2022. január 7., 18:37

Ingyenes a közlekedés januárban a Pozsony megyei elővárosi buszokon

Hétfőtől (január 10.) több mint 90 százalékos szinten lesz már a Pozsony megyei elővárosi autóbusz-közlekedési szolgáltatás, tájékoztattak az Arriva szállítócég képviselői.

Arriva Pozsony megye
Fotó: TASR

Az Arriva szerint így hétfőtől  - az új autóbuszsofőrök alkalmazásának köszönhetően - az egész megyében az érvényes menetrendek szerint közlekednek már az egyes járatok.

Az Arriva értékesítési és kommunikációs igazgatója, Petra Helecz szerint hétfőtől több mint 30 új kollégájuk áll csatasorba, ami esetenként okozhat némi zökkenőt az egyes járatok kiszolgálásában, érezhető problémákra azonban már nem kell számítani. „Szinte az összes vonalat kiszolgálják” – mondta az igazgató hozzáfűzve, hogy a szolgáltató által kihasznált  kiegészítő minibuszokat átsorolják a somorjai és bazini vonalakra. Hétfőtől az Arriva megszünteti a szomszédos falvakba való letéréseket is, a gyorsított járatok a rendes menetrend szerint közlekednek ezentúl.

A szállítócégnek jelenleg 300 autóbuszsofőrje van. Ahhoz, hogy Pozsony megyében hosszú távon biztosítani tudja a százszázalékos, rendes elővárosi közlekedést, figyelembe véve a szabadságolásokat vagy a munkaképtelenséget, Helecz szerint további 50 gépjárművezetőre van még szükség.

„Ezért folytatjuk a toborzási kampányt” – mondta hozzáfűzve, a százszázalékos szintet március végéig érhetik el.

Az Arriva 2021. november közepén kezdte meg az elővárosi buszközlekedés biztosítását Pozsony megyében. Kezdettől fogva azonban problémát okozott a sofőrhiány, ami több járat kiesését eredményezte, főleg Bazin és Szenc környékén. A szállítócég kijelentette, hogy a problémát megoldja, ehhez külföldön is keresett autóbuszsofőröket, továbbá megállapodást írt alá a kisbuszok sofőrjeivel, hogy besegítenek a szállításba.

A Pozsony megyei önkormányzat, amely több mint 330 millió euró értékben kötött tízéves szerződést az Arrivával, a járatkiesések miatt szankcionálja a szállítócéget. Minden egyes olyan napért, amikor nem nyújtott legalább 95 százalékos szállítási szolgáltatást, a megyét 30 000 eurós kötbér illeti. Egy hónapos üzemelés mellett ez 930 000 eurót tesz ki. Az Arriva januári bevételkiesése is nagyjából ekkora nagyságrendű lesz. Ezt az okozza, hogy  januárban ingyenes lesz a közlekedés az Arriva Pozsony megyei buszain. A megye vezetése így szeretné kárpótolni az utasokat a járatkiesésekért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.