2023. november 6., 17:17

Zelenszkij elmondta, miért harcolnak

Ukrajnába invitálná Donald Trumpot Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az NBC Meet the Press c. műsorában, ahol meglepte a "négybetűs szavakra" oly érzékeny, prűd amerikaiakat.

Volodimir Zelenszkij Dániában 230821
Volodimir Zelenszkij
Fotó: TASR

Trump szeptemberben, ugyanebben a műsorban úgy nyilatkozott, elnökként 24 órán belül megoldaná az ukrajnai háború befejezését. Azt azonban, hogy ezt milyen formában szeretné érteni, nem fejtette ki. "Ha elmondanám, elveszíteném az alkupozíciómat" – mondta. Néhány részletet azért elárult: "Bizonyos dolgokat mondanék Puztyinnak, bizonyos dolgokat mondanék Zelenszkijnek" – mondta, törekedve arra, hogy tisztességes üzletet kössön mindenkivel.

Mit mondjak? Őt is nagyon szívesen látom. Biden elnök járt itt, és azt hiszem, megértett néhány olyan részletet, amelyet csak a helyszínen lehet megérteni. Tehát meghívom Trump elnököt"

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán államfő szerint neki nem lesz szüksége 24 órára. "Ha eljön, 24 percre lesz szükségem. Nem többre. 24 percre, hogy elmagyarázzam neki, nem tudja kezelni ezt a háborút. Vlagyimir Putyin miatt nem tud békét teremteni.

Zelenszkij elmondta, Trump 2021-es távozása óta nem állnak kapcsolatban.

Több amerikai elnökjelölt is ellátogatott már Ukrajnába kampánya során, például Chris Christie, New Jersey korábbi kormányzója, vagy Mike Pence, ez utóbbi látogatásából azonban keleti szomszédunk vajmi keveset fog profitálni, ugyanis felfüggesztette választási kampányét.

Az interjúban az ukrán elnök fontosnak nevezte, hogy ne csak az amerikai elnök, illetőleg az EU vezetői legyenek meggyőződve Ukrajna támogatásának szükségességéről, hanem a lakosság is.

Fontos az egyszerű emberek hozzáállása. Az ő támogatásuk. Ez az ő pénzük. Ez tőlük függ"

– mondta, hozzátéve, tudják, hogy az egyszerű emberek szeretik őket, és megértik nehéz háborújukat Oroszországgal.

A 43 perces, több területet is érintő interjú végén Zelenszkij megjegyezte, nagy a háború ára, mert a legjobbakat viszi el, a legnagyobb hősöket, a legjobb férfiakat, nőket, gyerekeket. De nem adjuk fel a szabadságunkat, ennek a kib@..tt terrorista Putyinnak. Ez az, amiért harcolunk" – zárta az interjút.

A teljes interjú itt tekinthető meg

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.