2022. június 17., 17:44

Már toborozzák a gyermekeket az új szlovák alapiskolába Somorján

A Milan Rastislav Štefánik nevét viselő somorjai szlovák gimnázium közösségi oldalán tegnap jelent meg a felhívás, új szlovák alapiskola indul a gimnázium épületében, ahová várják a gyerekeket.

somorja iskola
Fotó: Facebook

A szövegből kiderül, a szeptember elsejével induló iskola első, illetve ötödik osztályába elsősorban azokat a gyermekeket várják, akik egyelőre egyetlen alapiskolában sem kaptak elhelyezést, azaz már megkapták a fel nem vételről szóló iskolai határozatot. Abban az esetben - írják, ha ilyen diákból nem lesz elég, más iskolából is felvehetnek majd diákokat az első, illetve ötödik osztályba.

Ami elsőre furcsa lehet, hogy a bejegyzésben nem szerepel az a Somorja város önkormányzata által lefektetett kitétel, miszerint csak a nem Somorján élő gyermekeket veszik fel az új intézménybe, lévén a somorjai gyerekek iskoláztatása teljesen megoldott.

Az ügyben megkerestük Orosz Csabát, Somorja város polgármesterét, aki elmondta, az önkormányzat informális csatornákon keresztül úgy értesült, a két új osztályt nem a Somorja környéki falvakból, mint Tárnok vagy Nagyszarva érkező gyermekekkel töltik majd fel,

hanem az elmúlt években hivatalosan 2500, a valóságban inkább 4000 fős településsé duzzadt Vörösmajor diákjaival.

Ez annak fényében különös, hogy az oktatási minisztériummal kötött egyezség pontosan meghatározza azt a hét, Somorja környéki falut, amelyből várják az új iskola diákjait. Vörösmajor természetesen nincs köztük.

Május közepén Jozef Viskupič megyeelnök és Berényi József alispán találkozott Branislav Gröhling oktatási miniszterrel. A beszélgetés egyik központi témája volt a tervezett iskolához köthető iskolakörzet kijelölése. Berényinek, a megyeelnök támogatása mellett, sikerült kiharcolnia, hogy a minisztérium deklarálja, az új iskola elsősorban azon környékbeli települések diákjait fogadja, ahol nincsen szlovák alapiskola. Hét falut jelöltek ki: Nagyszarvát, Keszölcést, Bacsfát, Tárnokot, Macházát, Sárosfát és Békét. Csak remélni merjük, hogy az oktatási minisztérium nem rúgta fel ezt az egyezséget és a somorjai önkormányzathoz eljutott hírek tévesnek bizonyulnak.

A témával a jövő héten részletesebben is foglalkozunk!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.