2023. október 26., 08:51

A működő megszüntetése, viszony Ficóhoz és a megvalósuló szociális álom? – megjelent a MAGYAR7 43. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli. Most kedvezményt is kaphat!

lapajánló
Fotó: ma7

Úgy tűnik nem igazán sikerül csatazaj nélkül, higgadtan értékelni a választási vereséget. Pedig ezt a munkát el kell végeznie a Szövetségnek, stratégiát kell választani, „hogy az etnikai politizálást megőrizve hogyan lehet kiszélesíteni az érdekképviselet hatósugarát – a regionalitásra építve, avagy gyűjtőpárti projekttel, néppárti jelleggel…" – az új vezetésnek kell majd megszabnia. De addig is van feladat, mégpedig egy sürgető: állást kell a pártnak foglalnia, milyen a viszonyulása Robert Ficóhoz és kormányához, parlamenten kívüliként ellenzéki szerepben látja-e magát, vagy folytatja azt a (jónak nem mondható) ambivalens viszonyulást, ami az OĽaNO esetében volt, írja Molnár Judit főszerkesztő a Csatazajos újratervezés című vezércikkében.

Vérmes környezetvédelmi jogászkodás. Robert Fico nagy taktikus, aki fegyelmet tart (párt)háza táján. Míg Peter Pellegrini, a Hlas, és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke igyekeztek minél hamarabb „kiszivárogtatni" miniszterjelöltjeik nevét, a kormányalakítási megbízást kapott legerősebb – jövőbeli – kormánypárt elnöke kivárt, és valóban Zuzana Čaputová államfőnek mutatta be elsőként a Smer miniszterjelöltjeinek a nevét… A kormányalakítás körüli huzavonákról ír jó humorral Közélet rovatunkban Kocur László.
lapajánló
Fotó:  ma7

Pomichal Krisztián: Felrobbantanak, megkéselnek és agyonlőnek. Az európai ember csendben, békésen tűri, ahogy felrobbantják, megkéselik, agyonlövik és megerőszakolják, ha pechje van, ezt mind egyszerre. Az európai embert megbénítja egy kívülről ráerőltetett bűntudat, a vezetői által rátukmált lózungok sokasága. Önvédelmi reflexei eltűnnek, nemzeti büszkeségéről, Istenbe és önmagába vetett hitéről, az élethez való jogáról önként lemond, várva, hogy e gesztusokért cserébe majd nem robbantják fel, késelik meg, esetleg lövik agyon.

Mennyire lesz stabil a negyedik Fico-kormány? A félelnöki rendszer felé tett egy lépést Szlovákia, miután Zuzana Čaputová visszautasította Rudolf Huliak kinevezését? A heterogén SNS-frakción bukhat meg a kormánytöbbség? Hogyan tudja bővíteni a szavazótáborát a parlamenten kívül rekedt Szövetség? Öllös László és Tokár Géza politikai elemzőket kérdezte Kolek Zsolt.
interjú
Fotó:  ma7

Jöhet a szociális álom? Jöhet, mert a Smer és a Hlas már a kormányalakítási tárgyalásokat megelőzően is jelezte a prioritásait, amelyek, ha teljesülnek, álomszerű segítség vár a rászorulókra, az idősekre, illetve a bérből és fizetésből élőkre. Vajon lesz-e erre elég forrás? A kérdésre Rajkovics Péter keresi a választ.

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a lengyelországi választásokat értékelő cikkét azzal indítja, hogy örömünnepet ültek október 16-án Európa neoliberálisai, hiszen – ahogyan ők fogalmaznak – a renitensből ismét jó tanuló lehet. „A konzervatív Jog és Igazságosság ugyan meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat, a Jarosław Kaczyński vezette párt azonban koalíciós partner nélkül aligha tud kormányt alakítani, így nagy az esélye, hogy négy évig a Donald Tusk-féle Polgári Koalíció és partnerei, az eddigi három ellenzéki csoport fogja irányítani Lengyelországot.” Bukott diákból eminens?
lapajánló
Fotó:  ma7

Amikor 2019-ben a szentpéteri Szabó Norbert megálmodta az épületelemeket gyártó ipari parkot, az elképzelt helyszín még leginkább egy faluszéli szántóföld esős időben sártengerré változó képét mutatta, ma már azonban egy rendezett ipartelep képét mutatja. Időközben azonban módosította a terveket a vállalkozó. Egyszerűen rákényszerítette a realitás. Ám annak ellenére, hogy ádáz harcot vívott a hivatalokkal és a „körülményekkel” ő a bizonyíték arra, hogy a teremtő akarat tényleg tud teremteni. Somogyi Szilárd írásának a címe: Ipari park a sártenger helyén.

