2024. május 16., 11:07

9+1 kritikus hiba, amit Fico testőrei elkövettek

Minden személyvédő rémálma, mikor a védett személy közel megy a tömeghez. Ebben a helyzetben nagyon nehéz őt megvédeni, de nem lehetetlen.

Igazságügyi szakértők vizsgálják a merénylet helyszínét
Igazságügyi szakértők vizsgálják a merénylet helyszínét
Fotó: TASR

Robert Fico miniszterlenökre a szerdai, nyitrabányai kihelyezett kormányülést követően 5 lövést adott le egy férfi, melyből három eltalálta a kormányfőt. A találatok a miniszterelnököt közvetlen közelről érték, ami még kis kaliber esetében is lehet halálos. Az izraeli titkosszolgálat a müncheni olimpián elkövetett merénylet utáni megtorló akciók végrehajtására például 22-es, 5,6 mm-es Berettát használt, sikerrel.

Jelen pillanatban nem tudni, hogy magányos elkövetőről van-e szó, vagy szervezett csoport követte el a merényletet. A magányos elkövetőket nehezebb kiszűrni, mint a szervezett csoportokat, hisz az egyén kommunikációját nem lehet megfigyelni. Ráadásul, ha nincs bűnözői előélete, akkor a hatóságok figyelmét sem kelti fel szükségképpen.

A titkosszolgálat, a rendőrség, és a Fico közvetlen védelméért felelős Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal rendőrei több hibát is elkövettek.

0. Nem dolgoztak az információkkal

Robert Fico miniszterelnök április 10-ei videójában arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok és az ellenzéki sajtó által felheccelt hangulatban már csak azt várja, mikor történik merénylet valamelyik élvonalbeli politikus ellen. Nem tudni, valamelyik, erre jogosult szerv ezt a kijelentést megvizsgálta-e, hogy ez a mondta csak a politikai folklór része-e, vagy van valós alapja a fenyegetettségérzetnek.

1. A kordonhoz bárki odamehetett

A kordont bárki szabadon megközelíthette, annak túlsó oldalán nem alakítottak ki egy zárt teret, ahova a beléptetést ellenőrizték volna. A magasabb típusú fémkordonok a fizikai, kézzel vagy hideg fegyverrel végzett támadás megfékezésére alkalmasak lehetnek, ám lőfegyver ellen hatástalanok, kivéve, ha a ellenőrzött zónát alakítanak ki a kordon túloldalán.

2. Nem szűrték ki a támadót

A közszolgálati Szlovák Rádiónak nyilatkozó szemtanú idősebb hölgy elmondta, hogy ő észlelte a támadó személyt, és feltűnt neki a viselkedése. Ha egy néni észreveszi, hogy egy furcsa személy lődörög a téren, akkor az erre hivatottak miért nem? A szolgálatoknak elegendő idejük volt a téren levő biztonsági helyzet áttekintésére, hisz a kormányülés 10 órakor kezdődött, a merényletre pedig három körül került sor.

3. Fico ment oda elsőként

A kordonhoz a védett személy lépett oda elsőként, holott a testőröknek kellett volna, hogy még egy utolsó, gyors vizuális ellenőrzést végezzenek. Így már csak reagálni tudtak a történésekre.

4. Nem figyelték a kezeket

A személybiztosításban alapvetés, hogy ha valaki támadni akar, akkor használnia kell a kezét. Mindig az a gyanús, hogy nem látszik a keze. Már annak gyanúsnak kellett volna lennie, hogy odakiabál a kormányfőnek. Bár ez azt is jelezhette volna, hogy rajongó, de mindenképp figyelni kellett volna rá.

5. Lassúak voltak

A 71 éves, különleges képesítéssel nem, csak a foglalkoztatás körében való fegyverviselési engedély megszerzéséhez elegendő vizsgával rendelkező támadó 5 lövést tudott leadni. Bár a fegyver típusát nem ismerjük, de ehhez legalább 2-5 másodpercre van szükség. Hogy lehetséges az, hogy egy személybiztosító sem támadt az elkövető kezére?

6. Rosszul voltak elhelyezve

Az elfogás képeiből láthatjuk, hogy az elfogásban civil ruhás rendőrök is közreműködnek, akik tehát ott voltak a tömegben. Az is látszik a videón, hogy hátulról érkezik egy, a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal kötelékébe tartozó munkatárs, ám ő távol van, és soká ér oda. A kordon ráadásul az elfogást is nehezítette. A videón láthatjuk, amint az egyik testőr nem taktikai cipőben, hanem öltönyhöz viselt utcai lábbeliben kétségbeesetten rugdossa a kordont, hogy át tudjon menni rajta.

7. Nem biztosították az evakuáció során a miniszterelnök fegyveres védelmét

Az elkövetés követő másodpercekben nem lehetett tudni, hogy magányos elkövetőről van-e szó, vagy vannak-e tettestársai. Ennek ellenére Fico veszélyzónából való kivonása során a felvételeken egyetlen fegyver sem látható. Azaz, ha az elkövetőnek lettek volna társai, azok a védtelen kormányfőre további lövéseket adhattak volna le, a testőrök pedig újabb, értékes másodperceket vesztettek volna saját fegyverük elővevésével.

8. Nem volt mentő a helyszínen

A több sebből vérző Robert Ficót saját, kormányzati Audijába vonszolták vissza, ülő helyzetben szállították, úgy, hogy sérüléseinek mértéke nem volt ismert. A sérültet fektetve kell szállítani. Ma, amikor már egy falunap rendezvénybiztosításán is van kint mentőkocsi, szinte hihetetlen, hogy a kihelyezett kormányülés helyszínén nem volt mentőautó. Magyarországon Orbán Viktor személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el, ha hosszabb útra indul, a konvojban mindig van mentő is.

9. A koordináció teljes hiánya

A lövések eldördültét követően a testőrök összevissza futkostak. Látható, miután a miniszterelnököt betuszkolják az autóba, az egyikük még ott mélázik, majd gyorsan futni kezd. A többieknek pedig fogalmuk sincs, mi történik. A kereszteződésben álló forgalmi rendőr eleinte oda se néz, csak a botját himbálva tűnődik, mit kéne tennie.

A kormányfő a merénylet idején nem viselt golyóálló mellényt. Az aktuális országos biztonsági helyzet ezt nem indokolta. Az öltöny alá is felvehető, könnyített golyóálló mellényeken a közelről leadott lövés ugyan áthatolhat, de mérsékelheti annak életveszélyes hatását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.