2023. január 26., 16:02

Gútai Himnusz-ügy: rendőrségi kihallgatáson vett részt Halász Béla polgármester

Rendőrségi kihallgatásra idézték be Halász Bélát, Gúta polgármesterét a Szlovák Értelmiségiek Egyesülete - ZSI korábbi beadványa miatt.

Gútai Himnusz-ügy: rendőrségi kihallgatáson vett részt Halász Béla polgármester
A gútai városi önkormányzat alakuló ülésének egyik pillanata
Fotó: Halász Béla albuma

A Turócszentmártoni járásban található Szucsányban 2020 óta működő csoport korábban azért fordult panasszal a Legfőbb Ügyészséghez, mert a gútai városi önkormányzat a november 22-én tartott alakuló ülésén a szlovák himnusz elhangzása után – immár az újonnan beiktatott és beszédet tartó Halász Béla független polgármester kérésére a nemzeti imánkat is elénekelte. Ő a mai kihallgatás után ismét nyilatkozott a Ma7-nek.

Múlt héten kaptam kézhez a Legfőbb Ügyészségnek a Komáromi Járási Rendőrkapitányság közreműködésével küldött, január 26-ra szóló beidézését. Az a kihallgatásom okát nem tartalmazta, de telefonon keresztül tudatták velem, hogy a november 22-i testületi ülésen történt Himnusz-éneklésünk részleteire kíváncsiak. Az ügyvédem, Nagy Dávid is jelen lehetett a mai kihallgatásomon“

–  tájékoztatta portálunkat.

Gútai Himnusz-ügy: rendőrségi kihallgatáson vett részt Halász Béla polgármester
Halász Béla polgármester és ügyvédje, Nagy Dávid
Fotó:  Halász Béla albuma

Majd így folytatta: „Válaszoltam a történtekkel kapcsolatos rendőri kérdésekre, például arra, hogy előre eltervezett vagy spontán akcióra került-e sor. Azt feleltem, hogy spontán énekeltük a Himnuszt, ami a nemzeti imánk, s azt az imakönyvek is tartalmazzák. Azt is megkérdezték, hogy a saját véleményem szerint a Himnusz-énekléssel veszélyeztettük-e a Szlovák Köztársaság területi egységét és szuverenitását, amire határozott nem volt a válaszom. Az iránt is tudakolóztak, hogy hivatalos vagy magánszemélyként énekeltünk-e, amire azt válaszoltam, hogy akkor, ott mindenki magánszemélyként énekelt, de hiába szeretnék tudni, azt nem figyeltem, hogy éppen ki énekelt vagy sem. Hozzátettem: az ellen a helyszínen senki sem emelt panaszt, s hozzánk utólag sem jutottak el negatív visszhangok, egyedül a ZSI kifogásolta a történteket” – fejtette ki Gúta első embere.

Megtudtuk: az általa elmondottakat rögzítették, s annak alapján február 12-ig születik egy határozat, amit majd a Legfőbb Ügyészség és a panaszos egyesület kap meg. Az utóbbinak további egy hónapon belül jogában áll reagálni a határozatra, illetve fellebbezni az ellen.

„Nekem ma azt mondták, hogy a határozatról csak az esetben értesítenek, ha netán bűnösnek találnak, s lesz folytatása ennek az ügynek. Ismételten hangsúlyozom: teljesen természetesnek kellene lennie annak, hogy a nemzeti imánkat az ilyen eseményeken is közösen elénekeljük. A Himnuszunkat nem adjuk...“ – zárta tájékoztatását Halász Béla.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.