„Alaposan megváltozott az egykor színmagyar takaros falu. Rengeteg a betelepült, akik az első találkozásunkkor általában fölényesen viselkednek. Én meg mindig megpróbálom valahogy megszelídíteni őket, végezetül miért is legyünk rosszban?  Megjegyzem, a postás sokszor többet tud egy-egy emberről, mint a saját édesanyja” – ezt a gútori postás, Lengyel Ilona mondta Molnár Annának, aki lejegyezte alkalmi vendége mondatait.  Levelek, csomagok meg egy kis jó szó a rendhagyó portré címe.

Múzsa rovatunkban Petrusák János arra biztat mindenkit, ha még nem látta, nézze meg a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmet. Kockázata és mellékhatása lesz, mert hat. Hosszú távon úgy, hogy több ilyen magyar filmet vár el a néző. Legalábbis Baranyi Benőtől, a rendezőtől.

A Nájgebáj a hírhedt pesti börtön, ahol számtalan magyar hazafi raboskodott, főleg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc után. A börtön dicstelen hírnevéről szól a Leporolt históriákban Lacza Tihamér.

„Néhai jóapám ’56 után a Szabad Európát pletykarádiónak hívta (azért hallgattuk, fenntartásokkal, meg az Amerika Hangját is); soha nem bocsátotta meg, hogy a nyugati segítség ígéretével bolondították a vérző magyarokat, akiket az ő legfőbb ellenségük tankokkal taposott és lőtt. Uszítanak, aztán cserben hagynak, ezt is tanította nekünk” – írja Őszi merengések című jegyzetében N. Gyurkovits Róza.

Gustáv Husákkal volt egy cellában az almágyi Alabán Barnabás, aki 1956 őszén még élte a juhászok szigorú menetrend szerinti életét. A politika nagyon messze állt tőle, ám egy véletlennek köszönhetően mégis megérintette, s a következményeit is viselnie kellett. Visszaemlékezését Farkas Ottó jegyezte le, s a Múltunk rovatban olvasható.

lapajánló
Fotó:  ma7

Miért kell megszüntetni azt, ami működik? Ezt a kérdést sokan sok helyen feltehetik napjaink Szlovákiájában, ám most egy konkrét helyre, a Vágsellyei Rendelőintézetbe látogatva fogalmazta meg Szomolai Andrea. A korábbi, lerobban épületek helyén egy felújított, modern, minden igényt kielégítő rendelőintézetet talált, amelyet a fenntartja, Nyitra megye rendbehozott, ám az egészségügyi minisztérium meg akarja szüntetni a gyermekügyeletet Vágsellyén, sőt a közeli Galántán is. A régió azonban nem hagyja annyiban, petíciót írt és harcolnak…

Megnyitotta kapuit a Lévai Református Egyházközség két csoportszobás, harminc férőhelyes bölcsődéje. A Léva történelmi belvárosában található épületet ugyan már 2023. március 22-én átadták, Nyitra megye csak 2023 szeptemberének végén hagyta jóvá az intézmény működésére benyújtott kérelmet. A bölcsőde épületét, amelynek egy konyha is a része, a 2016 decemberében elindított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében alakították ki. Kaszmán Zoltán: Forrás a Reménység Szigetén.

A múlt héten Nyitra megye Segítségnyújtó Központot nyitott Párkányban a gimnázium épületében. A központ célja, hogy segítse az önkormányzatokat a pályázásban, elsősorban tájékoztatással, de ingyenes pályázatírással is. Nyitra megye területén tíz központ megnyitását tervezik. Bokor Klára Pályázatírás – segítséggel című beszámolójában megszólalnak a központ munkatársai, illetve a megye képviselői is.

Visszakerült eredeti helyére, Roskoványba az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc legrégibb emlékműve. A Sine Metu, a Nemzeti Örökség Intézete és a Csemadok együttműködésében felállították a megújult emlékművet, fákat ültettek, padokat és információs táblát helyeztek el. A munkálatokról, és magáról az emlékműről szól Fábián Gergely írása.

