2024. február 15., 16:11

Mi lesz a szlovákiai ifjú gazdák sorsa?

Konferenciát szervezett az Ifjú Gazdák Egyesülete – Zdruzenie Mladych Farmárov vagyis az ASYF, melynek kiemelt célja, hogy minél többen csatlakozzanak a gazdákhoz, illetve új ismeretekre tegyenek szert. Ritka alkalmak egyike, hogy Losoncon is fórumot tartottak, hiszen eddig csak Szlovákia északi részén voltak hasonló események.

Gazdák
Fotó: Nagy Andrea

A legfontosabb téma a termőföldekre vonatkozó jogszabályokban bekövetkező változtatások lett volna, amelyre végül nem került sor, mivel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium képviselői nem jelentek meg az ifjú gazdák találkozóján, ami csak növelte a gazdák elégedetlenségét. Az egyesület elnöke szerint a helyzet évről évről-évre rosszabb a bürokrácia megnövekedett szerepe miatt. A gazdáknak nagyon sok mindenre kell figyelniük és elég egy kis hiba a pályázatokban és máris elveszítette a támogatást.

Marián Glovatak, az Ifjú Gazdák Egyesületének elnöke elmondta, a gazdák száma folyamatosan csökken. Míg 2019-ben 20 ezer gazda kért támogatást, 2023-ra ez a szám 14 ezer kérvényezőre csökkent.

Ďurčík Zoltán több mint 30 éve foglalkozik gazdálkodással Gácson, kezdetben 10 hektár földje volt, ma már azonban 350 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel és állattartással. Zoltán szerint a legnehezebb időszak a tavalyi év volt.

Az Európai Unió megengedte az ukrán gabona behozatalát, ami ellehetetlenítette az itteni gazdákat. Mi betartjuk az unió előírásait, és csak az általuk engedélyezett vegyszereket használjuk.  

Az eltérő élelmiszerbiztonsági sztenderdekkel működő ukrán mezőgazdaságban viszont a mai napig használnak olyan növényvédőszereket, amelyek az unió területén ma már be vannak tiltva” – adott hangot nemtetszésének Zoltán.

Gazdák
Fotó:  Nagy Andrea

Ukrajnában nem tiltott a GMO kukorica termesztése, és a növényvédő szerek esetében is más a szabályozás, más szermaradvány-határértékek vonatkoznak rájuk. A világ legjobb minőségű termőföldje a magas humusztartalmú csernozjom, Ukrajna pedig a világ csernozjomterületének nagyjából 25 százalékát birtokolja. Szlovákiában számos olyan mezőgazdaságot érintő jogszabályi követelmény van, amelyekhez sem a gazdák, sem pedig a minisztériumok, illetve az agrárkifizető ügynökségek sem tudnak alkalmazkodni. Ez pedig gondot okoz a közvetlen támogatások kifizetésében. A szlovákiai gazdák úgy érzik, ha nem lesz változás, elképzelhetőnek tartják, hogy elégedetlenségüknek hangot adva egy ponton ők is sztrájkolni fognak.

A gazdáknak nagyon sok járulékot kell fizetni, és nincs honnan ezt a pénzt kiteremteni. Probléma az is, hogy a projekteket későn értékelik ki, sőt néha ki sem értékelik, emiatt nagy a bizonytalanság”

– mondta Tóth Lilla, csákányházi kisgazda.

A fórumon a gazdákat az állami támogatásokra vonatkozó szabályozás érdekelte leginkább, mivel gyakran késnek a pályázati pénzek, ami veszélybe sodorja a vállalkozásukat. Mindemellett gyakorlati kérdéseket is feltehettek, illetve új ismeretekre tehettek szert.

Az önkéntesekből álló Ifjú Gazdák Egyesülete egy politikamentes szervezet, amely 2007-től azon dolgozik, hogy minél több fiatal gazda legyen az országban. A tagok ebben az évben 4 konferenciát terveznek, az ország minden táján. A losonci két napos találkozón 60 gazda vett részt, a térség különböző településeiről.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.