2023. november 30., 20:30

Halász Béla: A magyarságunkra hivatkozni már nem elég

A Szövetség listáján induló, de párton kívüli Halász Béla szerint túlzott önbizalom uralkodik a pártban. Hogy látja közösségünk helyzetét Gúta első embere?

Halász Béla: Nem volt szerencsés az eredményeket történelmi sikerként kinyilatkoztatni
Halász Béla: Nem volt szerencsés az eredményeket történelmi sikerként kinyilatkoztatni
Fotó: Halász Béla archívuma

Párton kívüliként, de a Szövetség listáján induló politikusként immár két hónappal a választások után hogy látja a Szövetség párt mostani helyzetét és a jövőbeni lehetőségeit?

Ahogy mondta, nem vagyok a párt tagja, így nem tudom befolyásolni az ottani folyamatokat, így arról könnyebben tudnék beszélni, hogy a közösségünk milyen állapotban van. Azt el tudom mondani, hogy a parlamentbe jutás nem lett egy sikeres küldetés, s így bármennyi szavazatot is szereztünk, az eredményre nem lehetünk büszkék. Ennek a kiértékelése a párton belüli feladat lenne, de attól tartok, hogy ezt nem sikerült jól elvégezniük. Az látom, hogy a túlzott magabiztosság és az önbizalom van jelen a pártban, miközben Magyarországról is jött a kritika, hogy nem lehetünk elégedettek ezzel az eredménnyel. Szerintem a kiértékeléssel már el is késtek, hiszen most lesz a tisztújító kongresszus, ahol új célokat fognak majd megfogalmazni, úgyhogy az kiértékelésről már lekéstünk.

Ha jól értem, akkor nem csak a választások előtti, hanem a választások utáni várakozások sem valósultak meg?

Szerintem nem volt szerencsés az eredményeket történelmiként kinyilatkoztatni

Elsősorban amiatt, hogy a lécet nem sikerült átugrani?

Igen, emiatt, ezt így gondolom.

Bevezetőjében úgy mondta, hogy a Szövetség helyett inkább a közösségről tudna könnyebben beszélni. Mivel választásokról van szó, hogy érzi, a szavazóbázist, amit a közösségünk jelent, lehet még bővíteni?

Most már csak egy magyar pártról beszélhetünk, így itt az esély, hogy konkrét üzenetekkel nyissunk minden irányba, mindenki felé. Szerintem az emberek egyenes üzeneteket várnak.

Meggyőződésem, hogy legalább a felét vissza lehet szereznünk az olyan szavazóknak is, akik most a Smerre vagy a PS-re szavaztak, illetve nagy potenciált látok azokban, akik el sem mentek választani. Ezeket az embereket valamiért nem tudták megszólítani. Ezért is gondolom, hogy a pártnak egy komoly elemzést kellett volna készítenie, hogy hol követték el a hibákat.

Külső változásokban lehet-e bízni? El tudja képzelni, hogy pl. a kisebbségi pártok számára alacsonyabb lenne a bejutási küszöb?

Nem tudom, hogy ez számunkra megoldást jelentene-e, bár kényelmi szempontból biztosan az lenne. Viszont, ha megnézzük a romániai magyarságot, ők arányaiban kevesebben vannak, de mindig ott tudnak lenni a parlamentben. Össze tudnak fogni, és meg tudják úgy szólítani a választóikat, még ha olykor ott is 2-3 párt működött, hogy legyen képviselet a parlamentben. Inkább az ilyen hozzáállásban látom a potenciált, illetve ott a rengeteg független ember, a sok független polgármester. Mondom ezt anélkül, hogy most mélyebben bele kívánnék menni abban, hogy a függetlenség fogalmát hogy értelmezzük. A lényeg, hogy egy 150-es listát komolyabban kell összeállítani, hiszen, ha hoz minden egyes jelölt még ezer karikát, akkor ilyen gondjaink nincsenek. És ehhez persze, kampányolni is kell a saját régióban.

A meghekkelt pártegyesítés befolyásolta valamilyen módon a választásokat?

Három évig tartott a folyamat, aztán egyesek kiváltak belőle, azt az érzetet keltve, mintha a projekt megbukott volna. Ráadásul a viták a nyilvánosság előtt zajlottak, sok-sok médiaüzengetéssel.

Ez már eleve az egyesüléssel szemben is ellenérzéseket válthatott ki és mindenki érzett egy kis sértődöttséget. Ez biztosan nem használt, pedig csak mindenkinek egy kis kompromisszum-készséget kellett volna mutatnia, a listán bárki elfért volna, végső soron úgyis a szavazók döntenek.

Jövőre államfő- és uniós parlamenti választások lesznek. Hogy látja, a mostani tapasztalatok alapján lehet ezt majd jobban is csinálni?

Nehéz erre válaszolni, hiszen nyitott még, hogy mi lesz Gyimesi György személyével. Vajon csatlakozik-e a párthoz vagy sem? Az üzengetés most sem használ az ügynek. Másképpen kellene vele is kommunikálni, s még a tisztújító kongresszus előtt. Az eredményesség nagyban függ attól is, hogy ő csatlakozik-e.

Az EU-választásokat az alacsonyabb részvétel miatt a törzsválasztók fogják eldönteni. A köztársaságielnök-választás nem döntő, hiszen minden józanul gondolkodó választó tudja, hogy nincs esély arra, hogy magyar elnöke legyen az országnak. Csapdák pedig vannak, hiszen azzal az elvárással megyünk, hogy 4-5%-ot el kellene érnünk.

Nem kis feladat, ami nem kevés pénzt igényel, így meg kell gondolni, hogy egyáltalán érdemes-e ezt felhasználni, s ott a további kérdés, hogy kit fogunk támogatni a második fordulóban, hiszen várhatóan két különböző világ fog összecsapni.

A saját személyét politikusként hol látja az elkövetkező években?

Ember tervez…, de az biztos, hogy három évig még Gúta polgármestereként fogok dolgozni. Ezt szeretném a legjobb tudásom szerint végezni! Fontos számomra a magyarság kérdése, és mindig is az lesz, viszont nagy változásoknak kell ahhoz történnie, hogy a mostani rendszer javuljon. Hiszem, hogy ott a helyünk a parlamentben, s hogy ezért dolgozni kell, de nem mindegy, hogy milyen formában történik ez.

Az, hogy az embernek nincs beleszólása a történésekbe, csak adja a nevét a listához, ez most már kevés. Azt is el tudom képzelni, hogy létre kell hozni egy párton felüli mozgalmat, amelynek az lenne a feladata, hogy mozgósítsa az embereket a következő négy évben. Kell hozzá egy egyéniség, aki ezt elkezdi, mivel meggyőződésem, hogy az embereknél van igény a kommunikációra. A már említett Gyimesi György kampánya során ez meg is mutatkozott. Felrázta az embereket, s ezt kell tovább folytatni, de immár többedmagunknak, s 3-4 éven keresztül. Így nem csak öt, hanem 6-7%-ot is el lehet érni. Azokat kell meggyőznünk, akik elfordultak tőlünk, de járnak még szavazni. Szakmainak, hitelesnek kell lennie a mondanivalóknak, mert csupán a magyarságunkra hivatkozni már nem elég!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.