2021. augusztus 15., 13:00

A palócok hagyományos ízvilágát ismerhették meg az érdeklődők a Palóc Étkek Napján

Ínycsiklandó illatok csalogatták az érdeklődőket szombaton a gömörpéterfali sportpályára, ahol 11 csapat készített különféle finomságokat a palóc konyha repertoárjából. A községben tevékenykedő Péterfaláért polgári társulás idén harmadízben rendezte meg a Palóc Étkek Napját. A rendezvényt hagyományteremtő és közösségépítő szándékkal szervezték, hogy a résztvevők megmártózzanak a palóc ízek, zenék, mesék és táncok világában.

Palóc Étkek Napja
Fotó: Szvorák Emese
A Rimaszécsi Tűzről Pattant Menyecskék

„Ez adja az erőt! Egészségünkre! A mai nap sikerére!”

Kis kupica házi pálinkával indították a napot a Jesztei Menyecskék, kiknek katlanjában már kora délelőtt főtt a tyúkhúsleves és rotyogott a töltött káposzta.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
A Jesztei Menyecskék
Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Rotyog a katlanban a töltött káposzta

„Hozzad a füstöltet is rá!” A Détéri Ifjoncok bográcsában pincepörkölt készült. Singlár Flóra elmondta, ez egy disznóhúsos, füstölt húsos, krumplis egytálétel, melynek különleges hozzávalója a vörösbor.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Készül a pincepörkölt
A szilvás gombócnak az a titka, hogy vastag grízes lisztből kell készíteni. Akkor jó gyenge tésztája van, nem megy szét”

- tudtuk meg a Rimaszécsi Tűzről Pattant Menyecskéktől, akik fahéjas cukorral és házi szilvalekvárral ízesítették finomságukat. A velkenyei csapat is bőséges kínálattal várta a kóstolni vágyókat.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Laska, görhő, pogácsa, fentő és túrós lepény

„A héjában főtt krumplit összetörjük, és ebből krumpli lángost készítünk, amit majd szilvalekvárral kínálunk, vagy aki szeretné, megkóstolhatja tárkonyos pörkölttel is”- avatott be Országh István Róbert, a csapat ifjú tagja.

Emellett fehérbableves, mákos fentő, pogácsa, laska, túrós lepény és görhő is került a velkenyeiek ízlésesen megterített asztalára. Az érdeklődők kóstolhattak továbbá vadgulyást, szarvas-és báránypörköltet, csülkös pacalt, parasztfingatót, pampuskát, és házi pálinkában flambírozott marharagu levest Mikszáth-módra.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Az ENSZ csapata
A Mikszáthosságot onnan kapja, hogy tejszínnel és zöldbabbal készül, úgy, ahogy Mikszáth Kálmán szerette”

- tudatta a rimaszombati Végh Barbara, aki az ENSZ-et, vagyis az Erős Nők Szövetségét képviselte.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a hagyományokat őrizni és összekapni a környékbeli magyarságot. És ez a nap pontosan erről szól”

- tette hozzá Barbi.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Készül a báránypörkölt
Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Készül a csülkös pacal

A Détéri nótás menyecskéket arról kérdeztük, mit kóstolhatunk parasztfingató név alatt?

Babételről van szó, azért kapta ezt a nevet. De kerül bele jócskán vadhús, sertéshús, rengeteg hagyma, szalonna és kolbász is. Édesség gyanánt pedig parasztasszony pampuskáját kínálunk a vendégeknek”

- mondta Csank Tímea.

A szervezők szerint, ahogyan édes anyanyelvünk megtartása, úgy a gasztronómia is a magyarság megmaradásának záloga.

Az elsődleges célunk a közösségépítés, hogy a családok, a barátok összejöjjenek, kikapcsolódjanak, ízletes sörök és finom ételek mellett beszélgessenek, kapcsolatok épüljenek, mert sajnos ebben a járvány sújtotta világban elidegenednek egymástól az emberek”

- nyilatkozta Keka Marián, a Péterfaláért polgári társulás elnöke, főszervező.

Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
A Péterfali Vadász Társulat
Palóc étkek napja
Fotó:  Szvorák Emese
Rotyog a szarvaspörkölt

A rendezvény idén sem a versengésről szólt, hanem az együttlétről, a találkozás és evés öröméről. Az ízletes étkek mellett a szervezők minden korosztály számára készültek kísérőprogramokkal. Míg a gyerekek a parasztállatkertben házi állatokat simogattak, addig a szülők kedvükre válogathattak a szebbnél-szebb kézműves termékek kínálatából, valamint kultúrműsor is gazdagította a programot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.