2022. április 5., 15:55
Frissítve: 2022. ápr. 5. 17:22

Kotleba elveszítette képviselői mandátumát

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a Legfelsőbb Bíróság mai jogerős ítélete következtében elveszítette képviselői mandátumát.

Marian Kotleba
Fotó: TASR

A szlovák parlament mandátumvizsgáló bizottsága a tényt egyelőre nem erősítette meg.

Martin Beluský, a párt szóvivője és parlamenti képviselője szerint Marian Kotleba képviselői helyét valószínűleg Slavěna Vorobelová veszi át.

A bíróság az alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében találta bűnősnek Kotlebát. A jogerős ítélet értelmében hat hónapos feltételes börtönbüntetést szabtak ki a párt elnökére, melyet másfél évre felfüggesztettek.

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke szerint a pénzutalványok miatt indult bírósági eljárás célja az volt, hogy megfosszák parlamenti képviselői mandátumától.

 „A rendszer teljesítette feladatát”

- jelentette ki Kotleba a Legfelsőbb Bíróság keddi ítélethirdetését követően.

Itt a Szlovák Köztársaság nevében meghozott ítélet. 18 hónap feltételes a szegények segítése miatt. A valódi büntetés azonban teljesen más – a parlamenti képviselői mandátum elvesztése”

 - kommentálta Kotleba az ítéletet, hozzátéve, hogy végig erre ment ki a játék. Azt is bejelentette, hogy a napokban sajtótájékoztatót tart az ügyről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.