2023. április 13., 12:02

Jogosítványt szeretne? A Pro Civisnek és a kormánybiztosnak köszönhetően továbbra is magyar nyelven készülhet - VIDEÓKKAL

Csallóközcsütörtökön mutatta be a közlekedésügyben elért együttműködés eredményeit Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos és Őry Péter, a Pro Civis elnöke.

Őry Bukovszky
Őry Péter és Bukovszky László
Fotó: ma7

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a gépjárművezetői vizsgák magyar nyelvű fordítása kapcsán több hónappal ezelőtt érkezett az autóiskolák részéről egy kérés a Pro Civishez, hogy segítsenek a vizsgák továbbra is elérhetők legyenek magyar nyelven. Az engedély megszerzése ugyanis április 1-től csak elektronikus formában teljesített sikeres vizsga után lehetséges. A civil szervezet együttműködésre kérte a kormánybiztost, hogy közösen biztosítsák ennek lehetőségét.

Az ehhez szükséges három törvényt magyar nyelvre lefordították a Pro Civis szakemberei, április 1-től pedig ezek a fordítások a szlovák törvénytárban is elérhetők. A belügyminisztérium honlapján 10 témakörben így ma már ott találhatók a tesztek és több mint 1400 kérdés magyar nyelven is, a próbatesztekhez hasonlóan - tudtuk meg Bukovszky Lászlótól.

A szervezet biztosította a magyar fordítást, a kormánybiztos pedig annak hivatalos ügyintézését.

Bukovszky azt is elmondta, ez is példa arra, hogy tudnak együttműködni a civil szférával. Kiemelte, fontos volna, hogy ez más kormányzati szervek szintjén is működjön, a lehetőség adott.

Videó:  ma7

Őry is megerősítette, ez az első eset, hogy egy civil szervezet fordítása elérhető a Slovlex oldalán, ez pedig például szolgálhat más törekvések számára is. A Pro Civis elnöke azt is kiemelte, az elmúlt években voltak vitáik a kormánybiztossal, de ahogy a példa is mutatja, a jó ügyek érdekében együtt tudnak működni.

Videó:  ma7

A sajtótájékoztató ide vonatkozó részét az alábbi videóban nézheti meg:

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.