Egy időkapszula, amely információt visz majd a régebbi időkből (nekünk a jelenből a jövőbe), egyfajta kommunikációt folytatva az eljövendővel. A Pozsonypüspöki legrégibb műemlékének számító Szent Miklós-plébániatemplom felújított keresztjében helyezték el az időkapszulát, amelyben magyar és szlovák nyelven kerültek bele információk magáról a felújításról, valamint arról is, hogy kik végezték, illetve alapvető adatok Pozsonypüspökiről, lakosainak számáról és felekezeti hovatartozásáról, valamint nemzetiségi összetételéről is, olvashatjuk Dunajszky Éva beszámolójában.

A jelenleg is zajló munkálatok során egy modern látogatóközpontot alakítanak ki a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, tudjuk meg Virsinszky Tamás tudósításából. Egy már elkészült felújítás eredményéről Agócs Szvorák Emese tájékoztatja olvasóinkat. Ez pedig a 110 éves ragyolci templom, amely hívek erejének köszönhetően újult meg.

Nagy-Miskó Ildikó is jelen volt a Csemadok Országos Tanácsa és Ifjúsági Tagozata október 19-én, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából meghirdetett, Trombita harsog, dob pereg című vetélkedőjének a döntőjén. Mint írja, meglepő módon 4 szakközépiskolás és 3 gimnáziumi csapat között dőlt el a küzdelem.

„Minden könyvnek megvan a maga sorsa”, szól a latin bölcsesség. A könyv sorsa a mindenkori olvasótól függ, leegyszerűsítve, magától az embertől, aki létrehozta, használja, általa gyarapítja ismereteit, továbbgondolja… A könyvtári könyv sorsa, hogy keressék, felfedezzék, elolvassák, rendszerbe rendezzék, és még sok minden más. A könyv és a könyvtár sorsa összefonódik. Dunaszerdahelyen már sok évtizede… Közeleg a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár 70 éves jubileuma. Lacza Gergely: A könyvek sorsa.

Tudták azt, hogy a szigetelés is lehet „zöld”? Nos, kelet-szlovákiai tudósítónk, Molnár Gabriella egy ilyen vállalkozásról, illetve a „zöldszigetelés” működéséről ír legfrissebb számunkban, ráadásul olyanról, amelyet a kivitelező mester maga is megtapasztalt, hiszen a saját házán is alkalmazta.

A lakberendező, Bazsó Kriszta arról ír, hogy újra hódít az ívelt kanapé. A sok szögletes, merev bútor után felüdülés látni az íveket és görbéket az ülőgarnitúrákon és foteleken.

lapajánló
Fotó:  ma7

A tiroli Ellmau faluban és környékén forgatják több évtizede A hegyi doktor és A hegyi doktor újra rendel című televíziós filmsorozatot. Bejárva e kies tájat megállapíthattuk, az alkotók szép helyszíneket választottak a felvételekre. Hogy mennyire szépeket és érdekeseket, megtudhatják Barangoló rovatunkból, Csermák Judittól.

Grillezett camembert fügével és szőlővel, illetve a papsipka receptját találják az Íz-lelő rovatban Vass Laurától, majd elolvashatják az Alfa Romeo Giulia 2.2 Turbo Diesel Veloce tesztjének eredményeit. Gyönyörű és jó autó, de nagyon drága…

Milyenek lesznek az olimpiai játékok a jövőben? Mely sportágakban versenyezhetnek az olimpikonok? Harc folyik a sportágak között is, egyesek bejutnak, mások kiesnek, és persze van az elmélet, és van a valóság. A magyar sport szempontjából vajon milyen jövőre számíthatunk? A kérdésekre Rajkovics György válaszol a Szurkoló rovatban.
lapajánló
Fotó:  ma7

Öröm, ha olyan hírekkel szolgálhatunk, mint a Szurkoló másik cikkében, hiszen három ifjú zselízi tehetséget igazolt a Puskás Akadémia. Rák Norbert, Pizúr Martin és Nap Olivér – érdemes megjegyezni ezt a három nevet, ugyanis minden bizonnyal hallani fogunk még róluk a futball világából, remélhetőleg minél magasabb szintről, jegyzi meg a szerző, Csonka Ákos.

A MAGYAR7 43. számának hátlapján a pozsonyi koronázó templom melletti Alamizsnás Szent János-kápolna szobrai láthatók. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.