2022. november 23., 20:16

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós

Gútán, akárcsak Naszvadon, november 22-én alakult meg az új városi önkormányzat. A Felvidék korábbi „legmagyarabb városának” képviselői természetesenek tartották azt, hogy az ünnepi ülésükön a kötelező szlovák himnuszon kívül a magyar nemzeti imánkat is elénekeljék. A helyi lakosok a városi TV közvetítésének köszönhetően, első ízben követhették élőben a testületi ülést.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
Galéria
+2 kép a galériában
Az új 7 tagú gútai Szövetség-frakció
Fotó: Gútai Városi Hivatal

Az alakuló ülésen sor került a Horváth Árpád MKP-s, majd Szövetség-es polgármestert a posztján 16 év után váltó Halász Béla független polgármester és a 17 tagú városi képviselőtestület eskütételére. Továbbá a város első embere javaslatáta új alpolgármesterként beiktatták Kárpáty Ernőt, aki polgármesterjelöltként Halász (1548 voks) és Horváth (1437) után harmadikként, 781 szavazattal az utolsó helyen végzett.

A leköszönő és az új polgármester beszéde után döntöttek arról, hogy a következő négy évben is hat taggal működik majd a Városi Tanács, amely tagjai Kárpáty Ernő alpolgármester mellett a Szövetség részéről Koczkás Beáta és Viola Miklós, valamint a Gútaiak Gútáért színeiben Németh Iveta és Lengyel István, illetve függetlenként Angyal Béla.

Továbbá az eddigi 7 helyett 10 szakbizottság létéről és arról is, hogy a polgármester fizetése a törvényi alap egynegyedével növekszik, ami havi 4250 eurót jelent. Majd jóváhagyták, hogy a 12 évig alpolgármesterként tevékenykedő, immár leköszönő Koczkás Beáta (Szövetség) lelépőként megkapja a 4 havi fizetése átlagát.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
A magyar nemzeti imánkat is elénekelték a jelenlevők
Fotó:  Gútai Városi Hivatal

A testület legnagyobb, 7 fős Szövetség-frakciójának tagjai: Koczkás Beáta (elnök), Viola Miklós, Finta Zoltán, Horváth Árpád, Madarász Róbert, Árgyusi Imre és Hájas Tamás. A 4 fős Gútaiak Gútáért frakció tagjai: Lengyel István (elnök), Németh Iveta, Kürti Mónika és Gőgh Péter. Az ugyancsak 4 fős Közösen Gútáért frakció tagjai: Kárpáty Ernő (elnök), Samu István (alelnök), Forró Tibor és Ferencz László. Függetlenként pedig Angyal Béla és Kögler Zoltán tagja az új képviselőtestületnek.

Halász Béla polgármester szerette volna elérni, hogy az eddigi egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottságot választották szét, vagyis a továbbiakban külön működjön az egészségügyi bizottság. A képviselők végül 7 igen, 8 tartózkodás és 2 ellenszavazat mellett nem támogatták az egészségügyi bizottság létrehozását.

A többi bizottságról és azok elnökeinek személyéről sikerült megállapodni. Például: az iskolaügyi bizottság elnöke Madarász Róbert (Szövetség), az árvízvédelmi és környezetvédelmi bizottság elnöke pedig Árgyusi Imre maradt (Szövetség), a pénzügyi bizottság elnöke Kögler Zoltán (független), a sport- és ifjúsági nevelési bizottság elnöke Gőgh Péter (Gútaiak Gútáért), az újonnan alakult kulturális bizottság elnöke pedig Samu István lett. Az újabb bizottságok közül az energetikai és vállalkozói bizottság elnöke Forró Tibor (Közösen Gútáért), míg az idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős bizottság elnöke Horváth Árpád (Szövetség) lett. Az építésügyi és városfejlesztési bizottság élére külsősként Király Tibor építész került, a közrendvédelmi bizottság elnöki tisztségére nem érkezett javaslat.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
Polgármesteri helycsere
Fotó:  Gútai Városi Hivatal

Az alakuló ülés után több kérdést tettünk fel Halász Béla polgármesternek. Először arra voltunk kíváncsiak: van-e tudomása arról, hogy korábban a Felvidék valamelyik települése önkormányzatának alakuló ülésén a szlovák himnuszon kívül a magyar nemzeti imánkat is elénekelték volna a képviselők, s miért kezdeményezte a szokatlan nyitányt, feltételezve, hogy a gútai példa másutt is ragadós lesz.

Nem volt ilyenről tudomásom, de nem is vizsgáltam, én azt hiszem, egy teljesen természetes dolog, hogy egy magyarok által lakott településen a szlovák mellett a magyar himnuszt is közösen eléneklik a képviselők. És mivel úgy hallom, mi voltunk ebben az elsők, abban bízom hogy sokan követik majd a példánkat!“

– felelte.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
Néhányan a régi-új képviselők közül
Fotó:  Gútai Városi Hivatal

Majd felidéztük, hogy a választási kampány második felében akadtak súrlódások, viták ő és Kárpáty Ernő polgármesterjelölt között. Ennek ellenére a testület az ő javaslatára mégis egyhangúlag Kárpátyt választotta meg alpolgármesterré. Mit akart ezzel a gesztussal bizonyítani?

