2022. november 8., 15:22

Pro Civis: Önkormányzati fogadalom magyarul

A Pro Civis polgári társulás a polgármesteri és képviselői fogadalmak magyar nyelvű letételét szorgalmazza.

pro civis
Őry Péter
Fotó: Somogyi Szilárd

A hatályos jogszabályok értelmében az október 29-én lezajlott helyhatósági választásokat követően harminc napon belül meg kell tartani a képviselő-testületek alakuló ülését. Ezen a megválasztott polgármesterek és a mandátumhoz jutott képviselők ünnepélyesen fogadalmat tesznek arra, hogy munkájukat az alkotmány és a törvények értelmében és szellemében, lelkiismeretük és legjobb tudásuk szerint végzik majd.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi az anyanyelv használatát azon településeken, ahol az adott kisebbség aránya eléri az előírt szintet.

Őry Péter, a Pro Civis elnöke arra hívja fel a polgármesterek és az önkormányzati képviselők figyelmét, éljenek az anyanyelvi jogaikkal, és esküjüket az államnyelv mellett magyarul (is) tegyék le.

A községi önkormányzati testület képviselőjének esküje

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy kötelességeimnek rendesen eleget teszek, a község érdekeit védelmezni fogom, a Szlovák Köztársaság Alkotmányának, az alkotmányos törvények, a törvények és egyéb általános érvényű jogszabályok rendelkezéseit betartom, és a képviselő-testületi tagságom gyakorlása során a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint juttatom érvényre azokat.”

A község polgármesterének esküje

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy kötelességeimnek rendesen eleget teszek, a község és a Szlovák Köztársaság érdekeit védelmezni fogom. A Szlovák Köztársaság Alkotmányának, az alkotmányos törvények, a törvények és egyéb általános érvényű jog-szabályok rendelkezéseit a polgármesteri tisztségem gyakorlása során a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint juttatom érvényre.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.