2021. szeptember 25., 08:00

Mennyire érezteti hatását a covid az iskolákban?

Bő három hete, hogy elkezdődött az új tanév. Ahogy az megjósolható volt, elkezdett szaporodni a koronavírus-fertőzöttek száma, és ezzel egyidejűleg egyre több iskolában egész osztályok kerülnek karanténba. Hogy is állunk jelenleg? Szúrópróbaszerű mini felmérést végeztünk régióink iskoláiban. Megkérdeztük, hogyan viaskodnak a vírussal, mennyire tudják tartani a frontot ez egyre romló járványhelyzetben.

iskolák - karantén
Nehéz évkezdés Somorján

A felső-csallóközi városban a Corvin Mátyás Alapiskolában hat osztály volt karanténban a szeptemberi iskolakezdést követően. Az igazgató, Mészáros Péter szerint ez az állapot csak napokig tartott, és a jövő héttől teljes gyerek -és pedagógus létszámmal szeretnének tanítani az intézmény falai között.

Őszintén megvallva, nagyon megnehezítette az életünket a kialakult helyzet, ugyanis egy alsó tagozatos osztályt voltunk kénytelenek lezárni, a többi öt felső tagozatos osztály volt. A felső tagozatos pedagógusoknak meg kellett birkózniuk az online és a jelenléti oktatással, majdhogynem egyszerre. Az online tanítás csakis órarend szerint folyhatott, a többi tanóra személyesen zajlott. Ez számos kihívással járt, és nem igazán örültünk a helyzetnek”

– fejtette ki.

A gyermekekkel együtt három pedagógus is karanténba kényszerült – az igazgató elmondta, hogy az érintett pedagógusok nem voltak beoltva –, így a helyettesítéseket is meg kellett valahogyan oldaniuk.

iskolák - karantén
Fotó:  Corvin Mátyás Alapiskola

,,Szeptemberben készítjük el mindig a statisztikáinkat, amelyeknek a biztosítása még bonyolultabb volt, mint az előző években. Az osztályfőnököknek is most kell leadniuk a statisztikához szükséges adatokat, ezen kívül a mi iskolánk sem egyszerre kapta meg a huszonöt covid-tesztet, hanem ötösével. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a teszteknek a porciózása, a szülőkhöz való eljuttatása külön megoldást igényelt.”

Kicsit túlterheltnek érezzük magunkat, holott a gyerekekkel való foglalkozást kellene előtérbe helyeznünk, és a száz százalékban a munkánkra kellene összpontosítanunk”

– folytatta az igazgató.

Mészáros Péter elmondta: kedden e-mailben tájékoztatták őket arról, hogy szerdán délelőtt 11-ig jelenjenek meg Nagyszombatban a tesztekért, ami szintén plusz szervezést igényelt. Szerencsére Somorja város önkormányzata a helyi három iskola – a tejfalusi, a Bél Mátyás és a Corvin Mátyás Alapiskola – részére szerzett egy kisteherautót, amelynek segítségével mindhárom oktatási intézménybe gond nélkül eljutottak a tesztek.

,,Az ötszázhuszonöt szülőből ötszázegy igényelte az otthoni tesztet. Mi nem indítjuk be az apparátust az otthoni teszteknél, mert amatőrök végzik (átlagban). Először előfordult, hogy otthoni mérés alapján pozitív lett egy tanulónk. Majd Tejfalun – ahol hivatalos mintavételi pont van – elvégezték rajta újra a tesztet, itt negatív eredményt kapott. Ezután mégis elment PCR tesztre, amely bizonyította a pozitivitást, ez pedig azt jelentette, hogy az otthoni teszt volt a jó. Hogyan legyünk képesek jó döntéseket hozni, ha rosszak az információk?” – tette fel a kérdést Mészáros Péter. Ezt követően, ha az egyik osztályban valaki pozitív lett, az igazgató azt az osztályt otthonmaradásra kérte (a szülőkön keresztül), így próbálták oldani a helyzetet.

Az iskola három ózongenerátorral rendelkezik, amelyeket minden nap be kellene vetni fertőtlenítés céljából, ám ez szinte lehetetlenség, mivel a délutáni takarítás és a napközis időszak alatt nem szabad beindítani a generátorokat az osztályokban. Ennek fényében a fertőtlenítés jobbára a hétvégékre korlátozódik. (reczai)

Füleken sok a hiányzó, de nem a koronavírus miatt

Bár sok a megfázásos beteg, koronavírus-fertőzés egyelőre nem ütötte fel a fejét a füleki alapiskolákban. Bozó Roland, a II. Koháry István Alapiskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy sem a diákok, sem a pedagógusok között nincs covidos beteg.

A hiányzók száma viszont magas. A múlt héten a diákok 33%-a, ezen a héten pedig 30%-uk jelentett beteget, ami az influenzajárvánnyal van összefüggésben.

„250-en használták ki az önkéntes antigénes tesztelés lehetőségét. Ebből 170-en jeleztek vissza a múlt héten, hogy elvégezték, de senki nem lett pozitív” –nyilatkozta az igazgató, hozzátéve: az intézményben továbbra is jelenléti oktatás folyik.

iskolák - karantén

A Mocsáry Lajos Alapiskola igazgatója, Kotlár Ildikó hasonlóképpen számolt be. Nincs koronavírusos beteg az intézményben, ezért osztálylezárásra eddig nem volt szükség.

