2023. szeptember 7., 10:10

Az állam helyett a magyar polgármesterek kezelik a migrációt – megjelent a MAGYAR7 36. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

lapajánló
Fotó: ma7

A népvándorlásnak ebben az infernójában szinte segélykiáltásként hatott a minap egy kis község, Ipolyvisk polgármesterének a felhívása a közösségi médiában. A falu első embere azokhoz a polgárokhoz fordult, akik hajlandóak lennének segíteni a település területén járőrözni és koordinálni a migránsok mozgását, mivel, mint írta, szeretnének a község lakosainak „rendezett és biztonságos életet biztosítani”.

Ha már az állam nem képes teljesíteni kötelességét, a saját kezükbe kell venniük a rend fenntartását, írja Segélykiáltás és történelmi tapasztalat című vezércikkében lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly.
lapajánló
Fotó:  ma7

Ivan Korčok nem az első, legfeljebb az első komolyan vehető elnökjelölt. Indulásával kapcsolatban a pártok, érthető módon, egyelőre tartózkodóak, a Szövetség is. Emlékezhetünk, a kettős állampolgárság kapcsán azt mondta, nem érti, arra mi szüksége van az itteni magyaroknak. „Az előző mondatban szándékosan nem a „felvidéki magyaroknak" jelzős szerkezetet használtuk, Kövér László somorjai látogatása kapcsán ugyanis Korčok visszautasította, hogy „a magyar állam képviselői Szlovákiát Felvidéknek nevezzék, és leckét adjanak történelemből a szlovákoknak". Kocur László: Itt az első fecske.

Nem Afrikáról, hanem Európáról szól a gabonafolyosó, írja Haják Szabó Mária.

Hosszú távon súlyos következményei lehetnek a kelet-közép-európai gazdákra, sőt az európai mezőgazdaságra, illetve magára Európára nézve, ha a különböző amerikai és kínai cégek Ukrajnából ide irányítanák az iszonyatos mennyiségű gabonát, kukoricát és egyéb élelmiszer-ipari termékeiket. Nemcsak az európai mezőgazdaság és az európai gazdák mennének tönkre, hanem az „európai vidék” is. Mai formájában megszűnne a vidéki életforma, elveszne a gazdálkodó ember becsülete, és vele együtt valami nagyon fontos és alapvető az európai értékekből.

lapajánló
Fotó:  ma7
Az előszobába belépve kicsit a Hadtörténeti Múzeum kihelyezett tagozatában érzem magam. Szablyák, könnyű és félnehéz lovassági kardok, jobbra íjak és karikás ostorok, balra fokosok, bicskák, kések, tőrök. Jó másfél évtized gyűjtőmunkájának eredménye, így kezdi a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjjal frissen kitüntetett Kopecsni Gáborral az interjút Kocur László. Címe: A magyar harcmodor átmentése a 21. századba.

Kollektív büntetést igen, kollektív jogokat nem? A szlovák pártok ismét kétnyelvűen kampányolnak, de az előző három évben nem teljesítették, amit a magyaroknak ígértek. Nem született meg a kisebbségi kerettörvény és a módosított állampolgársági törvény mostanra kizárólag a magyarokat sújtja. A közösségi jogokról, a kétnyelvűség érvényesítéséről Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, Nagy Dávid ügyvédet és Őry Pétert, a Pro Civis Polgári Társulás elnökét kérdezte Kolek Zsolt.

lapajánló
Fotó:  ma7

A nyár végi, kora őszi hangulat velejárója az iskolakezdés. Minden diák kicsit izgatottan várja, de legjobban az óvodáskortól búcsúzó iskolakezdők. A hátukon a könyvekre, irkákra és ceruzákra váró új, színes iskolatáska, megszeppent, de várakozással teli arcocskák tarkítják az iskolákba vezető utcákat. Kedves szülők! Nem szabad nekik csalódást okozni a nyelvváltással, könnyebb lesz nekik a beilleszkedés, az ismeretszerzés anyanyelven, az óvodai barátokkal együtt! Száraz Dénes: Iskolanyitogató című írását ajánljuk.

Már több mint egy éve elkezdődött a hitelek drágulása, ami meghatározza az ingatlanárakat is. Egyelőre úgy tűnik, a vásárlási kedv csökken és az ingatlanok ára is. Rajkovics Péter: Mi lesz az ingatlanárakkal?

Életre kel az ősbúza, írja Molnár Anna, aki a kismagyari Klúcsik házaspárnál érdeklődött. Tizenöt hektáron termesztik ezt az ősi fajtát, amelyről ma még keveset tudnak a fogyasztók, pedig egészséges, kiváló termékek is készülnek belőle.

lapajánló
Fotó:  ma7

Ökumenikus istentisztelettel, az évek óta megszokott forgatókönyv szerint, szeptember 2-án Szádalmáson, a református templomban került sor a Szlovákiai Magyar Iskolák XXIII. Országos Tanévnyitó Ünnepségére, amelynek eseményeit, üzeneteit B. Vida Júlia foglalta össze Jótól jót tanulni! címmel.

