2023. április 28., 18:13

Forró Krisztián: Kompromisszumokra és kölcsönös toleranciára van szükség

Gyimesi György érkezése esetén komolyan felmerült, hogy a Híd platform vezető politikusai távoznak a Szövetségből. Hogyan őrizhető meg a párt egysége? Mit tehet elnökként ennek érdekében? – Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét kérdeztük.

forró
Fotó: ma7

Elnök Úr, ismét viharos időket él át a felvidéki magyar politika. Optimista vagy realista ebben a helyzetben?

Optimista vagyok, de van ok a realizmusra is.

Egyre inkább megmutatkozik, milyen következményei vannak, hogy nincs szervezett magyar képviselet a parlamentben.

Láthattuk, hogy a külügyminiszter nekirontott a magyaroknak, és azzal fenyegetett, hogy területi követelései lehetnek Magyarországnak Szlovákiával szemben. Az új közigazgatási reform tervezete pedig eltörölné a térképről a Galántai, a Vágsellyei és a Komáromi járást. Az a Matovič, aki annak idején még gesztusokat tett a magyarok felé, azzal riogat, hogy egy reggel arra ébredhet valaki, hogy Magyarország hadserege bevonult Szlovákiába.

Történnek itt dolgok, és éppen ebben a kontextusban kell figyelnünk, milyen feladatok várnak ránk. A fő feladat jelen pillanatban az, hogy bővítsük azok körét, akiket meg tudunk szólítani.

Ehhez arra van szükség, hogy az egységet, amelyet megteremtettünk, ha van rá mód, szélesítsük.

Az már korábban eldőlt, Simon Zsolt nem lesz a Szövetség listáján, viszont eldöntöttnek látszik, Gyimesi György az MKP platform jelöltjei között szerepel majd. A Híd platform több vezető politikusa azonban kilátásba helyezte, Gyimesi jelölése esetén távozik a pártból. Kivitelezhető, ahogy fogalmazott, az egység szélesítése, hogy közben azok is maradjanak, akik eddig a pártban voltak?

Folynak a tárgyalások Gyimesi Györggyel, de a végleges megállapodás még nem született meg. Ahogy említettem, fontos, hogy az egységet bővíteni tudjuk – ehhez, ahogy eddig is, kompromisszumokra van szükség. Jelen pillanatban is vannak olyanok a pártban, akik nem mindenben értenek egyet, ezért egymás irányába toleránsnak kell lennünk.

Azt az utat kell keresnünk, hogyan tudjuk az egységet bővíteni, s nem azt, hogyan tudjuk esetleg megbontani.

Mint pártelnök kudarcként élné meg, ha a Híd platform távozna a Szövetségből?

A Híd platform, mint egész nem fog távozni a pártból. Néhányan valóban jelezték, hogy Gyimesi jelölése esetén távoznának. Bízom benne, hogy végül ez az ő részükről sem történik majd meg.

Ha 2020. augusztus 20-án mindenki komolyan gondolta a magyar egységet kifejező szándéknyilatkozatot, akkor ez nem lehet probléma.

Gondolom egyetért, a választók nem a párton belüli konfliktusokra kíváncsiak, hanem megoldásokat várnak önöktől. Hogyan gyorsítható fel a jelöltállítás folyamata, ön személyesen mit tehet ennek érdekében?

Miközben tárgyalunk a jelöltállításról, zajlik a programalkotás is.

Több területen van szükség azonnali, mélyreható változtatásokra. A Szövetség programja ilyen megoldásokat kínál majd.

Látjuk, mennyi probléma van az egészségügy területén, amelyet az előző kormányok folyamatosan a szőnyeg alá söpörtek. De mondhatnám a környezetvédelem ügyét is, gondoljunk csak a csallóközi ivóvízkészlet megóvására, az időzített bombaként ketyegő vereknyei hulladéklerakatra, vagy a Sajó szennyeződésére. A központi kormánynak ezek az ügyek láthatóan nem voltak fontosak. Említhetném, a déli és a keleti régiókban, milyen elhanyagolt állapotban van az infrastruktúra, milyen kihívásokkal néznek szembe az önkormányzatok. Ebben sem fogunk tudni előrelépni, ha nincs szervezett képviseletünk. Legalább ennyire fontos a családtámogatási rendszer, amely még gyerekcipőben jár Szlovákiában.

Vagyis tennivalónk van elég, és csakis akkor lehetünk sikeresek, ha egységesen lépünk fel. Ez is mutatja, mekkora felelőtlenség lenne az egység esetleges megbontása.

Dél-Szlovákiában az utóbbi választásokon rendre alacsonyabb volt a részvétel, mint az országos átlag. Lát esélyt arra, hogy megszólítsák a politikából kiábrándult választókat?

Sok választó gondolhatta úgy, ha a magyar politikusok nem tudnak megegyezni, és egymással veszekednek, akkor inkább otthon maradok, és addig nem megyek szavazni, amíg nem egyeznek meg. A magyar Szövetség létrejöttével ez a helyzet megváltozott.

Tavaly ősszel a megyei és az önkormányzati választásokon a magyar emberek az egységre szavaztak, ezt bizonyítja a sikeres szereplés.

A Szövetség a pártok közül önállóan a legtöbb megyei képviselői helyet szerezte, és a polgármesterek számát tekintve is a legnagyobb pártok között vagyunk. Ezért sem engedhetjük meg magunknak, hogy az ideológiai viták megosszák a sorainkat. El kell tudnunk fogadni egymást, még ha egyes kérdésekben más is a véleményünk.

Ha a közösségünket a pozsonyi parlamentben is képviselni akarjuk, ezt a felelősséget mindenkinek át kell éreznie, nem játszhatjuk el a közösség bizalmát!

Elnök Úr, zárjuk a beszélgetést egy konkrétummal! Mikorra lesz végleges a Szövetség jelöltlistája?

Legkésőbb július 2-án kell leadni a jelöltlistát, de természetesen azon dolgozunk, hogy minél előbb lezárhassuk a jelöltállítást.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.