2024. január 9., 19:22

Házszentelés Nógrádban

Vízkereszt napján, illetve hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, az ajtóra pedig krétával fölírja az évszámot, és a népi értelmezés szerint, a Háromkirályok nevének kezdőbetűit. A házszentelés az úgynevezett szentelmények körébe tartozik. Nógrádban még mai is sok helyen a plébános szentelt vízzel járja azokat a házakat, ahol befogadják a szent keresztet.

hazszenteles.jpg
Fotó: Google

Vízkereszt énekével érkezett a plébános és a helyi sekrestyés Csaba Katalinhoz. Miután felolvastak az evangéliumból, közösen mondták el az áldó imádságot. Ezután az atya szentelt vízzel hintette meg a házat. A fohász után áldás következett, majd a plébános úr felírta az ajtófélfára Gáspár, Menyhért, Boldizsár, a három napkeleti bölcs népies elnevezésének kezdőbetűit és az évszámot. Ezzel megjelölve, hogy a házat megszentelte.

A házra, amit megáldottunk, a Jóisten külön gondviseléssel tekint. És, akik kérik a ház szentelését, azok bizonyosságot kapnak ezáltal, hogy Isten oltalma alatt lesznek az évben”

– mondta Sipos György atya.

A plébános a házszentelés során közelebbről megismerkedik a hívekkel, akik megtiszteltetésnek érzik, hogy a lelkipásztor ellátogatott otthonukba, így a szertartást beszélgetés követi. Csaba Irén elmondta, hálás, amiért szabadon gyakorolhatja vallását és nem kell titokban templomba járnia, mint egykor. Csaba Janka szerint, az áldásnak köszönhetően a szívükbe béke és szeretet költözik, ezért minden évben kérik a házszentelést.

A keresztény szokás felhívja a hívek figyelmét arra, hogy Istent ők magunk is házunkba, szívünkbe fogadhatják. Nógrádban és Gömörben leginkább vízkereszt ünnepén tartják a házszentelést. Ilyenkor a szentmisén vizet is szentelnek, melyből gyakorta a hívek is hazavisznek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.