2023. március 22., 19:14

Forró Krisztián: A kormányprogram nemzeti közösségekre vonatkozó részéből semmi nem valósult meg

A Szövetség országos elnöke a TASR TV vendége volt. Forró Krisztián az interjúban leszögezte, miközben a kormányprogramot a ciklusban kétszer is – gyakorlatilag változatlan formában megszavazták – a legfontosabb kisebbségi célkitűzésekből a kormány ígéretei ellenére semmi sem teljesült.

forró
Fotó: TASR TV

Történt ez annak ellenére, hogy a legerősebb kormánypárt frakciójában egy nagyon aktív magyar nemzetiségű képviselő is helyet foglalt Gyimesi György személyében – szögezte le a Szövetség elnöke, hangsúlyozva, hogy bár Gyimesi kellő hangsúllyal vetette fel a témákat, a nemzeti közösségeket érintő legfontosabb kérdésekben mégsem születtek eredmények.

Vagyis – húzta alá Forró, a nemzeti közösségek jogainak hatékony bővítéséhez, a kisebbségi kultúra és iskolaügy eredményes támogatásához arra van szükség, hogy a parlamentbe bejusson a Szövetség, amely hangsúlyosan a nemzeti közösségek érdekeit képviseli.

Ugyanez igaz a déli és a keleti régiók támogatása kapcsán is – emlékeztetett Forró, hangsúlyozva, hogy

Dél- és Kelet-Szlovákia egyes térségeiből elvándorolnak az emberek, mivel semmilyen jövőképet nem látnak a szűkebb régiójukban”.
A cél a Szövetség parlamentbe jutása

Forró kiemelte, a Szövetség célja, hogy az előrehozott parlamenti választásokon bekerüljenek a törvényhozásba, és ott partnereket találjanak a célkitűzéseik megvalósításához. A Szövetség elnöke hangsúlyozta, a nemzeti közösségek és a régiók képviselete mellett a kis- és középvállalkozók helyzetére fókuszálnak, mert „a működő gazdaság alapját jelentik”.

A Szövetség elnöke emlékeztetett, a párt számára ugyancsak kiemelten fontos az önkormányzatok megerősítése és a családpolitika. Forró hangsúlyozta, a családok támogatásával azt szeretnék elérni, hogy az emberek számára ne járjon létbizonytalansággal a gyermekvállalás. A Szövetség számára szintén kitüntetett téma a környezeti értékek megóvása, a természetvédelem ügye – hangsúlyozta Forró, emlékeztetve a Sajó-katasztrófára.

Forró szerint eléggé késői az előrehozott választások szeptember végi időpontja. Arra emlékeztetett, hogy

a 2020 óta működő kabinetek a kormányzásban annak ellenére sem tudtak stabilitást, kiszámítható viszonyokat teremteni, hogy alkotmányozó többséggel rendelkeztek. Később már csak egyszerű többségük volt, azt is elveszítették, mostanra pedig már felhatalmazásuk sincs a kormányzásra. Mégis itt vannak”

– fogalmazott a Szövetség elnöke.

Növekszik a létbizonytalanság, az emberek egyre elégedetlenebbek
Forró leszögezte, az ország érdeke az lett volna, ha a lehető legkorábbi időpontra írják ki az előrehozott választásokat. A pártelnök elmondta, tart attól, mi fog még történni a választásokig hátra lévő hat hónapban. „Látjuk, hogy növekszik a létbizonytalanság, az emberek csalódottak, frusztráltak, félnek a jövőtől”. Forró hozzátette, az emberek egyre elégedetlenebbek lesznek.

A pártelnök elismerte, a 2020 óta tartó ciklusban nem volt könnyű helyzete a kormánynak, hiszen szembe kellett nézni a koronavírus-járvánnyal, majd az ukrajnai háborúval, az emelkedő inflációval és az energiaválsággal. Emiatt – ahogy fogalmazott – a Szövetség nem akar minden áron csak kritikát megfogalmazni a kormány munkájával szemben. Azt azonban látni kell, hogy a kormány politikája, javaslatai káoszhoz vezettek – húzta alá Forró.

A Szövetség önálló listával indul szeptember 30-án

A pártelnök az interjú végén leszögezte, bár a Szövetség nem zárkózik el más pártokkal való tárgyalásoktól, s aktívan egyeztet Gyimesi György képviselővel, a szeptember 30-i választásokon önállóan indul. Ahogy fogalmazott:

a Szövetség önálló listával indul – a pártok megkeresését pozitív jelzésnek tartjuk, hogy a Szövetségre partnerként tekintenek, és értékelik azt a regionális erőt, amit a párt az őszi megyei és önkormányzati választásokon elért"

– húzta alá Forró Krisztián.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.