Elég sok a hiányzónk, de egyszerű megfázásról van szó. A szülők becsületesen tesztelik a gyerekeket, így, ha baj lenne, értesítenének minket. De hál’istennek eddig minden rendben van”

– mondta az igazgató.

A megszólított igazgatók szerint a szülők is elővigyázatosabbak, és már enyhébb tünetekkel is otthon tartják a gyermekeiket. Ami az intézmények részéről elvárás is, hiszen a járványidőszakban kiemelten fontos, hogy a náthás, köhögő, beteg gyerekeket ne vigyék iskolába. (szvorák)

Tornalján és Rimaszombatban nincs osztálybezárás 

A koronavírus-járvány miatt jelenleg nincs osztálybezárás sem a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskolában, sem pedig a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában.

Zöldek vagyunk, nincsen egyetlen egy covidos sem, akiről tudnék. Tehát ránk egyelőre semmiféle szigorítások nem vonatkoznak. Normális üzemmódban haladunk, jelenléti oktatás folyik a standard higiéniai előírások betartásával.”

„Hiányzások vannak, náthásak, köhögnek a gyerekek, de ezt az influenzának tudnám be, nem pedig a koronavírusnak. A diákok becsületesen csinálják odahaza a koronavírusteszteket és szerencsére eddig senkinek sem lett pozitív” – közölte tömören Orosz István, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója.

iskolák - karantén

Nagy Katalin, a Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatónője is jó hírekről számolt be. Náluk ugyan egy fertőzött diák miatt egy egész osztályt be kellett zárni szeptember második hetében, de azóta már letelt a kötelező karantén, s a diákok újra visszatérhettek az iskolapadokba. Jelenleg már nincs osztálybezárás Tornalján. Vannak megfázásos betegek és hiányzóik, de alapvetően mindenki, a gyerekek és a pedagógusok is jól vannak – árulta el az igazgatónő, hozzátéve, hogy hetente kell jelenteniük a tesztelések számát és eredményét, illetve azt is hogy mennyi osztály van karanténban.

Elmondta, hogy itt is nagy igény volt az önkéntes alapon működő otthoni tesztelés iránt. A diákok 90 százaléka, mintegy 740 gyermek kérte ezeket a teszteket. A gond azzal van, hogy ezeket nem egyszerre juttatják el az intézménynek, hanem heti rendszerességgel kell elhozniuk Besztercebányáról, saját költségen.

Korábban fejenként 25 darab tesztet ígért a minisztérium minden diák számára, most ezt lecsökkentették ötre. Tehát a 25-ös csomagolásokat fel kell bontanunk és elosztani ötfelé és ötösével újra csomagolni. Ez elég sok időt elvesz, ezért ebben a takarítónők is segítenek, majd az osztályfőnökök osztják szét a diákok között a teszteket”

– részletezte Nagy Katalin igazgatónő. (virsinszky)

A Kassa megyei középiskolák csaknem felében van karanténban legalább egy osztály

Az ország keleti felét sújtja leginkább a járvány. S ez meg is látszik az ottani adatokon. A Kassa megye által fenntartott 63 középiskola közül 28 intézményben szólt bele az oktatás menetébe a koronavírus-járvány.

Összesen 33 osztály van karanténban, mégpedig 19 kassai, 4 rozsnyói, 4 nagymihályi járásbeli, illetve egy iglói középiskolában”

– közölte Anna Terezková, Kassa megye szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 900 diák kénytelen bekapcsolódni a távoktatásba. A megye arra szólít fel, hogy az iskolákban tartsák be a COVID-19 megbetegedés terjedését megakadályozni hivatott intézkedéseket.

iskolák - karantén
Fotó:  TASR

„Pillanatnyilag nincs szó a középiskolák tömeges bezárásáról, az aktuális tanévben ez a kompetencia nem a minisztérium vagy a fenntartó hatáskörében van. A konkrét osztályok bezárásáról a regionális közegészségügyi hivatal dönt” – húzta alá a szóvivő.

Kassán a város által fenntartott alapiskolák közül 16-ban bukkant fel a koronavírus, összesen 50 diák lett pozitív. Emiatt 43 osztályban összesen 1100 diák került karanténba. Az előző héten még csak 28 ilyen osztály és 700 diák akadt.

A városi hivatal rámutat, nemcsak az iskolákban, az egész városban napról napra romlik a járványhelyzet. (fábián)

Bodrogköz és Ung-vidék tartja magát

Információink szerint a hét végéig nem volt karanténban egyetlen oktatási intézmény sem a régióban. Minden magyar tanítási nyelvű óvodában, alap – és középiskolában zavaratlanul folyik a szeptember elején megkezdett jelenléti oktatás.

Deregnyőn a közös igazgatású alapiskolában csütörtökön ért véget 3 osztály 10 napos koronavírus-fertőzöttség miatt elrendelt karanténja. A három pedagógus karanténja 26-ával zárul. 

iskolák - karantén

A nagykaposi alapiskola egyik tanulójának szintén pozitív lett a covid teszteredménye.  Annak köszönhetően, hogy ezt megelőzően már – a szülő covid-pozitivitása miatt – gimnazista testvérével együtt több napja házi karanténban volt, sem az alapiskola, sem pedig a gimnázium többi diákja nem fertőződött meg. A régión belül más intézmény karanténban lévő osztályairól nincs tudomásunk. (molnár)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.