2021. szeptember 17., 16:03

Új akadémiai év, új kihívások a Selye János Egyetem előtt

Ünnep volt a mai nap a komáromi Selye János Egyetem számára. Nemcsak az új akadémiai évet nyitották meg, de beiktatták hivatalába Juhász György rektort, és a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar, valamint a Református Teológiai Kar dékánjait is. Szokás szerint sor került az elsős hallgatók eskütételére, és a Rektori Díjak is gazdára találtak.

Selye tanévnyitó
Fotó: Katona Tamás

A tavalyi online tanévnyitót követően idén már hagyományosat tartottak az egyetem aulájában. Igaz, a járványhelyzet miatt csak korlátozott számban lehettek jelen vendégek és diákok. A jeles eseményt megtisztelte részvételével Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke, Pető Tibor, Magyarország nagykövete, számos hazai és külföldi egyetem képviselője, a felvidéki magyar közélet ismert szereplői.

Selye tanévnyitó
Fotó:  Katona Tamás

Az egyetem vezetőségének ünnepélyes, taláros bevonulását és a vendégek köszöntését követően beiktatták hivatalába Juhász Györgyöt, az egyetem régi-új rektorát, akit  az akadémiai szenátus jelölése után 2021. február 1-i hatállyal nevezett ki  Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság köztársasági elnöke, és aki a következő négy évben is irányítani fogja ezt a fontos oktatási intézményt.

Tanévnyitó beszédében Juhász György beszélt arról, hogy bár a koronavírus-járvány igencsak rányomta bélyegét az elmúlt akadémiai évre, sikerekben nem volt hiány. Ezeket fel is sorolta, külön kiemelve a minőségbiztosítási eljárás kialakítását egyetemükön, ami, mint elmondta

rendkívül igényes és összetett folyamat hatalmas odafigyelést, rengeteg időt és ráfordítást kíván egyetemünk oktatóitól.”

Fontos célként nevezte meg, hogy a következő akkreditációs megmérettetésben már egy stabil alapokon nyugvó, működő minőségbiztosítási rendszert tudjanak felmutatni, amihez kérte minden oktató hozzájárulását.

Selye tanévnyitó
Juhász György évnyitó beszéde a sikerekről és az új kihívásokról szólt
Fotó:  Katona Tamás

A beruházások közül kiemelte a Sirály 1 kollégium külső nyílászáróinak és külső homlokzatának felújítását, amelyre közel 600 ezer euró támogatást kaptak a Szlovák Oktatásügyi Minisztériumtól, és átadtak egy teljesen felújított informatikai termet is, amit a hallgatók a járvány miatt csak idén tudnak birtokba venni.

A rektortól megtudtuk, hogy az egyetemre 1865-en iratkoztak be, és azt is, hogy tavaly 452 végzős hallgatójuk volt. Az egyetemistákhoz intézett szavaiban reményét fejezte ki, hogy

a vírushelyzet a későbbiekben lehetővé teszi a hallgatóink jelenléti formában történő oktatását, hiszen az oktatók és a hallgatók, de a hallgatók egymás közti személyes kapcsolatát sem pótolhatja semminemű pótmegoldás.”

Az akadémiai évet a Selye Egyetem a bizonytalan járványhelyzet miatt hibrid oktatási formában kezdi, ami azt jelenti, hogy

azok az előadások, amelyeken több mint 40 hallgató vesz részt, távoktatás formájában valósulnak meg; a további, tehát a 40 résztvevőnél kisebb létszámú előadások, a szemináriumi és gyakorlati órák jelenléti formában”.

A levelező tagozat hallgatói online oktatásban részesülnek. Juhász György egyúttal oltásra buzdította a hallgatókat, mert ez biztosíthatja, hogy a közvetlen emberi kapcsolatok a hallgatók és az oktatók között zavartalanul fent maradhassanak.

Selye tanévnyitó
Az elsősök is letették az esküt
Fotó:  Katona Tamás

Grendel Gábor rövid beszédében az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta óvodától egészen az egyetemig, és kiemelte, hogy ebben nélkülözhetetlen szerepe van a Selye János Egyetemnek.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere arról beszélt, hogy az ingyenes tömegközlekedéssel és az új buszmegálló kialakításával a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar épületénél is az a céljuk, hogy Komárom olyan egyetemi várossá váljon, ahol minden hallgató jól érzi magát.

A szeptember 17-ei ünnepélyes akadémiai évnyitón beiktatták hivatalába Csiba Pétert, a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar, valamint Somogyi Alfrédot, a Református Teológiai Kar új dékánját. 

A jelentős tudományos munkát végzett oktatóknak átadták a Rektori Díjakat.

Selye tanévnyitó
Csiba Péter és Somogyi Alfréd dékánok
Fotó:  Katona Tamás

Zárásként pedig letették az esküt az elsőéves hallgatók is, akik számára mától új időszámítás és feltehetően fiatal felnőtt életük legszebb évei következnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.