2024. január 12., 16:29

Busszal vagy autóval? Megéri még tömegközlekedni?

Az év első napjaiban sokakat kellemetlen meglepetésként érhetett, hogy többe kerül az autóbusszal való utazás. A menetjegy ára sokszor már a rövidebb távokon is megközelíti egy liter üzemanyag árát, vagyis egyre többen gondolkodnak el azon, hogy inkább autóba ülnek. Az oda-vissza jegyárba ugyanis bőven beleférhet az autós út költsége, a kényelem viszont összehasonlíthatatlanul nagyobb. Felvetődik a kérdés, manapság, amikor minden veréb azt csiripeli, hogy vissza kell szoktatni az embereket a tömegközlekedésre, miért srófolják egyre feljebb a buszárakat?

Autóbusz - közlekedés
Fotó: TASR
Pozsony megyében tavaly júliusban drágultak a menetjegyek

Pozsony megyében legutóbb tavaly július 1-jével emelkedtek az Integrált Közlekedési Rendszeren belül a menetjegyárak, idén január elsejével nem történt jegyáremelés.

Az új jegyárak az Integrált Közlekedési Rendszer valamennyi érintett fuvarozójára vonatkoznak, azaz a Szlovák Vasúttársaságra, a Pozsony megyében a buszközlekedést biztosító Arrivára és a Pozsonyi Közlekedési Vállalatra is.

A jegyárak emelése reakció volt a megnövekedett költségekre, az inflációra és a nyilvános közlekedést megrendelő önkormányzatok bevételeinek elmaradására”

– tájékoztatott az Integrált Közlekedési Rendszer korábban a honlapján.

A Pozsony megyei fuvarozók több olyan intézkedést is foganatosítottak, amelyekkel optimalizálták a működést, költségtakarékossági intézkedéseket vezettek be, hogy minimalizálják a növekvő költségek utasokra gyakorolt ​​hatását. Az energiafogyasztás csökkentése mellett a Pozsonyi Közlekedési Vállalat bevezette például, hogy a városi közlekedésben minden megállónál csak jelzésre állnak meg a közlekedési eszközök, ami várhatóan évente mintegy félmillió eurós megtakarítást eredményez.

Autóbusz - közlekedés
Fotó:  TASR

Mindez azonban nem volt elegendő a hiány fedezésére, ráadásul a főváros költségvetési lehetőségei is jelentősen korlátozottak, ezért is került sor a júliusi áremelésekre, ami az Integrált Közlekedési Rendszer valamennyi szegmensét érintette, ennek következtében szinte minden jegytípus ára átlagosan 20%-kal emelkedett.

Kivételt ez alól csupán a 6 és 18 év közötti gyerekek és fiatalok bérletei képeztek, amelyeknek maradt az addigi áruk. Emellett továbbra is kedvezményes ár érvényes az egyszeri jegyek elektronikus csatornákon történő vásárlásakor, valamint lényegesen alacsonyabb az éves bérlet ára is. (dunajszky)

2011 óta most először emelt a jegyárakon Nagyszombat megye

Tavaly ilyenkor a szolgáltató, idén Nagyszombat megye emelte a buszközlekedés árát. Míg az előző emelés váratlan volt, az ideiről már decemberben hallani lehetett. Tavaly a buszvállalat nem kívánta indokolni és kommentálni az általuk megvalósított áremelést, így észrevételeinkkel sem foglalkozott. Az idei áremelésekkel kapcsolatban a megye részéről Berényi József és Bacsó László is készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Bacsó László, Nyárasd polgármestere, Nagyszombat megyei képviselő elmondta, hogy a megye már több mint 10 éve nem emelt árakat, de a szolgáltató kérésére a decemberi ülésen a tanácsnak kezdeményeznie kellett az áremelést, amit a plénum szinte egyhangúlag (egy tartózkodás mellett) elfogadott.

Ezt a lépést természetesen nem jószántukból tették meg, de itt most a buszközlekedés folyamatosságának fenntartása volt a tét, mivel a szolgáltatónak olyan kiadásai vannak, hogy ellenkező esetben egyéb megszorításokra kényszerülne. Az emelést a közlekedési bizottságok is támogatták.

Nagyszombat megye milliókkal dotálja a közlekedési vállalatokat, lényegében a menetdíj kétharmadát a megye állja. Ha ez nem így lenne, akkor az utasoknak az ár két és fél vagy háromszorosát kellene kifizetniük”

– húzta alá Bacsó, ami azt az abszurd helyzetet jelentené, hogy már egy személy esetében is olcsóbb lenne az autózás, mint a buszozás. A döntés Nagyszombat megye mind a hét járását érinti, azaz nemcsak a dunaszerdahelyi, de a nagyszombati és a szenyicei buszvállalat menetdíjai is ugyanolyan arányban emelkedtek.

Berényi József megyei alelnök is hangsúlyozta, hogy a nagyszombati megyei testület 2011 óta nem nyúlt hozzá a buszjegyek árához, de többek között a megemelkedett üzemanyagdíjak és a buszsofőrök fizetésének valorizációja miatt ez már elengedhetetlen lépés volt. Továbbra is vannak kivételek, a nyugdíjasokat természetesen nem érinti ez az áremelés és a bérleteseknek sem kell aggódniuk.

