2020. április 3., 09:13

A Pro Civis kiszámolta, mennyi pénzből gazdálkodhatnak a falvaink - drasztikus intézkedések várhatók

Az országban elsőként a Pro Civis polgári társulásban készítette el a teljes kimutatást arról, hogy a gazdasági válság várható hatásai miatt mennyi forrás jut az egyes falvaknak. A modellezésben a kiindulási alapot a nemzeti bank, valamint a költségvetési tanácsa adta - közölte közleményében a szervezet.

ado-penz.jpg

Mint ismeretes, a Pro Civis évek óta segíti az ország magyarok által lakott önkormányzatait, többek között a nyelvhasználat, a gazdálkodás, az önkormányzati szaktanácsadás területén.

"Valószínűleg az egyetlen olyan nonprofit szervezet vagyunk, mely rendelkezik Szlovákia önkormányzati finanszírozásának modellezési lehetőségével (lásd. a www.mennyiterek.sk oldalunkat is), ezért – lehetőségeink szerint – kiszámoltuk, miből gazdálkodhatnak falvaink" – közölte a ma7-tel Őry Péter, a szervezet elnöke.

A teljes elemzés és előrejelzés ITT>>> található.

A modellezésben 3 lehetséges forgatókönyvet állítottak fel a pénzügyi intézetek prognózisaival összhangban.

o   Az első forgatókönyv: 1.3% GDP-csökkenés, 1 hónapos szükségállapot és 6% csökkenés az adóbevételekben.
o   A második forgatókönyv: 5% GDP-csökkenés, 2 hónapos szükségállapot és 16% csökkenés az adóknál.
o   A harmadik forgatókönyv: 10% GDP-csökkenés, 3 hónapos szükségállapot és 27% csökkenés az adóbefizetések esetében.

"Figyelembe véve az eddigi lehetőségeinket, valamint a tényt, hogy az állam részéréről az önkormányzatok irányába semmilyen előrejelzés, vállalás vagy irányelv nem került meghatározásra, nézetünk szerint a harmadik forgatókönyvvel kellene a településvezetőknek számolniuk!" – vélekedik Őry Péter, aki szerint nem lesz könnyű, hiszen drasztikus intézkedések várhatók.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.