2024. március 4., 09:09

Kassa: Márai Sándor szobra

Február 21-én volt 35 éve, hogy meghalt Márai Sándor, a 20. század magyar irodalmának egyik legjelesebb alkotója.

márai
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Kassán született 1900-ban, éppúgy április 11-én, akárcsak a század egy másik meghatározó költője, József Attila. Márai (eredeti nevén Grosschmid) ugyan csak 18 éves koráig élt Kassán, de szinte az egész életműve valahogy kapcsolódik a városhoz.  A szó eredeti értelmében volt igazi polgár, s műveiben Kassa is, mint igazi polgárváros jelenik meg. Egyetemi évei alatt kerül Budapestre, itt lett elismert íróvá. 1948-ban elhagyta Magyarországot, előbb Olaszországban, majd az Egyesült Államokban élt haláláig. Életművének nagy része már idegenben született, de mindvégig csak magyarul írt.

Életművét odahaza csak a rendszerváltás után ismerhette meg a közönség. Kultusza is tulajdonképpen ezután lett itt a szülőföldjén, a Felvidéken, és jelesen Kassán is. Róla nevezték el a kassai magyar iskolát is, s egy emlékmű állítása is ekkor vetődött fel először.

1991-ben a család egykori tulajdonát képező Mészáros utcai ház homlokzatán elhelyezték az író emléktábláját. (Később öccse, Radványi Géza filmrendező emléktábláját is.) 1998 májusában a ház földszintjén pedig megnyílt egy Márai Sándor Emlékszoba.
márai
Fotó:  Görföl Jenő

2004-ben pedig az utca végén felavatták Márai Sándor szobrát, Gáspár Péter felvidéki szobrászművész alkotását. A széken ülő szoboralak valamivel nagyobb, mint az életnagyság. Előtte bronzból készült másik szék van, mögötte egy szürke gránitfal, melyen a felirat:

Márai Sándor
1900 – 1989

A tér, mely az utca végén kezdődik, 2013-tól az ő nevét viseli.

2017-ben a Csemadok Kassai Városi Választmánya megvásárolta a Grosschmid család egykori lakásának nagy részét, így mód nyílt egy nagyszabású Márai Sándor Emlékkiállítás létrehozására. 2019. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából nyitották meg az emlékkiállítást, melyet a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma gondoz és működtet.

Megjelent a Magyar7 2024/9. számában.

márai
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.