Akik naponta utaznak (diákok, munkába igyekvők), általában bérletük van, a döntés így elsősorban azokat érinti, akik hetente egy-két alkalommal utaznak, és akiknek nem éri meg bérletet kiváltaniuk. A szolgáltató kártyás rendszerének díja is emelkedett, például egy Vásárút–Dunaszerdahely szakasz (12 km) az eddigi 65 cent helyett már 85 centbe kerül, s kártya nélkül ez már jóval 1 euró fölé kúszik, ami megközelíti az autós utazás költségeit. A rövidebb útszakaszokon közlekedők ráadásul arányosan többet fizetnek, mint azok, akik hosszabb szakaszon utaznak. (lacza)

Párkány városa az idén több kilométert rendelt meg az Arriva busztársaságtól

Mácsai Marián a város közlekedési szakosztályának vezetőjétől megtudjuk, sok év után tavaly volt egy kis emelés a buszjegyek terén. Párkányban a városi tömegközlekedés a vasúti menetrendhez van igazítva, mert a vasútállomás úgy öt kilométerre található a városközponttól.

Az idén több kilométert rendeltük az Arrivától, mint tavaly. Célunk, hogy a vasúttal utazók elégedettek legyenek, ezért szinte minden vonathoz van busz, egyedül a Léva felől érkező vonathoz nincs, de azon nagyon kevés az utas. A bérletek nagyságrendekkel olcsóbbak, örömmel tapasztaljuk, egyre többen vesznek közlekedési kártyát is, amely beszereztető a belvárosban található VIZA Centrumban”

– sorolta a szakosztály vezetője.

A takarékosság jegyében a VIZA Központban található turisztikai információs iroda vezetője ma már az Arriva vállalat számára is végez szolgáltatást – ő állítja ki azokat a közlekedési kártyákat, amelyekkel az utasok kedvezményesen utazhatnak.

Autóbusz - közlekedés
Fotó:  TASR

Angelika Szőgyénből naponta utazik párkányi munkahelyére, elmondja, kényelmesek a buszok, nyáron a klíma hiányát érzik. Van elég járat, egyedül ünnepnapokon és hétvégeken van probléma, az viszont óriási, az akkor munkába igyekvők csak taxival tudják megoldani az oda- és hazajutást.

A jegyár évek óta nem változott, oda-vissza 3,60 naponta, havonta nyolcvan euró feletti a kiadása a közlekedésre.  

A Párkány környéki falvak polgármestereinél érdeklődtem, elég sűrű-e a tömegközlekedés, tartanak-e nyilván panaszokat ezzel kapcsolatban. A polgármesterek elmondták, a lakosok már rég leszoktak a tömegközlekedésről, ezért az ezzel kapcsolatos panaszok is ritkábbak. Mostanság nem tartanak nyilván egyet sem. (bokor)

Ingyenes buszjáratok Besztercebánya megyében

Besztercebánya megyében a szokásos decemberi változtatás helyett, csak januárban változott és frissült az elővárosi buszok menetrendje. Ennek oka az integrált közlekedési rendszerre (IDS) történő átállás, amely 2024. január elsejével vette kezdetét.

Ondrej Lunter megyeelnök a lakosság türelmét és együttműködését kérte a kezdeti időszakban, de egyúttal kiemelte, hogy az új rendszerben jobban, korszerűbben és hatékonyabban fog működni az elővárosi tömegközlekedés.

Valamennyi elővárosi autóbuszban lesz lehetőség kártyás fizetésre, valamint a törzsutasok számára jelentős kedvezmények érvényesíthetők elővételes menetjegyek formájában.

A tömegközlekedés és a helyközi járatok használatának népszerűsítése érdekében a megye vezetése meghirdette a mobilitás hónapját, vagyis egész januárban ingyenessé tették az összes (SAD Lučenec és SAD Zvolen által üzemeltetett) helyközi autóbuszjáratot a megye területén.

Azok, akik január végéig bármilyen elővételes menetjegyet vásárolnak a www.idsbbsk.sk weboldalon található e-shopban, automatikusan további 30 nap ingyenes utazást nyernek vele. Ezzel is próbálják ösztönözni az utazókat arra, hogy minél többen váltsák meg havi, negyedéves, vagy éves menetjegyüket.

Autóbusz - közlekedés
Fotó:  idsbbsk.sk

A jegyvásárlási felületen egy regisztrációt és az azonosító (meglévő közlekedési kártya, ISIC kártya, vagy bankkártya) megadását követően nyílik lehetőség a vásárlására. Az egész folyamat egyszerű, s mindössze pár percet vesz igénybe.

Változás állt be a jegyárak területén is, mert a menetdíj már nem kilométerek után, hanem tarifális zónák szerint van megszabva, így egyes szakaszok olcsóbbá, míg mások drágábbá váltak.

Az utasok minden információt megtalálnak a www.idsbbsk.sk weboldalon, vagy az IDS BBSK ügyfélközpontjaiban Besztercebányán, Zólyomban, Breznóbányán, Garamszentkereszten, Nagykürtösön, Losoncon, Rimaszombatban és Tornalján. (virsinszky)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.