2022. szeptember 16., 15:03

A Selye Egyetem készen áll a 21. század kihívásaira

Immár a 19. akadémiai évet nyitották meg ma a komáromi Selye János Egyetemen. A felemelő ünnepségen értékelték az elmúlt évet és előrevetítették az újat. Sok kihívással, buktatóval kell megküzdeni most is, ami viszont nem változik, az továbbra is a minőségi oktatásra és a magas szintű tudományos munkára való törekvés.

Selye Egyetem akadémiai évnyitó - 2022
Fotó: Katona Tamás

Juhász György, az egyetem rektora évnyitó beszédét az elmúlt év eredményeinek és sikereinek ismertetésével kezdte. Mint elmondta, a tavalyi évet még nagyban befolyásolta a koronavírusjárvány, a hallgatók a járványhelyzet függvényében jelenléti és távoktatásban vettek részt, de diplomáikat már a hagyományos, ünnepélyes módon vehették át.

Megköszönte munkatársainak azt a rengeteg munkát, amit az elmúlt időszakban abba fektettek, hogy az egyetem olyan intézménnyé nőtte ki magát, ami megfelel a 21. századi felsőoktatás elvárásainak.

„Az elmúlt 24 hónap során az egyetem 45 tanulmányi programot – köztük 20 alapszintű, 18 mesterszintű és 7 doktori tanulmányi programot – hangolt össze és alakította ki saját belső minőségbiztosítási rendszerét” – mondta el.

Selye János akadémai évnyitó - 2022/23
Juhász György rektor
Fotó:  Katona Tamás

Ismertette az aktuális hallgatói létszámokat is. Eszerint a most induló akadémiai évben összesen 1855-en iratkoztak be az egyetemre. A Tanárképző Karon 896 hallgató, a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon 892 hallgató, a Református Teológiai Karon pedig 67 hallgató tanul.

Az elmúlt akadémiai évben összesen 442 végzős hallgatójuk volt, közülük 210 a Tanárképző Karon, 221 a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon és 11 a Református Teológiai Karon szerzett diplomát. Juhász György hangsúlyozta:

Évek óta a Selye János Egyetem adja a legnagyobb számú magyar pedagógust, közgazdászt és informatikust a felvidéki munkaerőpiacnak, egyedüli intézmény a református lelkészutánpótlás képzésére, és így meghatározó tényezője a szlovákiai magyar értelmiség képzésének.”

A jövőt illetően aggodalmának adott hangot a növekvő energiaárak, és az egyetemek költségvetésének tervezett megkurtítása miatt. Emiatt a héten a Rektori Konferencia is tanácskozott és közös nyilatkozatot fogalmazott meg.

„A rektori konferencia tagjai konstatálták, hogy a szlovák felsőoktatás az összeomlás szélén áll. A 2023-as felsőoktatási költségvetésben tervezett megvonások, valamint a korábbi két év költségvetési csökkenése, amely összesen 72 millió eurónyi megvonást jelentene a 2020-as költségvetési évhez viszonyítva, ellehetetlenítenék az egyetemek alapvető működését, a további fejlődésükről nem is beszélve!

Ezért a nyilvánosságra bocsátott közös nyilatkozatban nyomatékosan kérjük a szlovák kormányt, hogy változtasson az egyetemek finanszírozásán, kompenzálja a felsőoktatási ágazatot a példátlan energiaválság okozta kiesésekért. Ha ezek a követelések nem valósulnak meg, előfordulhat, hogy a szlovák közszolgálati egyetemek november 17-vel bezárják kapuikat és nem teljesítik küldetésüket”

– mondta beszédében a rektor.

Selye János akadémai évnyitó - 2022/23
Fotó:  Katona Tamás

Szokás szerint szólt az elsős hallgatókhoz is, akiknek azt kívánta, hogy érezzék jól magukat az egyetemen, Jókai városában és éljenek az egyetem és Komárom városa által nyújtott lehetőségekkel.

A magyarság a világon mindenütt értéket képvisel, mondta ünnepi köszöntőjében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A szülőföldön való érvényesülés csakis gazdagítani tudja a felvidéki a magyarságot.

Kiért arra is, hogy a magyar kormány a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatja a külhoni magyarságot, összesen 300 ezer magyar gyermek oktatását segíti.

Selye János akadémai évnyitó - 2022/23
Szilágyi Péter
Fotó:  Katona Tamás

A Selye Egyetem akadémiai évnyitóján a rektor átadta a docensi kinevezést Lévai Attilának, a Református Teológiai Kar dékánhelyettesének. Elhangzott az is, hogy az elmúlt tanév során az egyetem további oktatói – Dobay Beáta, Puskás Andrea és Nagy Péter – is megszerezték a docensi fokozatot.

Ezután került sor a Rektori Díjak átadására és az elsős hallgatók fogadalomtételére is. Az oktatás szeptember 19-én kezdődik a felvidéki magyarság egyetemén.

Selye János akadémai évnyitó - 2022/23
Fotó:  Katona Tamás
Az ünnepélyes évnyitón többek között megjelent Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kónya Peter professzor, az Eperjesi Egyetem rektora, Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos, főtiszteletű Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház emeritus püspöke, Czimbalmosné Molnár Éva ,a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Keszegh Béla, Komárom város polgármestere, Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Nagyszombat megye képviselője is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.