2021. október 6., 18:23
Frissítve: 2021. okt. 7. 10:13

Felvidék-szerte az aradi vértanúkra emlékeztek

Október 6-án az Aradon mártírhalált halt 13 honvéd főtisztre emlékezünk. A vértanúk emléke előtt több felvidéki városban is adóztak.

Aradi vértanúk
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese
Füleken az esős idő sem riasztotta vissza az emlékezőket

Füleken az esős idő ellenére is szép számban érkeztek az emlékezők a Hősök terére, hogy október 6-án, a nemzeti gyásznapon leróják tiszteletüket a szabadságharc kivégzett tábornokai előtt.

A megemlékezést rövid kultúrműsor kísérte. A II. Koháry István Alapiskola és a Füleki Gimnázium egy-egy diákja verssel, valamint a gimis diákok közös énekkel tisztelegtek a mártírhalált halt hősök emléke előtt. A Csemadok Füleki Alpaszervezetének szervezésében megvalósult eseményen ezúttal Gáspár András, a 47. sz. Koháry István Cserkészcsapat tagja, a Füleki Gimnázium végzős maturandusa osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel, mintegy bemutatva azt, hogy a fiatalok átveszik az idősebbektől a kezdeményezést, és folytatják elődeik munkáját. 

Aradi vértanúk
Fotó:  Szvorák Emese

Beszédében kiemelte,

az emlékezés a múltról, a jelenről és a jövőről szól.

„A múltról, hisz történelmünk egyik tragikus eseményét idézzük fel ma, amikor lerójuk tiszteletünket az aradi vértanúk előtt. A jelenről, mert bennünk tovább élnek azok az értékek, eszmék, amelyeket a márciusi ifjak és a szabadságharcosok  képviseltek. A jövőről is, mert tetteink meghatározzák jövőnket, mindannyiunk jövőjét is. Ezért is jó, hogy a megemlékezések alkalmával itt Füleken mindig több generáció találkozik, és hogy mi fiatalok is Önökkel lehetünk“- hangsúlyozta, hozzátéve: az aradi tábornokoktól és ezredesektől sokat lehet tanulni igazi hazaszeretetből, a nemzet iránt érzett alázatból és küzdeni tudásból.

„Az itthon maradók, az anyaország határain túl élők örök igazsága, hogy mi, fiatalok elődeinknek köszönettel tartozunk, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel“- zárta gondolatait András.

Aradi vértanúk
Fotó:  Szvorák Emese
A beszédet követően  a helyi civil szervezetek és intézmények képviselői az emlékezés koszorúival, főhajtással tisztelegtek a szabadságharc mártír halottjai előtt. Végül a Pro Kultúra Füleki Férfikar előadásában elhangzott a Hűséghimnusz, majd a jelenlévőkkel közösen elénekelték nemzeti imánkat.

(Szvorák Emese)

Csallóközben is emlékeztek
Pozsony: A mához is szól a gyásznap

(Dunajszky Éva) 

Párkányban a főtéri kopjafánál emlékeztek
Lehengerlő szónoklat a komáromi esőben

(Nagy-Miskó Ildikó)

Aradi vértanúk
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.