2022. március 23., 19:10

Aszfaltút épül a tallósi vízimalomhoz

Leaszfaltozzák a tallósi vízimalomhoz vezető utat. Egy Interreg projekt keretén belül megújul a vízimalom is, valamint egy látogatói központ kiépítését is tervezik. A tallósi vízimalom környéke a Mátyusföld erős turisztikai bázisává válhat.

aszfaltút
Galéria
+1 kép a galériában
Aszfaltút épül a tallósi vízimalomhoz
Fotó: Tallós község, Facebook

A tallósi vízimalom és annak környékének megújítása, illetve turisztikai céloknak megfelelő kiépítése a koronavírus okozta károk miatt több, mint két éve húzódik. A szlovák–magyar határon átnyúló Európai Uniós együttműködési programnak (INTER-REG) köszönhetően a Galántai Honismereti Múzeum védnöksége alatt álló tallósi vízimalom és környéke teljes mértékben megújul a közeljövőben. A közel másfél millió eurós projektben mintegy 800 ezer eurót szánnak magának a malom épületének és szerkezetének a felújítására. A malom mellett lesz egy turisztikai- és vendégfogadó pontként szolgáló látogatóközpont is. A tervek látványosak.

A közbeszerzési folyamat lezárulása után 2022 márciusának második felében elkezdődött a malomhoz vezető bekötőút kiépítése is. A projektet Tallós község vezeti, ők írták ki s vezényelték le a közbeszerzést is, az elszámolást is megoldják. A falu 211 ezer euró összegű támogatást nyert az alapból a tallósi főúttól a vízimalomhoz vezető - 1,7 km hosszú - helyi út felújítására. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta, szerdán, március 23-án a munkagépek már egysoros aszfaltot húzva beérkeztek a faluba a malomtól, ez közel 1,5 kilométeres útszakaszt jelent. Csütörtökön húzzák a második réteg aszfaltot.

aszfaltút
Aszfaltút épül a tallósi vízimalomhoz
Fotó:  Tallós község, Facebook

A hét végéig az útszakasz zárva marad a forgalom előtt, így a malom és a mellette található Malomcsárda szombatig nem látogatható. A hétvégén azonban már az új aszfalton mehetnek ki a Matica malomhoz a látogatók, a csárda is nyitva tart majd. Szombaton és vasárnap nem lesz forgalmi korlátozás. A polgármester elárulta, szeretnének világítást is az út mellé. Az úttestet a jövő hét folyamán tervezik már teljesen kiépíteni, márcus utolsó hetében már a lakott területen dolgoznak majd.

Horváth Zoltán, aki a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke is, biztos abban, hogy a tallósi vízimalom és környéke méltó képviselete a régiós turizmusnak, erős központként működik majd a felújított terep. Örül annak, hogy egyre több település szeretne csatlakozni a szervezethez.

Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója elmondta a ma7.sk-nak a tervek szerint májusban végre elkezdődhet magának a Matica malomnak a felújítása is. Jelenleg a már lefutott közbeszerzések kiértékelése zajlik, nemsokára aláírják a szerződéseket a megyén.

A malom felújítása és a látogatói központ megépítése az 1,5 millió euró összköltségű és az ERFA által 1,3 millió euróval támogatott határon átnyúló „Milling – forgotten craft of our ancestors“ (Molnárság – őseink elfeledett mestersége) projekt részeként kerül megvalósításra. A projekt magyarországi partnere a Szentendre városában található - Szabadtéri Néprajzi Múzeum – skanzen, amelynek - malmokkal kapcsolatos gyűjteményének, vasútállomásának és kerékpármegőrzőjének felújítására - a támogatásból 514 ezer euró a részesedése.

 

aszfaltút
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.