Az alpolgármestert a mindenkori polgármester nevezi ki, és az önkormányzat ezt csak tudomásul veszi. A kampány az egy dolog, a választások után dőlnek el a fontos kérdések. Én mindenkinek a kezemet nyújtottam, Kárpáty Ernő ezt elfogadta, így nincs más hátra, csak előre, közösen eredményesen vezetni Gúta városát.“

Azután arról faggattuk, hogy a Koczkás Beátának megítélt, precedens értékű kompenzációs juttatással azt akarta-e kifejezni, hogy az alpolgármester kiválóan végezte a munkáját, vagy más cél vezérelte, s elégedett-e a saját bérével, ami a testületi határozat alapján a törvény által megszabott alapbér 125 százaléka lett?

Ezt a kompenzációt a Szövetség frakciója és Koczkás Beáta kérte, a testület ezt megszavazta, elismerve ezzel addigi munkáját. Ami az én juttatásomat illeti, nem volt semmilyen kérésem, teljesen rábíztam magam a testületre, és köszönöm neki, hogy azt egyhangúlag támogatta“

– hangzott a válasza.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
Előttem az utódom...
Fotó:  Gútai Városi Hivatal

Az iránt is érdeklődtünk, hogy miért szerette volna a különálló egészségügyi bizottság létrehozását megszavaztatni, ami végül nem sikerült? „A bizottságok tekintetében csak egy vitás dolog volt, a szociális és egészségügyi bizottság kettéválasztása és azoknak elnöki pozíciói. A bizottságot kettéválasztottuk, de az egészségügyi bizottság végül is nem alakult meg. Nagyon fontos, hogy egy különálló bizottság alakuljon, aminek a legfőbb oka, hogy városunknak szakorvosokra van szüksége, és a bizottság legfontosabb feladata ez lenne. Olyan javaslatokkal élni, ami ezt elősegíti. Gútán jelenleg 5 szakorvos hiányzik, és az egészségügyi központ EU-s pályázatának is feltétele ez, amit 2023 február végéig teljesíteniünk kell. A legegétőbb azonban a gyerekorvos hiánya, amit oldani kell. Én azon leszek, de jó volt volna mellé egy bizottság támogatása. Egyesek ebből presztízskérdést csináltak, én ezt teljesen másképp látom. De szerintem a következő ülésig ez is megoldódik. Azt, hogy milyen formában, nem tudom, de lesz ilyen bizottság, arról tárgyalni fogunk. Van rá 3 hetünk, hogy megoldást találjunk“ – válaszolta.

Azt is elárulta, hogy milyen együttműködésre számít, s mikor tartják az első munka jellegű ülésüket: „Jó együttműködésre számítok, mert Gúta és a gútai emberek ezt várják tőlünk, rajtam ez nem fog múlni. Nagy valószínűséggel december 19-én lesz a következő ülésünk, ekkor lesz terítéken a jövő évi költségvetés, a hivatal már készíti az anyagot“.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
A Szövetség részéről Viola Miklós is bekerült a Városi Tanácsba
Fotó:  Gútai Városi Hivatal

Végül Viola Miklós sebészorvos véleményét is kikértük a tervezett bizottság-szétválasztásról. Elmondta:

Azért nem értünk egyet azzal, hogy az egészségügyi bizottságot leválasszák a szociális és lakásügyi bizottságról, mert a városoknak, községeknek nincs semmiféle kompetenciája, hivatali háttere az egészségügy területén, leginkább a szociális törvény az, melynek keretén belül működhet a bizottság. Ennek híján a szociális bizottságról leválasztott egészségügyi bizottság munkatöltetét is nehezen meghatározhatónak tartjuk, így azt nem támogatjuk. Más a helyzet megyei szinten, ahol a hivatali háttér is megvan az egészségügyi bizottságok működéséhez“.

Hozzátette: „ A frakciónk mindig is nagy hangsúlyt helyezett az egészségügyi és szociális szférára, ami az egyik erősségünk volt. E téren az elmúlt években jelentős sikereket értnk el, s Gúta az egészségügy területén járási viszonylatban az egyik legjobban fejlődő települének számított. Ennek egyik bizonyítéka az egészségügyi központunk közel 1,2 millió euró értékben történő megújítása. A Covid-pandémia alatt pedig egy pénzügyi alapot hoztunk létre, amiből anyagilag segítettük a rossz anyagi helyzetbe kerülő családokat. Tehát egy olyan bizottság további létéhez ragaszkodunk, amelyben eddig komoly sikereket értünk el, s hisszük, hogy e nehéz időszakban nem szabad megbontani e jól működő bizottságot!“.

Gútai testületi alakuló ülés: mikrofonvégen Halász Béla és Viola Miklós
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.