A Leporolt históriákban az amerikai magyar hírlapírás kezdeteiről ír Lacza Tihamér, majd Fülöp Antal jegyzetét is olvassák el, amelynek címe: Darwin morálja – Harari bulvárja.

lapajánló
Fotó:  ma7

Egy elfeledett hős igaz története a címe a Múltunk rovat legújabb cikkének. Főszereplője Szigeti-Benedek Gyula, a neves vívómester, aki igazi hazafi volt. Kalandos történetét Gaál Lajos adja közre.

Gazdag termés, gyengébb minőség, változó árak. Petro Péter 123 hektáron búzát és repcét termeszt Radban. Ahogy mondja, számára a legnagyobb érvágást a műtrágya pluszköltsége jelentette. Míg tavaly 30 euróért tudta beszerezni mázsáját, idén már 70 eurót fizetett érte. Összehasonlításképpen elmondja, hogy ezzel szemben tavaly a B kategóriás, frissen aratott búzáját tonnánként 2-300 euróért gond nélkül tudta értékesíteni, az idén ezért a minőségért alig adtak 150 eurót, írja Molnár Gabriella.

lapajánló
Fotó:  ma7

Nagy-Miskó Ildikó is ott volt a komáromi megyei asszisztens központ átadó ünnepségén, amelynek célja, hogy több sikeres pályázat legyen.

Az Ekecs–apácaszakállasi Szociális Otthon sikeresen pályázott Nagyszombat megye regionális fejlesztéseket támogató uniós keretéből, amelynek célja a lakhatási minőség javítása mellett az intézményi ellátási formáról a közösségire való átállás. Hogy hol tart a folyamat, megtudjuk Lacza Gergely beszámolójából.

A pozsonyi busz visszaállítását követelik a rajkaiak. A Pozsony–Rajka járat újraindításához azonban Pozsony megyének eddig nem sikerült olyan külföldi partnert találnia, amely hajlandó lenne a társfinanszírozásra – fogalmazott Pozsony megye szóvivője. Partner nélkül, önerőből viszont Pozsony megye nem lenne képes finanszírozni a járatot, tette hozzá a megyei szóvivő. A 801-es járat problémáiról Dunajszky Éva írt.

Az iskolai büféseket nagy kihívás elé állította a pozsonyi parlament, és sokan ki sem nyitottak szeptemberben. A 355/2007-es törvényhez kapcsolódva tavasszal adta ki az egészségügyi tárca a 75-ös számú rendeletet, amely korlátozza az iskolai büfékben árusítható élelmiszerek kínálatát. A rendelet nagyon szigorú, mert tiltja az édességek, az édesített italok, valamint a fehér lisztből készült termékek árusítását… Szomolai Andrea: Az iskolai büfé vonzásában.

Új élet költözik a Zoltán-kertbe. Tornalja önkormányzata augusztusban megkezdte a Zoltán-kert felújítását. Az egykor szebb napokat látott városi park revitalizációja pályázati forrásokból valósulhat meg, írja Virsinszky Tamás.

Arra kell törekedni, hogy a népi vadászat megmaradjon, mondta Bokor Klárának Varga György, a bényi vadásztársaság elnöke. Bényben van erre esély, hiszen a faluban az ötvenes évektől működik vadászegyesület, jelenleg több mint húsz tagja van. Falu- és gyermeknapokon, vadászkutyavizsgákon népszerűsítik a vadászatot, hogy minél több fiatalt megérintsen a vadászat szépsége.

Egy hónapon át vendégeskedett Nógrádban egy verbita missziós pap. Elias Ohoiledwarin, ismertebb nevén Eli atya, aki15 búcsúzóul a fülekpüspöki kultúrház kistermében képes beszámolót tartott a helyieknek az indonéziai katolikus egyházról, olvasható Agócs Szvorák Emese tudósításában.

Zathureczky Ede kétszeres Kossuth-díjas hegedűművészre, a Zeneakadémia egykori igazgatójára emlékeztek születése napján, Kassán, abban a városban, amely gyerekkorában fontos szerepet játszott zenei fejlődésében. A megemlékezésről Fábián Gergely számol be.

Kaszmán Zoltán Molnár Levente fotóművész izgalmas fényképei kapcsán azt kérdezi, lehet egy fényképnek szakrális jellege? Szentségtörés-e Jézus szenvedéstörténetét élő személyekkel feleleveníteni?

Folytatjuk önismereti sorozatunkat, amelynek címe: EQ-tól a sikerig?

lapajánló
Fotó:  ma7

Odaát a bukovinai határhavasokban a címe Hazajáró rovatunk legújabb cikkének.

Az Íz-lelő kínálata gombával töltött csirkemellbatyu és straciatellás torta Szabó B. Csilla konyhájából.

Vas Gyula a márka egyik legattraktívabb autóját, a Dacia Sandero Stepway TCe 110 Expression+ tesztelte.

Remekül sikerült a lakszakállasi Mocsi Attila bemutatkozása a török élvonalban. A Zalaegerszegről a török bajnokság újoncához igazolt védő góllal debütált a Rizespor színeiben. Ondík Gábor beszélgetett vele. Rajkovics György pedig arról ír, hogy Rossi mester keretet hirdetett.

lapajánló
Fotó:  ma7
A MAGYAR7 36. számának hátlapján Petőcz György éberhardi emléktáblája látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.