2023. szeptember 21., 19:44

Kezdetét vette a 41. Csallóközi Vásár – KÉPEKKEL

A mai nap folyamán színes kulturális, közéleti és gasztronómiai programokkal megnyitotta kapuit Dunaszerdahelyen a 41. Csallóközi Vásár, melynek megnyitóján a várost dr. Hájos Zoltán polgármester és Puha György alpolgármester képviselte.

41.-csallokozi-vasar-02
Galéria
+17 kép a galériában
41. Csallóközi Vásár
Fotó: Lacza Gergely

A megnyitón jelen volt többek között Dr. Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövete; Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke; Berényi József megyei alelnök; Szeles Szabolcs és dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg és Győr város alpolgármesterei továbbá a Dunaszerdahely területén működő államigazgatási szervek és intézmények vezetői.

41.-csallokozi-vasar-11
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely
Házigazdaként Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere megnyitó beszédében kifejtette, hogy már másodízben rendezik meg a felújított vásártéren az eseményt, s a visszajelzések nagyon pozitívak, az új helyszín jól debütált. Egy sokkal kulturáltabb, „szellősebb” területen lehetünk immár együtt és kiváló helyet létesítettünk a színpadi produkciók megtekintésére is, mondta Hájos.
A Csallóközi Vásár és annak többnapos rendezvénysorozata városunk jelentős napjai közé tartozik, hiszen kulturális és zenei kínálatával minden más városi és magán jellegű rendezvényt túlszárnyal, nemcsak a fellépők számával, hanem a látogatottságával is. A vásárnak nagyon fontos a hagyományőrző szerepe, hiszen számtalan kiváló népi együttes és kulturális csoport is fellép, amelynek szereplői a felnőtteken kívül fiatalok és gyermekek”,

hangsúlyozta a polgármester, s kiemelte, hogy ezen kívül a vásár legnagyobb jelentősége a közösségépítő és közösségmegtartó szerepében rejlik, hiszen a vásár ideje alatt számtalan baráti társaság találkozik, beszélget és színvonalas kulturális eseményeket tekinthet meg. Hájos fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az esemény nemcsak lokálisan népszerű, hanem az idegenforgalmi jellege is egyre jelentősebbé válik, mivel egyre nagyobb számban érkeznek távolabbról és külföldről is ide a látogatók.

41.-csallokozi-vasar-05
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely

Jozef Viskupič kiváló rendezvénynek nevezte a Csallóközi Vásárt, amelyet a megye három legnagyobb eseménye egyikeként tart számon. A megye és a város szempontjából, de turisztikai szempontokat is figyelembe véve egy nagyon fontos eseményről van szó, szögezte le Nagyszombat megye elnöke, aki a Csallóközi Múzeum tárlatára is felhívta a jelenlévők figyelmét, amelyet a vásár ideje alatt ingyen lehet megtekinteni.

41.-csallokozi-vasar-13
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely

Berényi József kiemelte, hogy ide érdeklődve érkeznek a megye más városaiból, más régióiból is, szlovákok, magyarok egyaránt. Örömét fejezte ki, hogy rendszeresen fellépnek szlovákiai magyar előadók is. Nagyszombat megye alispánja külön kiemelte, hogy idén közéleti-irodalmi sátor is várja az érdeklődőket.

41.-csallokozi-vasar-17
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely

A borkorzón ezúttal több mint 100 borfajtát illetve borkülönlegességet lehet megkóstolni.

Ami az árakat illeti, a tavalyi drasztikus áremelkedéshez képest idén nem nőttek jelentős mértékben az árak, az étel- és italstandok árlapjai csekély kivételtől eltekintve a tavalyi szinten mozognak.
41.-csallokozi-vasar-07
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely

Aki gépkocsival, már a késő délutáni órákban érkezne a rendezvényre, annak gond lehet a parkolás a helyszínen illetve a közelben. Azt ajánljuk, hogy autóját vagy messzebb parkolja le, vagy pedig lehetőség szerint alternatív közlekedési módokat válasszon, ugyanis a vásár napjain 17 óra után már fizetős parkolóhelyet sem nagyon lehet találni (a fehér színnel jelölt parkolóhelyek bárki számára ingyenesek, a kék színnel jelölteken pedig az ott lakók parkolhatnak). Opció lehet a nem túl messze fekvő bevásárlóközpontok egyikének parkolója is, bár a tapasztalatok szerint azok is gyorsan megtelnek. A vásár három napján is üzemel az ingyenes kisvonat, ami a lakótelepeket köti össze a rendezvénnyel. Az esemény ideje alatt a Gyurcsó István utcát egyirányúsítják.

41.-csallokozi-vasar-09
41. Csallóközi Vásár
Fotó:  Lacza Gergely

A vásár programját ITT tekinthetik meg, a közéleti és irodalmi sátor rendezvényei pedig ITT érhetők el.

41.-csallokozi-vasar-01
Galéria
+17 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.