2023. augusztus 20., 15:52

14 csapat főzőtt az idei Palóc Étkek Napján

A Péterfaláért polgári társulás ötödik alkalommal rendezte meg a közkedvelt főzőversenyt, ahová minden évben egyre több vendég látogat el, hogy megkóstolja a palóc vidék hagyományos ételeit. Idén 14 csapat érkezett, hogy különféle finomságokat készítsenek a Palóc Étkek Napján. 

Palóc étkek napja
Rotyog a katlanban a töltött káposzta
Fotó: Szvorák Emese

Bár a csapatok már a délelőtti órákban elkezdték az előkészületeket, a kóstolni vágyóknak délután 14 órától volt szabad a belépés. A megnyitót követően a szabadtéri színpadon különféle műsorok váltották egymást. Felléptek a Péterfali Menyecskék, az Almágyi Férfikórus, a Mesefigurák bábcsoport, a Mákvirágok zenekar, az Almágyi Menyecskék, Kovács Magdi, aki egyben a nap háziasszonya is volt, Kovács Róbert István, Ádám Markó, Kukolík Tomika és Kukolíkné Szendrei Rózsa. De volt tombolahúzás is, este pedig a Legend Zenekar nótáira rophatta a közönség.

Palóc étkek napja
Fotó:  Mesefigurák/FB

A kora délutáni órákban természetesen már kóstolni is lehetett. Érkezésemkor teltház fogadott, a hatalmas szabadtéri sátrak csordultig megteltek. A Jesztei Menyecskéknél 16 órára már elfogyott a töltött káposzta, de hál’Istennek akadt még étel-ital bőven. Házi tyúkhúslevest, szilvás gombócot és begyerőt is kínáltak. Magyar Rózsa, a Jesztei Menyecskék csapatának tagja elárulta, hogy az említett étkek alapanyaga a krumpli.

„A krumplit megfőzzük, áttörjük, teszünk hozzá egy kis sót, finomlisztet, majd összegyúrjuk és elnyújtjuk. A szilvás gombócot szilvával és szilvalekvárral töltjük meg, vízben kifőzzük, végül zsemlemorzsába hempergetjük és tálaljuk. A begyerő ugyanebből az alapanyagból készül. Hosszúra nyújtjuk, „begyergetjük”, vízben kifőzzük, mákkal és zsemlemorzsával kínáljuk” – avatott be a készítés rejtelmeibe, majd hozzátette, mivel ezeket az ételeket már kevesen készítik, ilyenkor rendkívül kelendőek.

Palóc étkek napja
A Jesztei Menyecskék
Fotó:  Szvorák Emese

A palóc ételek egyik leggyakoribb alapanyaga a burgonya, épp ezért a velkenyei csapat krumplilaskát és palóc levest kínált.

„A jó laska régi krumpliból készül. A liszttel összeállított tésztát kinyújtjuk, a sparhelten megsütjük, majd kacsa zsírral megkenjük. A palóc levest pedig Mikszáth szája-íze szerint készítettük. A tejfölös, habart levesbe zöldbab, hús és zöldség kerül, majd kaporral ízesítjük. Fontos számunkra, hogy megőrizzük magyarságunkat és a hagyományainkban benne éljünk, ezért is veszünk részt már harmadik alkalommal a Palóc Étkek Napján. Ilyenkor együtt vagyunk, jól érezzük magunkat, sok jó embert megismerünk” – nyilatkozta Országh Róbert István, a velkenyei csapat tagja.

A Palóc Kocsma sátrában palóc lecsót kóstoltunk, aminek a háromféle kolbász és a gomba adta meg a különleges, egyedi ízét. A História, Tradíció, Dobóca nevű csapat idén első alkalommal főzött a rendezvényen. Hosszúréti János elárulta, mivel ő maga vadász, ezért természetes volt, hogy vadételt készítenek.

„Dámszarvas pörköltet főztünk, amit tócsnival és kovászos uborkával kínáltunk” – mondta a szakács.

Palóc étkek napja
Fotó:  Gömöralmágy/FB

 A rendezvénnyel már sikerült hagyományt teremteni, amely erősíti a palóc közösséget.

„Idén is rengeteg csapat és érdeklődő érkezett, aminek nagyon örülünk. Szerencsére az időjárás is mindig a kegyeibe fogad minket. Fontos számunkra, hogy családias hangulatban teljen ez a nap. Öt év alatt egy jó közösség kovácsolódott itt össze. A kicsiktől kezdve a nagyokig, mindenki megtalálja a kedvére valót. Családok, barátok találkoznak, beszélgetnek, esznek-isznak” – mondta Keka Marián, a Péterfaláért polgári társulás elnöke, főszervező.

A fesztivál nem a versengésről szól. Igazi gasztroünnep ez, izgalmas és ízletes palóc fogásokkal. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.