2023. október 25., 15:15
Frissítve: 2023. okt. 25. 16:09

Kinevezték Robert Fico negyedik kormányát

Negyed négy körül megkezdődött a kormány kinevezése.

Fico kinevezés 231025
Ivan Gašparovič és Andrej Kiska után Zuzana Čaputovától is kormányalakítási megbízást kapott Robert Fico
Fotó: TASR

Robert Fico letette a miniszterelnöki esküt, aláírta a szükséges dokumentumokat.

Ezt követően Robert Fico átadta a kinevezendő kormánytagok jegyzékét, majd, miután esküt tettek, Zuzana Čaputová átadta nekik a kinevezésükről szóló dekrétumot.

Az egyes miniszterek listáját ebben a korábbi cikkünkben olvashatja el.

A ceremónián jelen van Peter Pellegrini házelnök is.

15.30-kor a hivatalos rész véget ért. Az elnök beszéde következett.

Robert Fico Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová a legtöbb miniszterelnököt kinevező szlovák államfő. Igor Matovičot, Eduard Hegert és Ódor Lajost Robert Fico követte.
Fotó:  TASR

Zuzana Čaputová elmondta, a kormány demokratikus választások nyomán alakult meg, neki pedig kötelessége kinevezni, ez következett be most.

Kifejtette, a 2020-ban megválasztott kormány megbízatási ciklusa előrehozott választással fejeződött be. Az új kormány előtt is komoly kihívások állnak.

Az államfő elmondta, tapasztalt politikusok vannak a kormányban, "mindenkinek megvan a saját előélete", de az új kormány történetét ma kezdik írni.

Azt kívánta a kormánynak, hogy legyen sikeres, mert akkor lesz az ország sikeres. Ezt a kinevezett kormányfő beszéde követte.

Robert Fico beszédében elmondta, tizedszer lett parlamenti képviselő, és negyedszer lett miniszterelnök, ezzel nem dicsekedni, akar, csak jelezni, hogy sok mindenre emlékszik, és össze tudja hasonlítani az egyes időszakokat.

Elmondta, kormány még soha nem vett szét ennyire szétvert, dezintegrált társadalmat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy a szegénység.

Fico ígéretet tett, hogy nem fognak kitérni a kihívások elől. Szuverén döntéshozatalt, a szlovákiai érdekek szuverén képviseletét ígérte.

Az államfő a kormánytagokat fogadásra invitálta. A kormány kreálása 15:39-kor véget ért. 

Majd a kinevezett kormánytagok átvonulnak a Kormányhivatalba, ahol Ódor Lajos, a távozó hivatalnokkormány vezetője átadja a kormányhivatalt. Az átadás nem sajtónyilvános.
Ezt követően készítik el a kormány tablófotóját, illetve sor kerül az első kormányülésre, melynek végén nem tartanak sajtótájékoztatót. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.