2021. november 7., 18:18

Szeretettel és odaadással a kultúráért

Pro Cultura díjban részesült Somorja ikonikus alakja, Németh Imre zeneszerző, szólóénekes, karnagy. Vele beszélgettünk kulturális tevékenységekről, zenéről és még több zenéről.

Németh Imre
Fotó: Somorja hivatalos oldala

Németh Imre Kismagyaron született, ebben a faluban kezdődött szoros barátsága a zenével. Első hangszere a hegedű volt, később megtanult gitározni, és mivel jól énekelt, 1972-től az Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttes szólistája. A jogi diploma megszerzése után a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban énektanári oklevelet szerzett. 1982-től a Szlovák Filharmónia énekkarának a tagja. 1986-ban megalapította a Gaudium régi zenei együttest, 1990-től 2006-ig koncertsorozatot rendezett Samaria Régi Zenei Napok néven. A Somorjai Művészeti Alapiskola tanáraként terelgette az ifjú tehetségek útját. Jelenleg a Híd Vegyes Kar karnagya.

A Pro Cultura díjának átvétele után Németh Imre azt mondta, ha újra kezdhetné az életét, nagy valószínűséggel mindent ugyanígy csinálna.

– A zene az életem, de természetesen krízishelyzetek mindig adódnak. A közösségben való együttműködésnek mindig ára van, ami persze az alkotómunka természetes velejárója. Korunk embere megváltozott körülmények között él, és a zenéhez való viszonya is megváltozott azáltal, hogy a világhálón gyakorlatilag mindenhez könnyen hozzáfér. Azelőtt a zenét kedvelő közönség a koncerttermekben kaphatta meg ezt a zenei élményt. Nem ismerem a statisztikát, hogy a ma emberét mennyire befolyásolja a világháló, de tartok tőle, hogy nagyon, és ez az élő koncertek látogatottságán is megmutatkozik.

– A zene különleges, megfoghatatlan világba kalauzolja el az embert. Mindegy, hogy milyen zene, a fontos az, hogy megszólítsa hallgatóját, és hogy valamiféle katarzist éljen át általa az ember.

Albrecht Jánost idézve: „A kultúra, a zene, a művészet az emberek közti párbeszéd legnemesebb eszköze, amelynek feladata, hogy teljesebbé tegye életünket.”

Tenni a somorjai kultúráért

Somorja kisváros, de a Csallóköznek mégis nagyon színes része. Szerteágazó kulturális élet zajlott itt régen és napjainkban is. A Moziclub és a Sup-Sup Music Club hazai és külföldi pop-rock és jazz zenei formációknak ad teret. Külön említést érdemel At Home Gallery, amely az alternatív művészetek helye. Említeném még a művészeti alapiskola koncertjeit. Mindez arról tanúskodik, hogy színvonalas rendezvények otthona a város.

– Szeretem Somorját, jól érzem itt magam. 1977-ben Szilvássy József és Zalabai Zsigmond felkérésére zenésítettem meg verseket a rokon népek költészetéből az általuk vezetett Üzenet elnevezésű irodalmi kisszínpad számára. Ez idő tájt még nem éltem Somorján, pozsonyi diák voltam – emlékezett vissza Németh Imre.

Németh Imre
Fotó:  Somorja hivatalos oldala

Vallomása szerint az Ifjú Szivek keretében szervezett ifjúsági hangversenyek és a filharmóniai elfoglaltságok mellett – akkor már somorjaiként  –  nem kis energiát fektetett a Somorjai Régi Zenei Napok szervezésébe. A 16 év alatt közel száz koncertet sikerült tető alá hoznia, olyan neves előadókkal, mint a magyarországi Czidra László, Sárközy Gergely, Érdi Tamás, a Győri Leánykar. A hazaiak közül csak párat említsünk: Skuta Miklós, Ágh Lívia, a Bohdan Warchal vezette Kamarazenekar, a Musica Aeterna, és még sorolhatnám. Más külföldi előadók is színesítették a rendezvényt: Wolfgang Güttler, Paul Angerer Bécsi Kamarazenekara, a Prágai Madrigalisták.

– A rendszerváltás után Szlovákiában ez volt az első régi zenei fesztivál, majd öt évvel később a pozsonyiak is elkezdtek szervezni egy hasonló rendezvényt. A Samaria Régi Zenei Napok keretében nemzetközi muzikológiai konferenciák és mesterkurzusok is zajlottak, ahol lengyelek, szlovákok, csehek, magyarok, osztrákok is szép számban megfordultak, szakmai tapasztalatokat cseréltek egymással.  A mesterkurzusokat olyan elismert szaktekintélyek vezették, mint Koppelman József, Czidra László, Skuta Miklós, Albrecht János professzor, Skuta Attila, Marta Benačková.

Mindemellett a Gaudium régizenei együttessel négy CD-t, és három szólóalbumot sikerült elkészítenie.

2009-ben felvidéki költők verseit zenésítette meg, amely Néma éj címen jelent meg CD-n. – Külön öröm számomra, hogy a nyitragesztei Brath Margit néni dalkincsét CD-n Estéji csillagok címen 2014-ben kiadhattam, valamint növendékeim közreműködésével a 2017-ben megjelent a Gaudeamus Omnes adventi és karácsonyi CD.

Németh Imre forgatókönyvírója és menedzsere volt a Somorja történelmi műemlék címet viselő DVD-nek. A harmincperces dokumentumfilm különlegessége, hogy négy nyelven készült.

Kórustagból karnagy

A jövő évben lesz 50 éve, hogy megalakult a vegyes kar Pokstaller László vezetésével. 1972-től huszonnyolc évig, haláig állt a kórus élén. Őt Hecht Anna követte, aki tizenhat éven keresztül volt a kórus karnagya. Aztán rövid ideig Braunsteiner Glória és immár negyedik éve Németh Imre vezeti nyugdíjasként a Híd Vegyes Kart.

– Nagyszabású hangversenyt tartottunk 2019-ben Albrecht János professzor, Somorja első díszpolgára születésének 100. évfordulója tiszteletére. A közelmúltban Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából rendeztünk emlékhangversenyt, amelyen a kórus is fellépett – emlegette Németh Imre.

Szerencsére van befogadó közönség, és különösen nagy népszerűségnek örvendenek a már hagyományos adventi hangversenyeik. Erre idén december 5-én kerül sor, amelyen a Harmonia Classica is fellép. Ezt megelőzően november 28-án Légen, advent első vasárnapján lép fel a kórus és a kamarazenekar. A kórus jövőbeni tervei között szerepel az 50. jubileum méltó megünneplése.

– Új repertoárral készülünk, januárban kezdődik az intenzív próbaidőszak. A bemutatót június 11-ére tervezzük. Igazság szerint nemcsak a kórus ünnepel, hanem jómagam is, mert elmondhatom, hogy ötven éve vagyok a pályán! Jó érzés töltött el, hogy átvehettem a Pro Cultura díjat, mert ez annak a bizonyítéka, hogy figyelnek rám, megbecsülik és értékelik a munkám.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/44. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.