2021. február 24., 16:01

Mi újság a Selye János Egyetemen? Fókuszban a felsőoktatási törvény, az oktatók oltása és az újrakezdés

Február 23-án találkoztak a szlovákiai egyetemek rektorai Branislav Gröhling oktatási miniszterrel. A fő téma a felsőoktatási törvény módosításának tervezete volt, amit a Szlovák Rektori Konferencia több ponton is aggályosnak tart. A megbeszélésen jelen volt Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora is, akit nemcsak a tanácskozásról, hanem az egyetemi oktatók oltásáról és a jelenléti oktatásra való visszatérés esélyeiről is kérdeztünk.

Juhász György rektor
Fotó: Pézman Zoltán
A tegnapi találkozón a miniszter úr bemutatta a törvénytervezet módosításait és szembesült azzal, hogy ez az akadémiai közegben és a Szlovák Rektori Konferencia számára sem elfogadható. Erről egy nyilatkozatot is kiadtunk, nem értünk egyet azzal, hogy pont most, a járvány kellős közepén, került terítékre a módosítási javaslat és ilyen formában. Ugyanakkor nyitottak vagyunk a vitára és úgy véljük, a törvénytervezet módosítását közösen, az akadémiai közeg reprezentatív szerveivel, tehát a Szlovák Rektori Konferenciával, a Felsőoktatási Tanáccsal és Felsőoktatási Hallgatói Tanáccsal együtt kellene előkészíteni”

– tájékoztatja portálunkat.

A komáromi egyetem vezetője szerint, ahogy azt már a Magyar7 hetilapban adott interjúban is elmondta, a minisztérium tervezete alaposan megnyirbálná az egyetemek autonómiáját, oly módon szervezné át az egyetemek önkormányzati szerveit, hogy azoknak szűkülnének a jogköreik és sérülnének a demokratikus elvek.

A tegnapi találkozón szóba került az egyetemi oktatók mielőbbi koronavírus elleni beoltása is, ami felgyorsíthatná a jelenléti oktatásra való visszatérést.

Határozatunkban kértük a tárcavezetőt és az egészségügyi minisztert, hassanak oda, hogy mielőbb sorra kerüljünk az oltási stratégiában. Ez lehet a záloga ugyanis annak, hogy még a nyári szemeszterben visszatérhessen az élet, beindulhasson a hagyományos oktatás az egyetemeken.”

„Az oktatási tárca vezetője részéről ez irányban nagy az igyekezet, de mint tudjuk, az oltás elsősorban vakcina kérdése, amiből elég kevés van. Reméljük, hogy az alap- és középiskolai pedagógusok oltását követően mi is sorra kerülünk” – mondja.

Az iskolákba való mielőbbi visszatérést sürgeti a végzős diákok szakmai gyakorlata, illetve a diplomamunkák írása is, amit a járvány miatti korlátozások igencsak megnehezítenek.

„A visszatérés sok esetben a Covid-automatától is függ. Nem mindegy, melyik régióban van az adott egyetem, s meg-tudja-e nyitni kollégiumát. Jelenleg úgy fest, hogy kivételt kapnak bizonyos karok végzős hallgatói, például az egészségügyi karokon vagy az állatorvosi egyetemen, akik számára lehetővé teszik a laboratóriumi gyakorlatokat, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartása mellett. Pontosan emiatt sürgetjük mi az oltást, mert szeretnénk jelenléti formában befejezni az akadémiai évet és foglalkozni a végzős hallgatókkal, akik államvizsga ellőt állnak” – tudjuk meg a rektortól.

Juhász György szerint, ha nem lesz más lehetőség, a tanári tanulmányi szakok végzősei online fogják letanítani a kötelező óráikat, vagyis távoktatás formájában. Ami a záródolgozatokat illeti, ott pedig individuálisan kell megoldani a helyzetet. Az egyetem vezetése minden segítséget megad a hallgatóknak annak érdekében, hogy májusban-júniusban be tudják fejezni tanulmányaikat.

„A rektori konferencia ülésén is szóba került ez a téma, de a karokon is napirenden van. Egyelőre még nem gondolkoztunk el azon, hogy esetleg kitoljuk az államvizsgák határidejét, mivel az egész akadémiai évet úgy kezdtük, hogy távoktatásra rendezkedtünk be, s így volt betervezve a diplomamunkák leadásának a határideje és egyéb más fontos terminusok is. Természetesen, ha problémák merülnének fel, azokat individuálisan oldani fogjuk, mert célunk, hogy minden végzős hallgató, ha megdolgozik érte és teljesíti a tanulmányi feltételeket, akkor diplomát szerezhessen” – fűzi hozzá.

A komáromi egyetem rektora jóslatokba inkább már nem bocsátkozott a jelenléti oktatás újraindítását illetően, mert mint elmondta, abban bízott, hogy már a nyári szemesztert is így kezdhetik el, ám a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. Az újraindulás sok minden függvénye, például, hogy mennyi lesz az oltóanyag, vagy hogy milyen lesz a vírus elleni védekezési stratégia a következő időszakra.

Amit elmondhatok, ha a helyzet megengedné, egyetemünk egy hét előkészület után vissza tudna állni a jelenléti oktatásra. Természetesen némi nehézséget okozhat a magyarországi oktatók ideutazása, ezért afféle hibrid – félig jelenléti, félig online – formát is el tudunk képzelni a kezdeti időszakban”

– mondja búcsúzóul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.