt korábban Szlovákia Kommunista Pártja listáján próbálkozott... Koránál fogva nómenklatúrakáder nem lehetett, így valószínűleg meggyőződéses baloldali.

A KSS listáján való indulás miatt a Sme napilap megszüntette a vele való együttműködést, de az újságíró végzettségű Bekmatov nem maradt publikációs fórum nélkül. A Zem a vek folyóiratban talál fórumot, ebben a lapban olvashatjuk a legtöbb összeesküvés-elméletet szlovák nyelven, egy helyen. Érdekesség, hogy Ján Kuciak egyetemi évfolyamtársa volt. 

Martin Kusenda, a nyitrai Karol Spišák Régi Színház igazgatója is megméretteti magát.

A Kotlebáéktól kivált Republika, anyapártjához hasonlóan tudja, hogy nem nekik áll a zászló, és az ĽSNS jelöltjéhez hasonló ismertséggel bíró Peter Pukant indítja. Ő ezredesként leszerelt katonai hírszerző, szolgálati idejéből 15 évet töltött a Védelmi Minisztérium ezen szervezeti egységénél. A Republika vele valószínűleg a nagyacsaládos választók megszólítására is törekszik: Pukanék hat gyermeket nevelnek. 

A szintén jószerivel csak papíron létező Andrej Hlinka Szlovák Néppárt színeiben Oliver Štaudner indul.

A megyei választási bizottság most megvizsgálja a jelöléseket. Ha minden formai és egyéb követelményt rendben talál, akkor hivatalosan is kihirdeti a megyefőnökjelöltek nevét, illetve sorszámot rendel hozzájuk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.