2023. január 21., 19:44

Csillagok találkozása: A Magyar Kultúra Napjának előestéje Galántán - KÉPEKKEL

Színvonalas műsorral ünnepelte a Csemadok a Magyar Kultúra Napjának előestéjén a Magyar Himnusz, Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját a galántai neogótikus Esterházy kastélyban.

200asok Csemadok
Galéria
+4 kép a galériában
Ünnei műsor - Petőfi, Madách, Kölcsey 200 - Galánta. Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa
Fotó: Szomolai Andrea

Minden évben Galántán rendezi meg a Csemadok országos tanácsa az Életmű-díjak átadásának ünnepségét a Magyar Kultúra Napján. A 2023-as év azonban különleges, hiszen a Magyar Himnusz, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára is emlékezik a magyarság. Ennek apropóján a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én nagyszabású emlékünnepséget tartott a Csemadok a galántai neogótikus Esterházy kastély felújított északi tornyában.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke elmondta portálunknak, a felvidéki magyarságot az ilyen nagy kaliberű ünnepségek, emlékévek jobban összefogják, mint valaha, csodás dolog érezni, látni, ahogy legalább a kultúra égisze alatt egyként tud gondolkodni a nemzet.

200asok Csemadok
Ünnei műsor - Petőfi, Madách, Kölcsey 200 - Galánta
Fotó:  Szomolai Andrea

Az ünnepi műsort Baranyay Alajos, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke nyitotta meg, kiemelte a három nagy magyar személyiség szellemi örökségének fontosságát – Mézes Rudolf után szabadon a „Csillagok találkozása” név alatt emlegetve a 200-asokat.

Üzennek, bátorítanak, figyelmeztetnek, tartást adnak és mindenekelőtt erkölcsi útmutatásul szolgálnak az új, feltörekvő generációk számára”

– hangsúlyozta Baranyay, célozva Madách, Petőfi és Kölcsey hagyatékára.

200asok Csemadok
Baranyay Alajos
Fotó:  Szomolai Andrea

Kovács László történész a három nagy magyarról tartott érdekfeszítő előadást, kiemelve, hogy biztosan nem gondolták volna 1823-ban, hogy ekkora nemzetemelő és nemzetmegtartó lelkek látják majd meg a napvilágot. A professzor rámutatott a nagy költők által megírt művek aktualitására is.

A Himnusz azt is üzeni és kérdezi, vajon elfogadjuk-e a fennálló rendvisszásságait, és akkor mindössze Isten szánalmát érdemeljük, vagy szembenézünk saját gyengeségeinkkel és elkezdünk tenni, akarni, hiszen az áldást csak a bátrak érdemelhetik ki.

200asok Csemadok
Kovács László történész előadása
Fotó:  Szomolai Andrea

Az emlékgálán tehetséges felvidéki fiatalok is felléptek. A Tompa Mihály szavalóverseny díjazott, aranykategóriás szavalói Petőfi elbeszélő költeményeinek részleteit adták elő. Szaniszló Kincső Judit Rimaszombatból érkezett, hogy Az apostol című epikai műből szavaljon, míg a komáromi Naňo Nimród A helység kalapácsa című műből jelenített meg egy epizódot. Természetesen nem hiányozhattak a Galántai Kodály Zoltán színjátszócsoportjának, a Tsízió Diákszínpadnak ifjú tehetségei sem, akiket Ollé Krisztina tanárnő készített fel Madách Imre Ember tragédiája darabjának részletéből.

200asok Csemadok
Ünnei műsor - Petőfi, Madách, Kölcsey 200 - Galánta. Tsízió
Fotó:  Szomolai Andrea

Szívet melengető hangversenyt adott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa. A 65 éve fennálló kórusnak Józsa Mónika és Szűcs Dániel vezényelt.

A hangversenyt az Erkel Ferenc által megzenésített Himnusszal zárták.

A közönségtől az est házigazdái Holop Zsóka és Kaszás Kornél búcsúztak, kiemelve, hogy a Felvidéken országszerte színvonalas rendezvényekre, kiállításokra kerül majd sor a közeljövőben. Szarka Gyula, Kossuth-díjas művész a jövő hét folyamán Pozsonyban mutatja be a megzenésített Petőfi versekből készült albumát. Január 25-én pedig Az ember tragédiájára épített kiállítás nyílik Pozsonyban.

A 200-as emlékműsorral részletesen foglalkozunk a Magyar7 hetilap következő számában.

200asok Csemadok
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.