2023. október 30., 12:12

Száztíz éves a ragyolci templom

A hívek erejének köszönhetően újult meg a 110 éves ragyolci Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom. Többévnyi várakozás és imádság után most megvalósult a helyi közösség álma, és az összegyűjtött 35 ezer euróból sikerült felújítani az oltárt, a külső és belső falakat, illetve a berendezéseket. A helyiek négy évvel ezelőtt indították el az adománygyűjtést, hogy az Isten háza újra egykori pompájában tündökölhessen.

ragyolc
Galéria
+1 kép a galériában
A megújult templombelső
Fotó: Nagy Andrea

Templomszentelési szertartást és szentmisét tartottak a határ menti kicsiny községben, Ragyolcon.

Volt, amikor nagyon nagy szegénység vagy nyomor veszélyeztette népünk életét. De mindig feltekintettek a Boldogasszonyra, akit patrónájuknak tartottak.

Szükségünk van egy biztos pontra, ez pedig a mi keresztény hitünk, a Szent István-i örökségünk, és a Magyarok Nagyasszonyát tisztelve, ebben az örökségben akarunk továbbra is megmaradni. A Boldogasszony ehhez mutat utat nekünk – mondta Juhász Attila plébános.

A templom építésének részleteit az 1920-as években Nagy Antal jegyezte fel. Iratok, fényképek, számlák, adománylevelek kerültek elő, amelyekből kiderült, a falu lakosainak nagy része rengeteget áldozott arra, hogy saját templomuk legyen. Addig ugyanis a környékbeli városokba, falvakba jártak szentmisére.
ragyolc
Sipos György plébános celebrál
Fotó:  Nagy Andrea

– Minden héten meg volt adva, hogy melyik az a mise, amin a ragyolciak is részt vehetnek. Majd telt-múlt az idő, az emberek tehetősebbek lettek, és pár ügyes ragyolci gazda földterületet ajánlott föl a főút mellett, ahol elkezdődhetett az építkezés – emlékezett Póczos József, a Csemadok alapszervezetének az elnöke.

Nagy viszontagságok árán, hazai és magyarországi gyűjtésekből az első világháború előtt, 1913-ban épült fel az új templom. A harangot Sopronban öntötték, a kegytárgyakat Budapestről, az orgonát Besztercebányáról, a stációképeket Pozsonyból hozták. Most a felújítás során újra a hívek segítségét kérték.

– Voltak, akik tényleg nagylelkűeknek bizonyultak, és hatalmas összeggel segítettek bennünket. Például egy Pest környékén élő lokálpatrióta, aki Ragyolcon születetett 3500 eurót ajánlott fel. Nagyon megérint engem, hogy az emberek támogatták ezt a nemes ügyet, s reményeim szerint így lesz a továbbiakban is, mert a munkák folytatódnak – fogalmazott Szabó Júlia, ragyolci lakos.

Sokan kétkezi munkájukkal járultak hozzá a felújításhoz.

– Rengetegen beletették szívüket-lelküket a munkába, ezért is ilyen szép a ragyolci templom, mert a helyiek szívügyüknek tekintik – hangsúlyozta Sipos György plébános.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy száztíz évvel ezelőtt akadtak olyan bátor ragyolciak, akik fölvállalták a templom építését községünkben, hiszen előtte több mint háromszáz évig nem volt templomunk.

Elsősorban az adakozás és a közös megoldási vágy irányította ezeket az embereket, ez irányít minket ma is, és bízom benne, hogy a jövőben is – tette hozzá György Péter polgármester.

Megjelent a Magyar7 2023/43. számában.

ragyolc
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.